EAT LIFE

Hoe je gezond kan blijven tijdens de zomer!

Het kan lastig zijn om ook in de zomer en tijdens de zomervakantie gezond te blijven. Al die gezellige borrels op het terras, de vele barbecues die vaak niet zo gezond zijn en als je op vakantie gaat geniet je van het uit eten en de borrels, ik snap je helemaal! Maar toch is het makkelijker dan gedacht om je gezonde lifestyle door te zetten in de zomer met deze handige tips.

Verleidelijke barbecues

Verleidelijke barbecue
Verleidelijke barbecue

Met mooi weer wordt de barbecue vaak weer uit de schuur gehaald. Met het gezin, de buurt of een groepje vrienden lekker buiten eten. Super gezellig en lekker maar hierdoor krijg je vaak de neiging om teveel te eten. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheden die je inkoopt, want het gebeurd vaak dat er nog vlees overblijft. Met het warme weer bederft het ook snel dus dubbel zonde! Kijk uit dat je niet teveel eet of tegen je zin, vol is vol!

Al dat vlees vult wel, maar je hebt meer nodig om je lichaam goed te voeden. Serveer er een lekkere gevulde maaltijdsalade bij met fruit, groenten en wat noten erin, het vult maar het voedt ook meteen. Een goede aanvulling naast het vlees.

Kies inplaats van stokbrood voor plakjes komkommer om een salade op te serveren. En zet wat kannen water of waterkefir op tafel, wist je overigens dat waterkefir veel weg heeft van Radler? Lekker fris en super gezond voor je lichaam dus een mooie balans tegenover de barbecuesauzen.

Tijdens voorbereidingen

Tijdens de voorbereidingen van het eten kun je ook al wat bewustere keuzes maken.  Je kunt bijvoorbeeld van te voren al je vlees kruiden met verse kruiden en specerijen inplaats van gemarineerd vlees te kopen. De gemarineerde vleessoorten zitten vaak vol smaakmakers en/of suikers. En marineer dan ook meteen een lekker groentemengsel welke je in folie op de barbecue kan gaar grillen, gezond en lekker! Voor sausliefhebbers kun je altijd nog een sausje zelf maken met verse ingrediënten zoals deze knoflooksaus.

Meng onderstaande ingrediënten door elkaar en smullen maar!
  • 4 el mayonaise zonder suiker
  • 2 teentje knoflook fijngeperst
  • 1 el citroensap
  • peper & Keltisch zout

Van alcohol naar water

Alcohol of water
Alcohol of water

Geen alcohol deze zomer?!? Maar zo extreem bedoel ik het niet. Een wijntje kan best, maar probeer alcohol niet teveel en te vaak te drinken. In de zomer gaat de alcohol er wat sneller in door het lekkere weer. Je hebt dorst en denk “oké, nog eentje dan!” maar vooral met de wat lichtere zomerse maaltijden kan die alcohol hard aankomen! Drink naast elk glas alcohol minimaal 1, maar liever 2 glazen water.

Denk maar zo: als je een glas alcohol drinkt moet je daarna weer 2 glazen water drinken om de hydratatie in je lichaam in balans te houden. Water kun je ook lekkerder maken door blaadjes munt of een schijfje citroen erin te doen. Echt fris en gezond! Door je dag goed te beginnen is het gezond om na het opstaan 2 of 3 glazen (warm, gekookt en afgekoeld) water te drinken. Zo start je de dag goed en blijf je in het ritme van water drinken.

Tussendoortjes onderweg

De ongezonde tussendoortjes kun je in de zomer nog makkelijker vervangen dan in de winter. In de zomer heb je namelijk het lekkere zomerse fruit. Maak bijvoorbeeld lekkere fruitstokjes met aardbeien, meloen, frambozen, net wat je lekker vindt! Wat blokjes kaas, een paar olijven, groentesnacks of een handje noten zijn ook gezonde tussendoortjes en er lekker in de zomer! En zorg anders voor wat zelfgemaakte snacks in de vriezer zoals deze havermoutcake.

In het buitenland

In het buitenland is het net even anders, want waar kom je terecht? Zorg dat je al wat onderzoek doet naar de grote supermarkten en misschien zijn er ook wel wat natuurwinkeltjes in de buurt. Altijd handig om vooraf al te weten. Eet zoveel mogelijke natuurlijke en onbewerkte producten. Vaak heb je in het buitenland boerderijen met zelfverbouwde producten, leuk om eens uit te proberen.

Je kunt ook voor in “nood” een natuurlijke shake meenemen die je kunt gebruiken als maaltijdvervanger. Dat komt bijvoorbeeld van pas als ontbijt om een gezonde basis te leggen als er niets anders voor handen is. Of met een dagje uit, als iedereen onderweg zich tegoed doet aan koek en snoep. Het is ook fijn om een shake te gebruiken als een soort basis vulling. Mocht je dan ook wat mee willen snoepen dan blijft het bij snoepen omdat je maag wel al vol is.

Sporten in het buitenland

Als je op vakantie gaat, weet je nog niet precies hoe je omgeving eruit ziet. Zo heb je niet je eigen fitnesszaal om de hoek of kun je niet je vaste route hardlopen. Het is daarom misschien een drempel, maar blijf ook bewegen tijdens je vakantie. Bewegen is gezond en je kan meteen genieten van het mooie uitzicht. Misschien kom je wel een leuk restaurant tegen waar je een keer wil eten. Sporten in de ochtend is het beste, want dan is het nog niet op het warmst en in de avond heb je misschien wel leuke uitjes gepland.

Voorkom vitaminetekort

Door het bakken in de zon krijg je genoeg vitamine D binnen. Belangrijk natuurlijk, maar vergeet de andere vitamines niet! Eet lekker veel zomerfruit vol met vitamines en voeg wat extra vitamines toe aan je eten zoals meer groenten tijdens het diner. Ook lekker om zelf smoothies te maken! Een handje spinazie, wat fruit, misschien nog wat chiazaad en water erbij en blenden maar!

Voor je haar en huid

Vitamine C is erg belangrijk voor je haar en huid. Door het zout van de zee en de zon wordt je haar erg droog en stug. Ook je huid krijgt het te verduren met alle zonnebrandcrèmes en andere middelen. Het is belangrijk om dus voldoende vitamine C binnen te krijgen, gelukkig zit deze vitamine in veel citrusvruchten, bladgroenten en noten en zaden. Allemaal erg lekker en gezond voor in de zomer!

Waar moet je dus om denken?

Gezonde snacks
  • Ga voor gevulde gezonde maaltijden
  • Als je iets ongezonds eet zorg dat je daarnaast ook wat gezonds eet
  • Genoeg water drinken en uitkijken met teveel alcohol
  • Vermijd ongezonde tussendoortjes
  • Eet genoeg zomerfruit
  • Blijf in beweging
  • Maak veel zelf zoals sausjes en marinades
  • Zorg ervoor dat je genoeg vitamines binnenkrijgt
  • Vergeet je niet goed in te smeren als je van plan bent een dagje te gaan bakken op het strand 😉

En tot slot, geniet ook lekker van de zomer!

Heb jij nog leuke tips om de zomer fris en fruitig door te komen? Laat het me hieronder weten!

 

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

26 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

  • Naar het strand neem ik vaak nootjes mee en op de bbq doe ik meestal vis met schijfjes citroen.

  • Onderweg neem ik vaak een zakje walnoten mee (of pecan). Heb ik iets gezond(ers) te knabbelen, of vult een beetje als het eten op zich laat wachten. En altijd fruit of tomaatjes mee voelt ook goed (en is lekker!)

  • Ik vind het heerlijk om met warm weer fruitijs te maken: bevroren aardbeitjes of frambozen, gemixt met wat banaan tot een smeuïg roomijsje!

  • Dank je wel voor de ontzettend praktische tips. Zelf heb ik ‘geluk’ dat ik niks om alcohol en vlees geef. je maakt me veel blijer met een heerlijke salade en/of vers fruit, mmm.

  • Dank je wel voor deze handige, simpele maar o zo bruikbare tips. Mij helpt het om in elk geval tijdens ontbijt en lunch groente en fruitmomenten in te bouwen zodat ik me daar niet zo druk om hoef te maken. Verder probeer ik niet te streng te zijn op vakantie. Ik bouw wel een maximum in: 2 cheatmomenten per dag.

  • Wat een leuk blog! En wat een informatie zeg.
    Ik heb mijn vakantie al achter de rug maar krijg zo weer zin om te gaan.
    Dank je wel Evelina en veel succes!

  • Fijne tips! Ik ben dol in de zomers op ‘milkshakes’/ smoothies van bevroren banaan, bladgroenten en aardbeien of bessen.

  • Ik ben geen fan van shakes, maar gelukkig zijn er in de zonnige vakantielanden wel altijd fruit en groenten in overvloed.
    Vlees laten? Hm, daar ben ik nog niet aan toe vrees ik.

  • Hmmm lekker, waterkefir 🙂
    Ik heb nog niet geprobeerd om het aan mijn gasten te serveren. De kinderen halen in elk geval hun neus op. Ze houden niet van gezond 🙂
    Verder komt er op vakantie altijd een volledige fles water mee op tafel en drink ik die leeg naast twee glazen wijn en eten we over de middag lekker licht met veel rauwe groenten of soms alleen fruit.

    Genieten kan, he…

  • Ik heb er totaal geen moeite mee om alcohol te laten staan, maar een koude radler op zijn tijd vind ik wel lekker. Ik ga dus zeker eens waterkefir proberen! En bbq-en vind ik best lekker, maar zeker niet te vaak en absoluut niet zonder een lekkere groene salade!

  • Makkelijk toepasbare tips, ik ga vanavond uit eten en kan er gelijk wat toepassen(iets verder gelzen dan 1 blog?)

  • Mooie blog. Misschien nog een tip voor het barbecuen. Groente grillen kan zonde vet en is zo lekker dat je wel wat minder vlees op het vuur kan leggen. Champgnons even marineren in balsamico. Paprika en aubergine en zoete aardappel in zijn geheel op het vuur. Soms is alleen een beetje zout nog nodig om er een feestmaal van te maken.

  • Inspirerend! Krijg weer zin om je tips over te nemen. Niet moeilijk en je gaat je er toch beter door voelen.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken