slaapproblemen
slaapproblemen
LIFE

Heb jij last van een slaapprobleem?

Slaapprobleem?

Moeilijk in slaap kunnen komen, wakker liggen in de nacht en overdag moe zijn door je slechte nachtrust. Het is erg vervelend als je een slechte nacht hebt gehad en dat dan meteen je dag slecht beïnvloedt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet één nacht maar al voor een langere tijd moeite hebt met de nacht doorkomen.

Hopelijk helpt deze informatie je met je slaapprobleem en zal je snel weer heerlijk slapen en fit wakker worden!

Biologische klok

Iedereen heeft een biologische klok. Dit is een orgaan genaamd hypothalamus en bevindt zich in onze hersenen. Dit orgaan is heel klein maar is van groot belang voor ons slaappatroon. De biologische klok heeft dus een belangrijke functie. Hij zorgt er namelijk voor dat onze belangrijke lichaamsprocessen, zoals eten en slapen, volgens een 24-uurs ritme verlopen.

Het orgaan kan al snel verstoord raken en dat heeft zeer nadelige gevolgen op je slaapritme. Je hebt in de avond moeite om in slaap te vallen, als je dan eindelijk slaapt heb je ook nog eens moeite om de nacht door te slapen. In de ochtend word je daarom moe en moeilijk wakker en al deze dingen zorgen ervoor dat je overdag weer moeite hebt om wakker te blijven. En zo gaat de vicieuze cirkel maar door…

slaapprobleem stress
Slaapprobleem door stress

Oorzaken van een slaapprobleem

  • Stress

Dit is misschien wel één van de meest herkenbare oorzaak waarom je niet kan slapen. Het vele piekeren over van alles en nog wat werkt erg tegen.

  • Te hoog cortisolgehalte

Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat je wakker wordt en je energie hebt overdag. Cortisol hoort naarmate de avond nadert af te nemen en het moet het slaaphormoon melatonine worden aangemaakt.

Als je een te hoog cortisolgehalte hebt, bijvoorbeeld door stress, is dit gehalte te hoog en wordt er ook minder melatonine aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap komt en de kwaliteit van je nachtrust slechter is.

  • Lichamelijke klachten

Het kan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld last hebt van pijn. Je aandacht gaat naar die zeurende pijn en niet op je rust om te gaan slapen.

  • Eetpatroon

Cafeïne voor het slapen gaan is natuurlijk ook geen goed idee.. Het is ook slecht om te slapen met zowel een lege als een volle maag.

  • Geluidsoverlast

Storende geluiden in je slaapomgeving zoals rijdende auto’s of een tv die aanstaat.

  • Verstoord slaapritme

Als je steeds van slaapritme verandert dan verstoor je jouw slaap-waak-ritme. Dit ritme ontwikkel je door op vaste tijden te gaan slapen en wakker te worden. Als je bijvoorbeeld vakantie hebt en ineens later naar bed gaat en uitslapen verstoor je dus je ritme. Als de vakantie voorbij is, is het dus niet raar dat je op je vaste bedtijd nog klaarwakker bent.

  • Medicijnen

Middelen met een stimulerende werking, zoals medicijnen voor ADHD en depressie kunnen ervoor zorgen dat je niet in slaap kan vallen. In sommige pijnstillers kan ook cafeïne zitten, wat er dus ook voor zorgt dat je niet kan slapen.

  • Omstandigheden in de slaapkamer

Als er teveel licht in je kamer is, geeft dit het signaal aan de hersenen om actief te worden. Het kan problemen veroorzaken met zowel in slaap komen als met doorslapen. Ook als je kamer een rommel is kan dat ervoor zorgen dat je geen rust hebt in je hersenen en dus ook slecht slaapt.

Impact op je lichaam en geest

Als je voor een langere tijd niet goed slaapt, zal je chronisch slaaptekort voortduren. Ook wordt de diepe slaap overgeslagen of verstoord. Dit heeft ook impact op je lichaam en geest.

  • Vermindering van..
  1. Serotonine. Dit stofje zit in je hersenen en zorgt voor het gevoel van geluk.
  2. Groeihormonen. Vermindert de ontwikkelingen van de spieren.
  3. Lichaamscellen.
  4. Leptine. Je krijgt hierdoor trek in snelle koolhydraten wat obesitas kan veroorzaken.
  5. Natuurlijke afweercellen. Als je hier geen voldoende van hebt, kan dit leiden tot ziektes.
  6. Concentratievermogen en reactiesnelheid.
  7. Verstoorde glucosestofwisseling.
  8. Kortetermijngeheugen werkt minder goed
  9. Verhoogde kans op depressie
  10. Huidveroudering

Lees ook eens wat een normale hartslag tijdens je slaap is.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken