Detox 14-daagse (DAG 3)

Om je lichaam goed voor te bereiden en je lever wat rust te geven is het belangrijk om vanaf vandaag ook de koffie en gewone thee te laten staan. Drink je normaliter meer dan 5 koppen op een dag bouw het dan rustig af
Vandaag 5 kopjes
Morgen 3 kopjes
Overmorgen 2 kopjes
en dan nog 1  kopje.
Dan heb je minder last van afkickverschijnselen als hoofdpijn.

Ga de koffie niet vervangen door cafeïne vrije koffie. Ook deze bevat door de bewerking stoffen waar je lever hard voor aan het werk wordt gezet en die willen we juist nu wat rust geven.

Overal hoor je het, overal lees je het, en ja, ook ik ben een voorstander van koolhydraatarm eten. Maar ik heb het idee dat ik het wel even moet nuanceren! Want een gezond lijf heeft wel koolhydraten nodig alleen zit er een groot verschil in welk soort.

Een klein stukje theorie
Koolhydraten zijn suikers, of beter gezegd, koolhydraten worden in je lichaam omgezet in suikers. Als je die suikers niet gebruikt door inspanning dan worden die suikers omgezet in vet.
Om je energie op pijl te houden en slank te blijven eet je het beste ongeraffineerde pure koolhydraten zoals die in groente, fruit en granen. Deze worden langzamer door je lichaam opgenomen waardoor je energie gelijkmatig vrijkomen en je bloedsuikerspiegel niet ineens heel snel stijgt.

Schommeling in je lijf
Eet je geraffineerde/snelle koolhydraten zoals die in wit brood, pasta, witte rijst, koekjes of andere suikerrijke producten dan stijgt je bloedsuikerspiegel razendsnel. Je lichaam maakt dan insuline aan om de suikerspiegel naar beneden te krijgen. Daardoor daalt de bloedsuikerspiegel weer (de bekende suikerdip na iets zoets) en je krijgt weer trek in wat lekkers… Hoe moeilijk maken we het onszelf dan! En vergis je niet he! Ook de zogenaamde gezonde koekjes zoals evergreen en een plak ontbijtkoek zijn geraffineerde koolhydraten en veroorzaken grote schommelingen in je lijf.

Toch lekker genieten
100% gezond eten is voor de meeste mensen niet echt haalbaar. Je hebt eens een gezellig etentje, je beste vriendin is jarig en heeft speciaal voor jou taart gehaald, je krijgt van je kinderen een doos bonbons omdat je de liefste mama van de hele wereld bent…
Maak hiervan geen groot probleem en zeker geen rede om meteen al je goede gewoontes overboord te gooien. Hou voor jezelf de 80/20 regel aan: 80% gezonde keuzes, 20% mindere gezonde keuzes.

Voel je niet schuldig
Als jij vindt dat de gelegenheid zich echt leent om de 20% te nemen dan laat je de teugels met beleid wat vieren. Geniet dan ook echt van dat glas wijn, de barbecue of het croissantje. Je weet dat volgende maaltijd weer gezond is dus voel je niet schuldig!
Mijn uitdaging is altijd om op feestjes volop te genieten en goed te kiezen:

-geen chips maar noten
– bij elke wijntje een glas water, is ook lekkerder voor mijn lijf de dag erna!
-geen stokbrood of toastje met kaas maar alleen de kaas
– geen broodje als ondergrond voor lekkere smeersels maar een stukje komkommer als basis

Ik hoop dat hiermee het koolhydraten verhaal wat duidelijker wordt.
ps deze 80/20 regel gaat pas in na deze detox periode hoor! 🙂

ONTBIJT

BENODIGDHEDEN:

 • 150 ml geitenyoghurt
 • klein handje noten
 • lepel lijnzaad
 • lepel chiazaad
 • 35 g rozijnen
 • 1/2 tl kaneel

Geitenyoghurt met noten

BEREIDINGSWIJZE:

 1. Meng de geitenyoghurt met alle ingrediënten en eet smakelijk!

LUNCH

BENODIGDHEDEN:

 • 2 speltcrackers
 • 1 avocado
 • 1/2 bakje Cherry tomaatjes
 • mayonaise
 • peper & zout

speltcrackers met avocado

BEREIDINGSWIJZE:

 1. Besmeer de crackers met mayonaise
 2. Beleg ze daarna met plakjes avocado en Cherry tomaatjes
 3. Breng op smaak met peper & zout

DINER

BENODIGDHEDEN:

 • 75 g veldsla
 • 100 g gerookte zalm
 • 1 gekookt ei

Dressing:

 • 3 el olijfolie
 • 1 el citroensap
 • 1 tl mosterd
 • peper & zout

Zalm salade

BEREIDINGSWIJZE:

 1. Snij de zalm en het ei in stukjes
 2. Maak de dressing aan en meng alles met de veldsla

snacks

BENODIGDHEDEN:

 • speltcracker met notenpasta en banaan
 • handje noten

ochtend & middag snack

WANNEER?

Als je trek krijgt tussen de maaltijden door kan je een snack nemen. Geen honger? Laat het dan weg. Luister naar je lichaam, dat is het belangrijkste tijdens de detox.

RECEPTEN:

Download hier recepten en ingrediënten van deze dag.

WEEKOVERZICHT:

Download een overzicht wat je allemaal eet deze week.

BOODSCHAPPENLIJST:

Download je lijst van alle benodigde boodschappen.

Mocht je bepaalde ingrediënten willen vervangen in dit afbouwschema hou er dan rekening mee dat je vanaf vandaag geen rood vlees meer bij de maaltijden mag gebruiken. Wat je nog wel vrij kan eten is kip, kalkoen en vis.

Ook producten van wit meel horen niet thuis in een gezond eetpatroon en horen weg gelaten te worden in een detox programma. Hieronder vallen brood, pasta, witte rijst etc.

Zo grappig! Van nature vinden we koffie helemaal niet lekker (op een enkele uitzondering na). De afkeer van de bittere smaak van koffie is biologisch te verklaren want giftige stoffen zijn ook vaak bitter. Dus een natuurlijke reactie op gevaar. Maar door sociale dwang gaan de meeste mensen later toch koffie drinken en gek genoeg is de afkeer dan meestal verdwenen.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken