MOVE Sport feiten

E-bikes, waarom niet of juist wel aanschaffen?

Is een elektrische fiets goed voor je gezondheid en het milieu?

Wij Nederlanders zijn echt een fietsvolk! Dat kun je ook goed zien aan het wegenstelsel in Nederland want vrijwel overal zijn de wegen fietsvriendelijk. De motivatie om te gaan fietsen is meestal dat het zo goed voor de gezondheid is, je komt lekker buiten en je beweegt automatisch wat meer. Het kan ook zijn dat je voor het milieu eerder de fiets pak, dat is natuurlijk ook een mooie gedachte, en somt is het gewoon uit Hollandse zuinigheid.

Maar nu de economie weer aantrekt lijkt die laatste motivatie wat naar de achtergrond te gaan want de e-bike is erg in opmars. Eerst zag je er alleen oude dames en heren mee fietsen, dat waren de eerste types met een groot motorblok die je eraf moest halen, maar tegenwoordig rijden scholieren je er ook al mee voorbij! Dus niet alleen maar voor gepensioneerde die dagtochtje maken, maar ook voor woon-werkverkeer of naar school.

Dan rest alleen de vraag of de andere andere motivaties nog gelden, want heeft een elektrische fiets invloed op je gezondheid en is het goed voor het milieu?

Onderzoek over de effecten van de elektrische fiets 

Het TNO deed in 2008 al een onderzoek naar de effecten van de elektrische fiets, toen nog meer gericht op ouderen die anders de auto zouden pakken. Daarin concludeerde ze dat het fietsen op de elektrische fiets leidt tot extra calorieën verbruik:

“Terwijl normaal het gemiddelde lichaamsgewicht van de volwassen Nederlander jaarlijks met 0,5 kilogram toeneemt, is het in de groep forenzen mogelijk om door elektrisch fietsen circa 0,05 à 0,1 kilogram van deze toename in lichaamsgewicht te voorkomen. Daarmee is door de elektrische fiets potentieel 20% van de jaarlijkse gewichtstoename te voorkomen. Het stimuleren van elektrisch woon-werk fietsen kan dus helpen een gezond lichaamsgewicht te krijgen of te behouden.”
(bron: TNO.nl )

Ook de invloed op het milieu is onderzocht, omdat veel bezitters van een elektrische fiets de auto meer laten staan heeft dat ook positieve gevolgen:

“Effecten op milieu Elke kilometer afgelegd op een elektrische fiets in plaats van met de auto of openbaar vervoer leidt tot minder koolstofdioxide(CO2)-uitstoot. Meer fietsritten betekenen circa 70 gram minder CO2-uitstoot per gefietste kilometer. In totaal kan hierdoor maximaal ongeveer 110 tot 280 kiloton CO2-uitstoot in Nederland per jaar vermeden worden. Hoewel dit slechts een fractie is van de totale uitstoot in Nederland, is dit niet verwaarloosbaar. Het effect is te vergelijken met het terugbrengen van de uitstoot van alle personenauto’s in Nederland met één tot enkele grammen per afgelegde kilometer”(bron: TNO.nl )

Je fietst sneller langere afstanden op de e-bike

fietsen op een normale ouderwetse fietsNatuurlijk blijft een fietsen op een gewone fiets intensiever en daardoor zul je meer verbranden maar de vraag is, pak je met 10 km of meer ook nog je gewone fiets? Daar zit de winst in met een e-bike, je pakt eerder je fiets en laat je auto thuis staan met een elektrische fiets dus onderaan de streep beweeg je meer ook al is dat ondersteund met een motor.

En denk eens aan iedereen die niet op een gewone fiets kan i.v.m. medische klachten, daarin is 100% winst te behalen. Eerst afhankelijk van de auto of andere mensen en nu zelfstandig weer heerlijk naar buiten kunnen. Het fijne van een elektrische fiets is ook dat je de ondersteuning zelf kan bepalen. Hoe lager je de ondersteuning zet hoe meer je jezelf moet inspannen.

Nog wat voordelen:

  • Minder bezweet op je werk aankomen.
  • Geen last van tegenwind.
  • Met gemak fietsen met zware tassen
  • Er zijn ook bakfietsmodellen handig met kleine kinderen.
  • Een momentje van ontspanning.
  • Handig in heuvelachtig gebied.

Nadelen:

  • De prijs kan een struikelblok zijn (ze variëren tussen de 800 en de 6.000 euro)
  • Je moet zorgen voor een opgeladen accu
  • Ze zijn gewild dus altijd goed op slot!!
  • Anderen zijn jaloers op je 🙂

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken