Havermout gezond
EAT Foodfeiten Koolhydraatarm Recepten lunch Recepten ontbijt

Havermout gezond en brood niet?

Havermout, je hoort er tegenwoordig van alles over. Het is een gezonde trend geworden en vaak als vervanger voor brood als ontbijt of lunch. Het is goed voor je gezondheid, makkelijk te variëren in verschillende recepten en je valt er ook nog eens door af! Hier vind je nog een andere post over havermout die nog vaak gelezen wordt.

Waarom havermout en geen brood?

Ja, havermout is gezond voor je. Maar waarom nou precies? Dat komt omdat havermout veel gezonde bestanddelen bevat. Vitamine B1/ B3/ B5/ B6, ijzer, Calcium en voedingsvezels om zo maar een paar op te noemen.

Ook bevat haver veel antioxidanten waaronder avenanthramides, die is erg uniek en is tot nu toe bijna alleen nog maar in haver terug gevonden. Ze verlagen de bloeddruk, zorgen voor een betere doorstroming van het bloed en hebben ook nog eens anti-ontsteking effecten.

De voedingswaarde zijn ook niet te min. Per 100 gram bevat het 350 kcal, 13 gram eiwitten, 6 gram vet, 9 gram vezels en 60 gram koolhydraten.

Maar.. het is toch ook graan?

Je zou nu kunnen denken “Maar waarom dan wel havermout en geen brood?” Want inderdaad, het bevat ongeveer 60 gram koolhydraten. Dat gaat natuurlijk in strijd met de gedachten “vermijd de koolhydraten” maar het verschil is dat de koolhydraten in havermout complexe koolhydraten zijn, ook wel langzame koolhydraten genoemd.

Dat betekent dat deze koolhydraten langzaam worden omgezet in energie. De koolhydraten worden verspreid en geleidelijk opgenomen dus er zullen geen pieken in je bloedsuikerspiegel ontstaan.

Havermout goed voor je gezondheid

  • Verlaagt je cholesterol

De bijzondere vezel beta glucan bevat havermout in ruime mate. Deze vezels binden het cholesterol en dat verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed. Dat voorkomt hartziektes en vermindert het kansen op ondere hartaanvallen, ontstekingen in je bloed en beroertes.

  • Tegen diabetes en hart- en vaatziekten

De vezel beta glucan helpt diabetes tegen te gaan, want hij is in staat het het glucosegehalte te beheersen in je bloed. Daardoor zal je bloedsuikerspiegel niet te hoog worden, wat gebeurd bij mensen die diabetes hebben.

  • Lage glycemische index dus betere bloedsuikerspiegel

De glycemische index (GI) van havermout verschilt, maar is alsnog erg laag. De GI zit tussen de 40-83. Het verschil is dat klant-en-klare havermout erg bewerkt is en het daardoor minder vezels bevat dan volkoren havermout. Boven de 70 is de GI hoog en ongezond. Dus als de GI laag is, heb je ook geen pieken in je bloedsuikerspiegel. Ook voorkomt de veel genoemde vezel beta glucan de pieken.

  • Verlaagd de kans op hart- of herseninfarct

In havermout zit een overschot aan de stof avenanthramide. Deze stof zorgt ervoor dat het spierweefsel van de bloedvaten gladder worden. Zo worden ze sterker en heeft het bloed een betere doorstroming door je aderen. Ook gaat de stof tegen het (slag)aderverkalking proces in. (Slag)aderverkalking is een proces wat geleidelijk ontstaat in de bloedvatwand. Daardoor worden de (slag)aders nauwer en dat kan leiden tot een hart- of herseninfarct.

  • Kan helpen tegen verstopping

Als je regelmatig last hebt van verstopping worden er vaak laxeermiddelen gegeven om dit tegen te gaan. Maar de vezelrijke buitenkant van de haver kunnen ook helpen om verstopping tegen te gaan. Onderzoek toont aan dat 59% van de onderzochte mensen zelfs stopten met laxeermiddelen na het gebruiken van haver voor 12 weken lang.

Afvallen door havermout

In havermout zitten, zoals al eerder vermeld, veel voedingsvezels. Maar de vezel beta-glucan is erg belangrijk in dit verhaal.

Het heeft voornamelijk een positief effect op insulineresistentie. Hierdoor daalt het glucosegehalte in je bloed. Deze vezel houdt je veel langer verzadigd omdat beta-glucan ervoor zorgt dat de maag er langer over doet om zich te legen. Daardoor heb je langer een vol gevoel en minder de drang hebt om te eten. Ook zorgt het voor meer afgifte van het zogenaamde hormoon peptide. Dit hormoon wordt in de darmen aangemaakt als reactie op wat je eet. Dit zorgt ervoor dat je minder pieken hebt in je bloedsuikerspiegel.

Omdat je dus een vol gevoel krijgt, zul je ook minder de neiging hebben om even snel wat te snaaien. Als je het regelmatig eet zal je minder calorieën tot je nemen.

Kortom, havermout geeft je een langer verzadigd gevoel, hierdoor zul je minder willen/hoeven eten en daardoor ga je afvallen.

Het is dus gezond voor je en je kan het dagelijks eten. Let er wel op dat je er niet teveel van eet op een dag, want dan kan het zijn dat je teveel koolhydraten eet.

Wat kan je er allemaal nog meer mee?

  • Reinigend masker

Havermout als masker voor je gezicht.. Je zal het niet meteen verzinnen maar toch kan het goede dingen voor je huid doen. De dode huidcellen worden verwijderd en je huid krijgt een enorme boost door de extra voeding. Je zal meteen kunnen genieten van een gladde huid en het is ook nog eens lekker goedkoop tegenover de dure merk maskers.

Het masker is eenvoudig te maken. Je hebt alleen havermout, honing en een mixer nodig. Mix ongeveer 30 gram havermout (half kopje) met 1,5 eetlepel honing en 1 eetlepel yoghurt en je masker is good to go! Laat het 15 minuten intrekken en spoel het daarna af met lauw water.

  • Badderen in havermout

Havermout is dus goed voor je gezicht dus ook voor heel je lichaam! De havermout creëert een beschermlaagje op je huid. Gebruik ongeveer 50 gram havermout. Blijf ongeveer 15-30 minuten badderen en dep de huid daarna droog. Smeer je daarna in met een verzorgende lotion of olie.

  • Last van roos in je haar?

Een haarmasker van havermout is dan de oplossing. Meng 1 eetlepel havermout met 1 eetlepel melk en 1 eetlepel olijfolie. Laat dit voor zo’n 30 minuten even intrekken. Spoel het daarna uit en was na met shampoo.

Recepten met havermout

Nu je alle gezonde feitjes weet over havermout wil je het natuurlijk meteen gaan toepassen in je eetpatroon. Hieronder staan een aantal lekkere recepten die je thuis gemakkelijk kan maken.

  • Pannenkoekjes met vers fruit

Ingrediënten voor ongeveer 5 pannenkoekjes:
35 gr havermout
75 ml ongezoete plantaardige melk zoals amandelmelk
1 tl bakpoeder
1 ei
1 banaan
Snufje kaneel
Vers fruit voor de topping
Kokosolie (om in te bakken)

Bereiding:

  1. Vermaal de havermout in de blender tot een fijn meel.
  2. Voeg de melk, banaan en het ei toe en maak er een glad beslag van.
  3. Voeg tot slot het bakpoeder en de kaneel toe en meng het goed met elkaar.
  4. Verhit wat kokosolie in de koekenpan en bak van het meel kleine pannenkoekjes tot het beslag op is.
  5. Beleg de pannenkoekjes met vers fruit en eet smakelijk!
  • Muffins met blauwe bessen

Ingrediënten voor 6 muffins:
100-150 gr havermout (net hoeveel jezelf erin wilt)
100 ml ongezoete plantaardige melk zoals amandelmelk
2 eieren
1,5 tl bakpoeder
1 tl kaneel
handje blauwe bessen
handje rozijnen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Vermaal de havermout in de blender tot een fijn meel.
  3. Voeg de melk en het ei toe en maak er een glad beslag van.
  4. Voeg het bakpoeder en de kaneel toe en meng het goed met elkaar.
  5. Meng de rozijnen en bosbessen door het beslag en verdeel het beslag in de muffinvormpjes.
  6. Zet ze voor 30 minuten in de oven, als de bovenkant al snel bruin wordt kun je aluminiumfolie eroverheen doen.
  7. Laat ze 5 minuten afkoelen en smullen maar.

Je kan eventueel nog een paar walnoten als topping gebruiken voor de muffins.

  • Koekjes
havermout koekjes
havermout koekjes

Ingrediënten voor 10-12 koekjes:
100 gr havermout
1 ei
20 gr kokosvet
1 tl kaneel
2 appels

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Mix de havermout tot een meel en mix daarna het ei erdoor.
  3. Verwarm het kokosvet in een pannetje. Voeg het bij het meel als het gesmolten is.
  4. Rasp de appelen fijn en meng dit met het meel.
  5. Voeg daarna de kaneel toe.
  6. Maak hiervan 10-12 bolletjes. Druk ze daarna even plat met een lepel.
  7. Bak het 15-20 minuten af.
  8. Laat ze daarna even 5 minuten afkoelen.
  • Brood met havermout
brood met havermout
brood met havermout

Ingrediënten:
250 gr havermout
2 eieren
1 banaan
150 ml ongezoete plantaardige melk zoals amandelmelk
1 el kaneel
30 gr pompoenpitten
30 gr lijnzaad

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden.
  2. Mix de havermout tot een meel en mix daarna het ei en de melk erdoor.
  3. Voeg daarna de rest van de ingrediënten bij het beslag.
  4. Giet het beslag in een cakevorm.
  5. Bestrooi eventueel nog wat lijnzaad en pompoenpitten er overheen.
  6. Bak het brood in ongeveer 40-45 minuten goudbruin af.
  • smoothie havermout
    smoothie havermout

    Smoothie

Havermout is ook altijd lekker en voedzaam door een smoothie. Op deze pagina vind je een lekker smoothie recept war je wel een dagje op kunt teren!

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken