hormonen ouderdom
Foodfeiten LIFE

Dit zijn 3 hormonen om in de gaten te houden als je gezond oud wil worden

Ouderdomskwaaltjes verschijnen niet van de ene op de andere dag. Ze ontwikkelen zich ongemerkt om op een zeker moment aan de oppervlakte te komen. Ook als je nog niet op leeftijd bent, is het dus een goed idee om zo nu en dan eens te kijken of alles in je lichaam nog naar behoren functioneertEr zijn vooral enkele hormonen die je hierbij in de gaten moeten houden. 

1. Vitamine D 

Misschien vraag je je af waarom deze vitamine in het rijtje van hormonen voorkomt. Nu is het zo dat vitamine D ook wel wordt gezien als een hormoon. In feite is het een hormoon dat betrokken is bij vrijwel ieder proces in je lichaam. 

Vitamine D is belangrijk om tot op hoge leeftijd over gezonde botten en voldoende spierkracht te beschikken. Ook speelt de vitamine een rol bij het reguleren van de hoeveelheid schildklierhormonen in je lijf. 

Schildklierhormonen zorgen er op hun beurt voor dat allerlei belangrijke lichaamsprocessen goed verlopen. Denk aan de zuurstofcirculatie, hersenactiviteit en de werking van je gewrichten. 

Vitamine D is daarnaast onmisbaar bij het beheersen van ontstekingsreacties en het tegengaan van ziekteverwekkers. Daar komt bij dat dit hormoon belangrijk is om je cellen gezond te houden. Allermaal zaken die cruciaal zijn voor het bereiken van een hoge leeftijd in goede gezondheid. 

Dat vitamine D je kan helpen om gezond oud te worden, blijkt ook uit onderzoekZo is er onderzoek gedaan naar de vitaminestatus van gezonde honderdjarigen. Ze bleken meer vitamine D in hun bloed te hebben dan gezonde twintigers en dertigers 

Een tekort aan vitamine D brengt daarentegen allerlei gezondheidsklachten met zich mee. Er is onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen die nooit de zon opzoeken, minder lang leven dan vrouwen die dit wel doen. 

Je zorgt voor voldoende vitamine D door tussen april en oktober regelmatig de zon op te zoeken op het warmste moment van de dag. Door dan ten minste een kwartier je hoofd, armen en handen aan zonlicht bloot te stellen, zou je voldoende vitamine D aanmaken. In de andere maanden kun je dan een supplement nemen. 

2. Cortisol 

Als je gezond oud wil worden, kun je er het beste voor zorgen dat je niet te veel van het stresshormoon cortisol aanmaakt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat stress het verouderingsproces versnelt. 

Heb je voortdurend een hoog cortisolniveau, dan kun je eerder last krijgen van allerlei kwaaltjes, die op hun beurt zorgen voor andere gezondheidsproblemen. Denk aan slecht slapen en overgewicht. 

Cortisol breekt bovendien spiermassa af, waardoor je spieren eerder slapper worden en bewegen minder gemakkelijk gaat. Alle reden dus om voldoende aandacht aan ontspanning te geven. 

Vind je ontspannen lastig? In dit artikel lees je hoe je stress de baas kunt worden. Ook ademhalingsoefeningen en yoga kunnen je helpen ontspannen. Daarnaast zijn er diverse supplementen die je kunnen ondersteunen bij stress, zoals ashwagandha 

Ook zijn er producten met rustgevende kruiden als valeriaan, hop en kamille. Een voorbeeld daarvan vind je hier. 

3. Testosteron 

Om gezond oud te worden, kun je het beste een zo hoog mogelijk testosteronniveau hebben. Testosteron is namelijk belangrijk voor de spieropbouw en dat is weer belangrijk voor een gezond lichaam en een gezond gewicht. 

Meer spieren betekent nu eenmaal meer kracht en eveneens een hogere vetverbranding. Ook je bloedsuikerspiegel wordt positief beïnvloed als je meer spieren hebt. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. 

Mannen verliezen ieder jaar 1 tot 2 procent testosteron, dus het niveau neemt natuurlijkerwijs al af. Stress laat de hoeveelheid testosteron in je lichaam sowieso ook dalen. Een laag testosteronniveau is minder gunstig voor je hart. Nóg een reden om het niveau op peil te houden. 

Hoe? Door stress te verminderen en een voedzaam eetpatroon te volgen dat rijk is aan gezonde vettenGezonde vetten als omega 3-vetzuren kunnen namelijk helpen om je testosteronniveau te verhogen. 

Bronnen: 
Dohee, K. (2017). The Role of Vitamin D in Thyroid Diseases. Int J Mol Sci; 18(9): 1949.  
Pareja‐Galeano, H. et al (2015). Vitamin D, precocious acute myocardial infarction, and exceptional longevity. Int J Cardiol;199:405–406.  
 Gunville, C.F. et al (2013). The Role of Vitamin D in Prevention and Treatment of Infection. Inflamm. Allergy Drug Targets, 11; 12(4): 239–245. 
Bischoff‐Ferrari, H.A. et al (2006). Estimation of optimal serum concentrations of 25‐hydroxyvitamin D for multiple health outcomes. Am J Clin Nutr;84:18–28. 
Delivanis, D.A. et al (2018). Impact of hypercortisolism on skeletal muscle mass and adipose tissue mass in patients with adrenal adenomas. Clin Endocrinol (Oxf). Feb;88(2):209-216. 
Laughlin, G.A. et al (2008). Low serum testosterone and mortality in older men. J Clin Endocrinol Metab;93(1):68-75. 
 Choi, J.C. et al (2012). Modulation of pain sensation by stress-related testosterone and cortisol. Anaesthesia;67(10):1146-51. 
Stanworth, R.D. et al (2008). Testosterone for the aging male; current evidence and recommended practice. Clinical Interv Aging; 3(1): 25–44. 
Du, S., Jin, J., Fang, W., & Su, Q. (2015). Does fish oil have an anti-obesity effect in overweight/obese adults? A meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS One, 10(11), e0142652. 

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken