Chronische hyperventilatie & acute hyperventilatie
LIFE

Chronische hyperventilatie & acute hyperventilatie

Hyperventilatie betekent dat je te snel of te diep ademt dit kan veroorzaakt worden door spanning en angst. Op het moment dat je hyperventileert is je ademhaling niet in verhouding met de inspanning die je levert. Bij hyperventilatie adem je over het algemeen te snel zonder dat je een fysieke inspanning levert.

Het verschil tussen acute en chronische hyperventilatie is dat je bij acute hyperventilatie last hebt van zeer intensieve aanvallen maar bij chronische hyperventilatie heb je gedurende een langere periode een versnelde ademhaling. 

Sommige mensen krijgen de hyperventilatieklachten maar één keer in hun leven, bij anderen keert hyperventilatie regelmatig terug. In beide gevallen kan de angst voor een nieuwe aanval blijven bestaan.

Hyperventilatie klachten; Symptomen chronische hyperventilatie

Met chronische hyperventilatie kun je de volgende symptomen ervaren:

  • opgejaagd gevoel
  • benauwd gevoel
  • duizeligheid
  • kortademigheid
  • tintelingen rond mond
  • tintelingen in handen
  • vermoeidheid
  • overmatig transpireren
  • hartkloppingen
  • keelpijn
  • pijn op de borst
  • droge mond
  • hoofdpijn
  • misselijkheid

Hyperventilatie gevaarlijk?

Bovenstaande symptomen kunnen beangstigend zijn, maar zijn over het algemeen niet gevaarlijk! Weet dat het super eng kan voelen om een hyperventilatie aanval te krijgen zo erg dat je het gevoel kan hebben dat je alle controle kwijt bent en dood gaat maar hyperventilatie is echt niet gevaarlijk. 

Hoe ontstaat hyperventilatie

Ademhalen gaat normaal gesproken vanzelf, je hoeft er niet over na te denken. Je ademt zuurstof in en koolzuur uit. Normaliter past je ademhaling zich ook aan bij wat je aan het doen bent; bijvoorbeeld een rustige ademhaling bij slapen en een snelle ademhaling bij sporten.

Echter kan je ademhaling heftig ontregeld raken door psychische spanningen of bijvoorbeeld angst. Je lichaam maakt dan de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Het maakt zich als het ware klaar voor inspanning. Hierdoor gaat je ademhaling en hartslag omhoog. Ook de angst voor een nieuwe aanval kan weer voor spanning zorgen waardoor je in een vicieuze cirkel terecht kan komen. Daarnaast kan overbelasting en oververmoeidheid ook een rol spelen bij hyperventilatie. Denk dan aan burnout of depressie, of andere situaties waarin je stress of angst klachten ervaart.

Chronische hyperventilatie en stress

Als je lichaam stresshormonen zoals adrenaline aanmaakt,  ga je automatisch sneller ademhalen en gaat je hart sneller kloppen. Misschien herken je dat vreemde gevoel; je zit rustig op de bank of ligt in bed maar intussen lijkt het of je hart aan het razen is. Als dit een enkele keer gebeurt, bijvoorbeeld in een stressvolle periode dan is het geen probleem. Je ademhaling wordt dan nml beïnvloed door de stress, zodra de stress verdwenen is pas de ademhaling zich weer aan. Maar bij chronische stress is dit niet het geval, dan blijf je voortdurend last hebben van je ademhaling en het opgejaagde gevoel. Dan spreken we over chronische hyperventilatie. Omdat chronische hyperventilatie vaak ontstaat door stress of emotionele klachten is het belangrijk om deze oorzaken weg te nemen. Met een coach kun je op zoek gaan naar de reden voor stress of spanningen en kijken of je de bron kunt veranderen.

Ademhalingsoefeningen hyperventilatie

Door middel van ademhalingsoefeningen kun je chronische hyperventilatie verhelpen. Je kunt met een ademcoach aan de slag gaan om vertrouwen te krijgen in je eigen lichaam. Je leert dan o.a. hoe je zelf de controle hebt op je adem, hoe je om kunt gaan met eventuele paniek en krijgt tools om de aanval voor te zijn. 

Adviezen bij hyperventilatie

Daarnaast kun je ook zelf aan de slag met onderstaande adviezen die je angst en spanningsklachten kunnen verminderen of zelfs stoppen. 

Het ademen in een papieren zak is helaas achterhaalde informatie. Het is gebleken dat dit niet helpt tegen de aanval. Er zijn grofweg drie manieren om met hyperventilatie om te gaan; ademhalingsoefeningen, afleiding en het bespreekbaar maken. 

Ademhalingsoefening: Voel je een aanval opkomen probeer dan rustig te ademen. Een methode daarvoor kan zijn om in drie seconden in te ademen en in zes seconde uit te ademen. Leg daarbij je handen op je buik en concentreer je op het ontspannen en licht in ademen en een langere rustige uitademing. Dat laatste is vaak lastig ivm de paniek die op kan komen maar dit gaat je echt helpen om het ‘weg te ademen’. 

Oefen dit op het begin 2x per dag voor 15 minuten om in een acute situatie het zo op te kunnen pakken. Dit kun je ook prima in gezelschap doen of op je werk, niemand die het in de gaten hoeft te hebben. 

Een andere ademoefening die je ook meteen afleidt bij een acute aanval is te gaan liggen op de grond (of op bed/bank) en de tafels overluid op te zeggen. Omdat je ligt ben je veilig en doordat je de tafels opzegt leid je jezelf af en wordt automatisch je ademhaling rustiger. Niet echt geschikt in alle situaties (zie je jezelf al liggen midden in het gangpad in de supermarkt…) maar in acute gevallen kan het je helpen.

Daarnaast kan het heel effectief zijn om je (paniek)gevoelens en vooral de gedachten die hieraan vooraf met iemand te delen. Kies daarvoor een persoon uit die goed kan relativeren, niet meegaat in jouw paniek maar je juist andere inzichten kan geven. Dit kan een professioneel iemand zijn zoals een coach maar ook een goede vriend of vriendin.

Huisarts bij hyperventilatie?

Als de bovengenoemde tips niet afdoende bij je helpen of als je nog andere verschijnselen krijgt waarover je je zorgen maakt ga dan in overleg met je huisarts. 

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken