Spieropbouw met eiwitten
MOVE

Het geheim van spieren opbouwen met eiwitten

Wil je spieren opbouwen met eiwitten? Als je naar het fitnesscentrum gaat is het je vast al opgevallen. Sommige krachtpatsers nemen hun shake net voor hun training, andere tijdens hun training en weer andere direct na de training. Maar wat is nou het juiste moment? Verschillende onderzoeken wijzen uit dat als je de eiwitten goed wilt benutten, de timing van groot belang is. In dit artikel geef ik antwoord op deze vraag.

Het antwoord is dat je de eiwittenshake voor je training moet nemen. Doe je dat niet, dan komen de eiwitten gewoon niet op tijd genoeg bij je spieren. Direct na je training mag je nog een stevige maaltijd nemen (vooral bestaande uit eiwitten en vetten). Wacht je daar te lang mee, dan worden je energie niveau’s en bouwstoffen niet op tijd aangeleverd aan je lichaam. Het gevolg is dat je lichaam niet optimaal kan herstellen en dat je spieren niet optimaal herstellen, wat de spieropbouw weer in de weg staat.

Onderbouwing

Ik kan me voorstellen dat je behoefte hebt aan onderbouwing. Bodybuilders zullen het toch wel weten, hoor ik je denken. En eerlijk gezegd heb ik ook altijd zo gedacht. Maar ik ben er in de loop der jaren ook achter gekomen dat bodybuilders niet altijd de meest efficiënte manier van spieropbouw hanteren. Een groot deel (maar zeker niet allemaal) bouwt letterlijk op ‘domme kracht’. Andere gebruiken wat dubieuze middelen om spieren op te bouwen. Slechts een klein deel doet het puur natuur (geen anabolen) en met zo min mogelijk inspanningen. De theorie die ik zojuist heb beschreven heb ik van iemand die altijd op zoek is naar de van het hoogste resultaat met de minste inspanningen. Hij is een ware autoriteit op dat gebied. Ik heb het over bestseller auteur Timothy Ferriss.

Meten = weten

In zijn boek Body een lijfboek beschrijft Timothy hoe hij een implantaat heeft laten plaatsen in zijn been. Dat implantaat meet de impact van voeding en supplementen op GI (Glucose Index). De test was in die zin een openbaring dat Timothy ontdekte dat het meeste voedsel en dus ook de eiwitten shakes pas na 90 minuten in zijn bloed terecht kwamen. En pas vanaf dat moment zijn de voedingsstoffen beschikbaar voor de spieren.

De beste eiwitshakes

Oké, er bestaat niet zoiets als ‘de beste eiwitshake’. Er zijn veel verschillende merken te vinden en de meeste doen hun ding. Zelf ben ik verknocht aan deze eiwittenshakes van de Bodyenfitshop.nl omdat ze qua smaak net even wat subtieler zijn en mijn spieren groeiden als kool toen ik dit ging gebruiken. **Edit: Ik gebruik inmiddels deze eiwittenshakes, omdat ze natuurlijker zijn en bijna net zo lekker zijn.

Over de auteur

Redacteur

5 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen
  • Heel veel mensen hebben mij verteld dat je een eiwitshake binnen een uur na je training moet nemen voor een optimaal resultaat. Nu lees ik dit weer je begrijpt dat je als leek erg gaat twijfelen wat nu echt juist is. En nog belangrijker of het juist is

    • @Evert: Klopt. Dat is veelal het advies. Nu kan het geen kwaad om na je training nog een kleine shake te nemen, maar eiwitten worden ook langzaam opgenomen door het lichaam, terwijl je lichaam direct na de oefeningen al beginnen te herstellen. Wel is het zo dat het spierherstel ook een langzaam proces is, dus ook in de periode na het trainen heeft je lichaam, afhankelijk van je voedingspatroon, behoefte aan wat extra eiwitten.

  • Is de timimg van inname hetzelfde bij duursporten en krachtsporten?

  • He Nico

    Hoe gebruik jij de shakes? Gebruik je ze ook op de dagen dat je niet traint?
    En hoe vaak train je?

    Groetjes Esther

  • Misschien belangrijk om erbij te vermelden dat aminozuur de belangrijkste bouwstof is in eiwitten, voor spieropbouw. Er kunnen wel honderden verschillende soorten aminozuur in eiwitten zitten, in andere combinaties en samenstellingen. Voor de beste resultaten moet je wat onderzoek doen naar de hoeveelheid aminozuren die er in het eiwitproduct zitten welke je wilt gebruiken 😉

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken