darmgezondheid weerstand
EAT Foodfeiten

Dit is het verband tussen je darmgezondheid en je weerstand 

Alle systemen in ons lichaam werken samen om ons te helpen gezond te blijven. Toch is er één belangrijke speler in dit geheel: onze darmen.

Onze darmen en onze weerstand zijn volledig met elkaar verweven. Zeker 70 procent van onze weerstand bevindt zich in onze darmen. Voor een goede weerstand is het daarom belangrijk om je darmen gezond te houden.

Zo werkt het verband tussen je darmen en weerstand

darmgezondheid weerstand In onze darmen zit weefsel waarin zich immuuncellen bevinden. In hetzelfde weefsel bevinden zich ook darmbacteriën, oftewel onze darmflora. De gunstige bacteriën hierin werken als bemiddelaars tussen onze darmen en ons immuunsysteem.

De bacteriën geven aan ons immuunsysteem door welke stoffen van buitenaf welkom zijn en welke niet. Als ze mogelijke ziekteverwekkers tegenkomen, slaan ze alarm. Dat doen ze door bepaalde stoffen uit te scheiden die een immuunrespons opwekken.

Het weefsel waar we het over hadden, bevat ook cellen die antistoffen aanmaken om ziekteverwekkers te bestrijden. Deze kunnen in actie komen zodra duidelijk is dat er een ongewenste stof ons lichaam is binnengekomen.

Drie manieren om je darmen en darmflora gezond te houden

Om de samenwerking tussen de gunstige bacteriën in onze darmen en ons immuunsysteem soepel te laten verlopen, moeten onze darmen en onze darmflora gezond zijn. Dit zijn drie manieren om onze darmgezondheid te ondersteunen:

1. Zet vaker prebiotica op het menu

Prebiotica zijn geen gunstige darmbacteriën, zoals probiotica. Het zijn een soort vezels die voedsel vormen voor deze bacteriën in onze darmen. Neem je prebiotica op in je eetpatroon, dan draag je dus bij aan de groei en gezondheid van de gunstige bacteriën in je darmen, die zulk belangrijk werk doen voor je immuunsysteem.

Prebiotica vind je in groenten, fruit, granen en peulvruchten. Wat betreft fruit vind je ze vooral in avocado. Als het om groenten gaat, tref je prebiotica vooral aan in aardperen, knoflook, ui en prei.

2. Neem probiotica

Om ervoor te zorgen dat er altijd meer gunstige darmbacteriën zijn dan ongunstige, kan het een goed idee zijn om probiotica te nemen. Dat geldt vooral als je een antibioticakuur moet ondergaan. Antibiotica pakken namelijk niet alleen ziekteverwekkers aan, maar ook de goede bacteriën in je darmen.

Probiotica, ofwel levende bacteriën, vind je in gefermenteerde voedingsmiddelen. Denk aan zuurkool, kimchi, yoghurt en kefir. Als deze producten verhit zijn na bereiding, dan bevatten ze (veel) minder bacteriën. Het beste maak je deze voedingsmiddelen dus zelf of kies je de rauwe, onverhitte variant.

Wat ook kan, zijn supplementen met probiotica. Hier vind je meer informatie over een green juice die naast groente- en fruitextracten ook gunstige bacteriën bevat.

3. Neem een eetpauze

Naast prebiotica en probiotica help je je darmen om af en toe een (langere) pauze tussen de maaltijden in te lassen. Dan kunnen deze belangrijke organen zich ontdoen van afvalstoffen en zichzelf als het ware een dieptereiniging geven, zodat ze gezond blijven en hun werk goed kunnen blijven doen.

Zo’n eetpauze kun je doen in de vorm van intermittent fasting. Hierbij eet je binnen een beperkte tijd en vast je de rest van de tijd. Zo kun je bijvoorbeeld binnen 11 uur alles eten wat je normaliter op een dag eet en vervolgens 13 uur vasten. Je kunt zelfs binnen 4 uur al je maaltijden eten en de rest van de dag vasten.

Bij intermittent fasting sla je geen maaltijden over. Je neemt bijvoorbeeld je ontbijt later dan normaal en je avondmaaltijd eerder.

Als je het niet zit zitten om op deze manier vasten, kun je proberen om ’s avonds na het diner niet meer te eten. Dan help je je darmen ook al om zich te reinigen. Net zo goed dat ontspanning, beweging en buitenlucht helpt om je darmen gezond te houden. Dat zijn dus ook goede dingen om te doen voor je darmen en daarmee voor je weerstand.

Bronnen

Lazar, V. et al (2018). Aspects of Gut Microbiota and Immune System Interactions in Infectious Diseases, Immunopathology, and Cancer. Front. Immunol., 15 August.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken