welke hardloopschoenen
Duursport Hardlopen MOVE

Welke hardloopschoenen moet ik kiezen?

hardloopschoenen kiezen is niet iets wat je zomaar even doet. Het kopen van de verkeerde schoen kan leiden tot vervelende blessures. Het is dus belangrijk dat je uitzoekt welke hardloopschoenen het beste voor jou zijn. In dit artikel wil ik uitleggen geven over hoe je de juiste hardloopschoenen kiest.

Het begint met de wetenschap dat niet iedere hardloopschoen gelijk is. Sterker nog… ook iedere voet is weer anders. Er zijn een aantal manieren om de juiste hardloopschoen te kiezen, welke we in dit artikel zullen behandelen. We beginnen met de voeten zelf en breiden later uit naar de schoenen.

Maar eerst mijn eigen pijnlijke ervaring

Ineens had ik het in mijn bol gekregen… ik ging samen met mijn broer trainen voor een marathon. Ik liep al een tijdje kleine rondjes van 6 tot 10 km, maar dat veranderde toen ik met mijn broer Tom per ongeluk een rondje van 17 km rende. Samen besloten we te gaan trainen voor een grote marathon. New York, Berlijn, Londen… maar goed… eerst maar eens trainen.

Hardloopschoenen kiezen: Omdat het nu allemaal serieus werd, besloot ik naar Run2Day te gaan om mijn voeten op te laten meten. Welke hardloopschoenen passen het beste bij mij, luidde mijn vraag. Samen met de verkoper kozen we de hardloopschoenen die perfect aansloten bij mijn loopstijl. Ik bleek onderpronerend te zijn (later meer daarover), dus we kwamen als snel uit bij speciale schoenen voor onderpronerende lopers.

Ik had er hoge verwachtingen van! Want ik liep dus kennelijk al een hele tijd op verkeerde schoenen, dus die nieuwe hardloopschoenen zouden er vast voor gaan zorgen dat ik nóg efficiënter ging lopen. Dat zou goed van pas komen voor mijn training.

Maar na twee weken rennen op mijn nieuwe schoenen begon ik last van mijn schenen te krijgen. Ik belde met de verkoper van Run2Day en hij verzekerde mij dat het kwam door de verandering naar een nieuw paar schoenen. “Kijk het nog een paar weken aan”, luidde het advies. Ik loste het op door voor het rennen twee aspirines te nemen (niet gezond), maar na een tijdje werkte dat ook niet meer.

Uiteindelijk gooide ik mijn nieuwe schoenen weer in de hoek en ging ik verder met mijn oude schoenen. De pijn in mijn schenen verdween weer en ik liep nog jaren op mijn oude versleten zolen, zonder enig probleem. Vijf jaar later liet ik mijn voeten nogmaals opmeten en wat denk je? Ik had toch neutrale schoenen moeten hebben.

Waarom ik je dit verhaal vertel? Omdat ik je wil laten zien hoe belangrijk het is dat je de juiste hardloopschoenen koopt. Welke hardloopschoenen gebruik jij? En zijn het wel de juiste? Of wil je hardloopschoenen kopen en wil je weten welke hardloopschoenen het beste voor jou zijn? Zoek goed uit welke hardloopschoenen je moet kiezen.

(Ik heb overigens niets tegen Run2Day. Een fout is menselijk. Ik ben er later heel goed geholpen en geadviseerd)

De afwikkeling van je voet

De eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is welk looppatroon je hebt. Er zijn namelijk drie soorten looppatronen en voor ieder looppatroon is er een type schoen te koop.

Het looppatroon heeft te maken met de afwikkeling van je voet tijdens het hardlopen. Je hebt mensen die ‘neutraal’ lopen, mensen die overproneren en mensen onderproneren (supineren). Hieronder leg ik uit wat het verschil is en hoe je erachter komt welk looppatroon jij hebt. Deze basiskennis is noodzakelijk om de juiste hardloopschoenen te kiezen.

De beste manier om erachter te komen wat voor soort looppatroon je hebt, is door het te laten meten door een specialist. Maar je kunt ook gewoon kijken naar je ‘oude’ hardloopschoenen of je normale schoenen. De manier waarop je schoenen slijten verteld ook de specialist wat voor soort looppatroon je hebt. Hieronder beschrijf ik de looppatronen en hoe je aan je schoen kunt zien welke looppatroon jij hebt.

Neutraal looppatroon

Als je een neutraal looppatroon hebt, zullen je schoenen slijten in een ’S’ patroon. Dat begint bij de buitenkant van de hak en loopt door naar de grote teen.

Als je een neutrale loper bent, heb je keuze uit een zeer groot aanbod. De meeste hardloopschoenen zijn neutraal. Kies hardloopschoenen met een goede demping om de belasting van de mechanica van de benen te ontlasten.

Neutrale hardloopschoenen

Overpronerend looppatroon

Overpronerende lopers hebben de neiging om hun voet te vroeg te kantelen. Hierdoor komt het gewicht op de binnenkant van de voet, in plaats van de bal van de voet. Daardoor worden de knieën en heupen extra belast. Als je overproneerd, zullen je schoenen vooral aan de binnenkant van de hak slijten en onder de bal van je voet (onder je grote teen).

Mensen die overproneren moeten schoenen hebben die maximaal ondersteunen. Er zijn speciale schoenen op de markt voor mensen die overproneren.

Overpronerend looppatroon

Onderpronerend looppatroon

Onderpronerende lopers lopen vooral over de buitenkant van de voet. Als je een overpronerende loper bent, zullen je schoenen vooral aan de buitenkant versleten zijn. Meestal is de hak erg schuin afgesleten ten opzichte van de rest. Het kan zelfs zo zijn dat zelfs het ‘schoenhuis’ naar buiten is gaan staan.

Mensen die onderproneren (supineren) zijn extra gevoelig voor blessures. Meestal hebben ze last van hun knieën, enkels en scheenbenen.

Er zijn speciale schoenen te koop voor suponerende lopers, maar over het algemeen kun je het beste een neutrale schoen kopen met veel demping. Hierdoor wordt een groot deel van de afwijking teniet gedaan. Voorkom hardloopschoenen met een zool die twee hardheden heeft.

Neutrale hardloopschoenen

Check deze video als je nog niet helemaal duidelijk is hoe proneren werkt.

De schoenmaat

Natuurlijk weet jij welke schoenmaat je hebt, maar bij hardloopschoenen kopen is het net even anders. Tijdens het hardlopen zetten je voeten namelijk uit, waardoor je dus iets meer ruimte nodig hebt dan normaal. Er moet een vinger tussen je teen en de neus van de schoen passen. Als je die ruimte niet hebt, kan je blaren krijgen.

Type ondergrond

Bedenk van te voren of je overwegend op het asfalt zult rennen of bijvoorbeeld in het bos. Dit heeft invloed op het type zool dat je nodig hebt. De meeste standaard hardloopschoenen zijn gemaakt voor het hardlopen op asfalt, maar check het dus wel altijd even. Schoenen die geschikt zijn voor zachte ondergronden staan vaak onder het kopje ‘trail’.

hardloopschoenen kiezen
hardloopschoenen kiezen

Overige zaken om op te letten

  • Ga je vaak ’s avonds lopen? Kies dan bijvoorkeur schoenen met reflectoren op de achterkant.
  • Ga er even een paar meter op lopen en vertrouw op je gevoel. Welke hardloopschoenen lopen het lekkerst? Die moet je hebben!
  • Ren je vooral in de zomer? Kies dan schoenen die goed ademen en een relatief open structuur hebben.
  • Ren je vooral in de winter of hou je net als ik van rennen in de regen? Kies dan een schoen met een wat meer gesloten stof.

Hardloopschoen kiezen

Hardloopschoenen kiezen kan dus prima vanuit huis bij onder andere bij Bol.com. Met de bovenstaande informatie over het kiezen van de juiste schoen, zou je zelf je ideale schoen kunnen kiezen.

Twijfel je over je looppatroon? Maak dan een afspraak bij een specialistische hardloopzaak om een analyse te maken van je voeten. In de winkel helpen ze je graag bij het kiezen van de perfecte hardloopschoen.

Welke hardloopschoenen?

Heb jij neutrale hardloopschoenen nodig of ben je een onderproneerder? Check dan deze pagina.

Ben jij een overproneerder? Bekijk dan deze hardloopschoenen.

P.S. smaak is ook van belang bij het hardloopschoenen kiezen. Je gaat er niet harder of beter van lopen, maar het is wel goed voor je zelfvertrouwen 😉

P.S.2. Bestel ook zeker hardloopsokken! Het lijkt iets kleins, maar ze verminderen wrijving en bieden zelfs nog wat extra steun.

Onderzoek dat uitwijst dat mensen die over- of onderproneren meer kans hebben op blessures.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken