Foodfeiten LIFE

Blaasontsteking huismiddeltjes: Zeg vaarwel tegen je blaasontsteking

Blaasontsteking huismiddeltjes

Een blaasontsteking is een van de naarste dingen die je kunt hebben. Pijnlijk gevoel bij het plassen, zere buik, zere rug, niet lang kunnen staan etc.  Als je er bij de eerste symptomen op tijd bij bent kun je jezelf tot op zeker hoogte met onderstaande tips behandelen en een antibiotica kuur voorkomen*.

Ik heb hieronder heel veel (huishoudelijke) middeltjes voor je op een rijtje gezet waarmee je binnen no-time van je blaasontsteking af komt. Heb je meerdere keren per jaar een blaasontsteking dan zitten er ook fijne tips bij om het in de toekomst te voorkomen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze niet allemaal getest hebt maar ook van anderen tips heb ontvangen. Heb jij nog een aanvulling hierop dan hoor ik het graag!

Wat je allemaal met een beetje water kunt doen:

    • Warm water met zuiveringszout (bakingsoda)

      Dit schijnt voor vele echt dé redding te zijn om van het pijnlijke gevoel tijdens het plassen af te komen. De soda neutraliseert namelijk de zuurgraad van je urine. Neem een theekopje warm gekookt water en meng dit met een theelepel zuiveringszout. Of een hele eetlepel bakingsoda op een liter water. Drink dit rustig op en herhaal dit iedere dag. Het beste effect is het drinken op een nuchtere maag.

    • Buchu thee voor de hardnekkige blaasontsteking
      blaasontsteking thee buchu
      Buchu thee

      Deze thee schijnt direct voor verlichting te zorgen als je last hebt van een blaasontsteking. Het heeft namelijk een desinfecterende en ontstekingsremmende werking en je gaat er veel van plassen. Neem minimaal vier keer per dag een kopje van deze thee. Ter voorkoming van een blaasontsteking of als je last hebt van pijn tijdens en voor je menstruatie is deze thee ook zeker aan te raden. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat deze thee heerlijk smaakt! Het smaakt naar mint en zwarte bessen, een heerlijke frisse thee dus.

  • Alka thee / Alka druppels

    Alka ontzurende kruidenthee
    Alka ontzurende kruidenthee

    Deze frisse, een beetje kruidige thee heeft een ontzurende werking, het bevat maar liefst 52 verschillende kruiden. De thee ondersteunt de afvoer van zure afvalstoffen via de nieren en urineweg. Hoe meer koppen je drinkt per dag, hoe meer je ontzuurt.  Met veel zure afvalstoffen in je lichaam heb je sneller kans op een blaasontsteking dus Alka thee is ook zeer goed voor preventief gebruik.

  • Lijnzaad en kersensteeltjes
    Dit klinkt misschien een beetje gek maar wat ook helpt tegen een blaasontsteking is ieder uur een kop thee met lijnzaad en kersensteeltjes. Het lijnzaad legt een soort (slip) laagje tegen je slijmvlies van je blaas. Daarnaast werken de kersensteeltjes ontsmettend. 
  • Heemstwortel thee

    Geen thee liefhebber? Je kunt dit drinken met een glas lauw water. Een theelepel heemstwortel bij een kopje lauw water, vier keer per dag en je bent weer op de been.

  • Maar dat heb ik niet in huis… Probeer dan peterselie of basilicum of ui

    Laat een hand vol peterselie- of basilicumblaadjes tien minuten koken in water, laat het afkoelen, zeef het en drink het. Of laat een ui aanstoven en meng dit met een liter water, zeven en drinken.

Belangrijk! Dit moet je écht ontwijken als je een blaasontsteking hebt!

    • Suiker
      Suiker is een hele fijne maaltijd voor bacteriën. Als het afweersysteem niet optimaal werkt en er is een bodem van suiker aanwezig dan hebben de bacteriën sneller kans om zich te vermenigvuldigen en bij je blaas te komen. Blaasontsteking kan dus komen door darmbacteriën in de plasbuis.
  • Vermijd daarnaast: koffie, zwarte thee, kruidig voedsel, vlees zoals worst, frisdrank, pasta, pizza, brood en kaas

Wat werkt nog meer naast thee?

    • Vitamine C
      Zelf had ik ook regelmatig last van een blaasontsteking. Tegenwoordig slik ik dagelijks vitamine C (Time Released 1000mcg). Minimaal 4x per dag een pil hielp mij van de blaasontsteking af. Ik slik het nu twee keer per dag preventief. Ik heb geen blaasontsteking meer gehad daarna!
    • Hoge dosering D-mannose
      Dit klinkt een beetje tegenstrijdig met mijn verhaal van net, maar essentiële suikers zijn juist wel belangrijk om een blaasontsteking te bestrijden. Dit is D-mannose, dat zit in linzen, groene bonen, groentes, (blauwe- en veen-) bessen, ananas en paddenstoelen. Juist door deze suiker krijgt je blaaswand een beschermend laagje zodat bacteriën niet kunnen blijven zitten.
    • Appelazijn
      Waarschijnlijk kreeg je dit al te horen van oma vroeger. Appelazijn helpt al jarenlang tegen een blaasontsteking. Het helpt je urineleiders schoon te spoelen en de bacteriën weg te spoelen. Neem twee theelepels bij iedere maaltijd.
    • Cranberry of veenbessen
      Dit is de meest voorkomende tip zodat je van je blaasontsteking af komt. Drink meerdere keren per dag cranberry- of veenbessensap. Maar dan wel vers uit de blender, anders krijg je weer te veel suikers binnen. Of je kunt ze gewoon eten.

    • Reflexpunt massage
      Reflexpunt van de blaas op je voet masseren (zie foto punt 34). Bij beginnende blaasontsteking kan dit punt pijn doen als je erop drukt. Gewoon zachtjes masseren (cirkelen terwijl je druk) en tussendoor eventjes stoppen. Af en toe herhalen. Werkt hier altijd meteen.
  • Dagelijks teentjes knoflook drinken of door je eten verwerken. Klinkt een beetje vies maar het werkt.

Een paar tips voor het voorkomen:

Vergeet niet om altijd te plassen na het vrijen! Door het vrijen verplaatsen de bacteriën van de anus  zich naar de plasbuis en de vagina. Dat is iets minder leuk dan het vrijen zelf. Hierdoor ontsteekt het slijmvlies en daar is weer de nare blaasontsteking. Daarom is het heel belangrijk om te plassen na het vrijen zodat die bacteriën niet blijven hangen! *Wist je dat in de zomer meer blaasontstekingen zijn? Dat komt omdat mensen meer vrijen in de zomer.

    • Gebruik geen zeep. Dit verstoort je zuurbalans. Met water reinigen is genoeg.
    • Veeg altijd naar achteren tijdens een grote boodschap. Dit is hetzelfde als niet plassen na de seks, bacteriën van de anus verplaatst zich naar de plasbuis en vagina.
    • Draag katoenen ondergoed. Zo blijft je vagina luchten.
    • Stel het plassen niet uit
    • Eet verse producten zoals eieren, vis, vlees, volkoren producten, plantaardige melk, citroensap, olijfolie, noten.
    • Vermijd nauwsluitende broeken en panty’s
  • Vermijd een te heet bad.

* Belangrijk! Gevolgen van een verwaarloosde blaasontsteking: Nierbekkenontsteking

Blijf je te lang doorlopen met een blaasontsteking dan kan dit uitmonden in een nierbekkenontsteking. Een nierbekkenontsteking is veel pijnlijker en moeilijker om te behandelen. De bacteriën die in de blaas zitten hebben dan je nieren geïnfecteerd. Krijg je naast de blaasontsteking ook last van hoge koorts, rillingen en pijn in de lenden dan ben je eigenlijk al te laat. Ga dan onmiddellijk naar je huisarts.

Dus bij de eerste symptomen kun je heel goed aan de slag met bovenstaande tips en blaasontsteking huismiddeltjes, ervaar je na een paar dagen nog geen verbetering laat dan je urine even nakijken door de huisarts.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken