Het Paleo dieet
Dieet ervaringen EAT Foodfeiten Koolhydraatarm Paleo

Het Paleo dieet en waarom het zo populair is

Het Paleo dieet is gebaseerd op het voedingspatroon van onze voorouders. Diverse onderzoekers nemen aan, op basis van onderzoek, dat de mens genetisch niet is veranderd sinds de landbouw revolutie. Daaruit hebben onderzoekers in de jaren ’70 geconcludeerd dat ons lichaam daarom wel zou varen bij een vergelijkbaar dieet uit de Paleolithicum-periode (2,5 miljoen jaar – 10.000 jaar geleden). Het Paleo dieet werd in de jaren ’70 door de gastro-enteroloog Walter L. Voegtlin gepopulariseerd.

Na een explosieve groei van geraffineerde producten en suikers in ons voedsel, is de mens massaal dikker en ongezonder geworden. Onze gezondheid gaat achteruit en mensen eten zich letterlijk dood. Mede hierdoor is er beweging gaande dat mensen terug gaan naar de basis. Iets wat je vaker ziet gebeuren als de mens zijn boekje te buiten is gegaan en de weg volledig kwijt is. Het Paleo dieet sluit daar naadloos bij aan, mede ook omdat het gebaseerd is op koolhydraatarm eten. En ook de koolhydraatarme dieten winnen sinds een aantal jaren aan populariteit, niet in de laatste plaats omdat je er enorm snel en blijvend van kan afvallen.

Wat eet je bij het Paleo dieet?

Het Paleo dieet is gebaseerd op oervoedsel. In de regel is dat voedsel dat niet (teveel) bewerkt is door machines of blootgesteld aan onnatuurlijke ingrediënten, zoals suikers, kleur- en smaakstoffen.  In de basis eet je gedurende het Paleo dieet de volgende zaken:

  • Vis
  • Vlees
  • Groenten
  • Fruit
  • Noten
  • Wortels

Wat je niet meer eet tijdens het Paleo dieet zijn de volgende voedingsgroepen:

  • Granen
  • Peulvruchten
  • Zuivel
  • Zout
  • Suiker
  • Verwerkte oliën

Veronderstelde voordelen van het Paleo dieet

Het Paleo dieet zelf wordt niet heel vaak onderzocht, maar steeds vaker worden er medische onderzoeken gepubliceerd die de fundering waarop het Paleo dieet op gebaseerd is onderschrijven. Met name zaken als de slechte impact van koolhydraten op ons lichaam en rotzooi die de voedingsindustrie door ons voedsel gooit, komen regelmatig terug. Dit is een korte opsomming van de voordelen die het Paleo dieet (of vergelijkbaar) zou hebben op de gezondheid:

  • Verminderde kans op hart- en vaatziekten
  • Verminderde kans op Diabetes type 2 (en minder klachten voor met mensen met Diabetes type 2)
  • Snel en blijvend gewichtsverlies (vooral vet en geen spier)
  • Verbeterde prestaties tijdens het sporten
  • Vertragende en soms zelfs verbeterende werking op auto-immuunziektes
  • Minder last van Acne
  • Betere nachtrust en sneller inslapen
  • Meer libido
  • Verbetering in het concentratie niveau

Afvallen met het Paleo dieet

Zelf ben ik ook zo’n 15 kilo afgevallen in een korte periode door een dieet wat heel erg lijkt op het Paleo dieet. En hoewel het voor ieder mens weer ander is, kan zelf onderschrijven dat ik door het volgen van het Paleo dieet de volgende voordelen zelf heb ervaren… en nog steeds ervaar nu ik het iets minder streng doe dan de eerste drie maanden:

  • Ik ben binnen 3 maanden ruim 15 KG afgevallen
  • Ik had in die periode geen honger of een sloom gevoel
  • Mijn sport prestaties bleven (in ieder geval) gelijk
  • Mijn concentratie niveau verbeterde na twee weken (ik ben ADD’er)

Al met al is het Paleo dieet nu mijn basis als het gaat om voeding. Natuurlijk zijn er wel eens dagen dat ik lekker uit de bocht schiet en me tegoed doe aan alles wat mijn dieet verafschuwt. Maar de volgende dag val ik keurig terug op het Paleo dieet, zonder dat ik weer behoefte heb aan suikers.

Het Paleo dieet en kinderen

In het begin heb ik het dieet lekker bij mezelf gehouden. Mijn zoontje was destijds 2 jaar oud en waarom zou ik hem bloodstellen aan een of ander vreemd dieet dat ik perse moet en zal volgen. Laat die jongen lekker brood en aardappelen eten… gek genoeg word ik me ervan bewust dat we onze kinderen zelf verslaafd maken aan die suikers en bewerkt voedsel.

Vanuit zichzelf hoor ik mijn zoontje Finn nooit vragen om brood. Wel om een plak worst, een stuk bacon, een appel, een banaan, een stuk vlees of vis. Ik betrap me erop dat ik mijn zoontje regelmatig aan het aansporen ben om zijn brood op te eten. Of zijn aardappels… gek nu ik er zelf van overtuigd ben dat dit niet goed is voor mijn gezondheid. En toch krijgt hij van mij nog brood en aardappels… ik denk omdat ik bang ben dat hij tegen beperkingen aan gaat lopen als hij naar school gaat… want ja…. daar wordt ook gewoon brood voorgeschoteld. Het staat immers in de schijf van 5.

En ook het voedingscentrum houdt voet bij stuk en zij worden door de consument toch wel als autoriteit gezien. Op zich niet heel gek, gezien het feit dat de grote geldschieter achter die website een voedingsproducent is. Of ik mijn zoontje ooit aan het Paleo dieet krijg of zet… geen idee. Ik wil vooral dat hij een mooie jeugd krijgt en als alles om hem heen tegenwerkt, dan mag hij lekker een boterham eten ;).

Er bestaat trouwens ook een Paleo boek voor kinderen. Met ‘leuke’ en gezonde gerechten.

Zitten er ook nadelen aan het Paleo dieet?

Natuurlijk! Het is natuurlijk nogal wat… je hebt je hele leven brood en aardappelen gegeten, dus je zult je best moeten doen om de eerste twee weken te overbruggen. Daarna wordt het steeds makkelijker om die koolhydraten links te laten liggen. Verder heb je eigenlijk alleen in de ontwenningsfase kans op de volgende ongemakken:

  • Je kunt wat uit je mond gaan ruiken. Door meer water te drinken kun je dat verminderen.
  • Je kunt de eerste twee weken wat ‘sloom’ zijn. Geloof me… na twee weken gebeurt het tegenover gestelde
  • Verjaardagen zijn lastig. Na je ontwenningsperiode is het geen probleem als je even zondigd, maar de eerste paar weken, zul je sterk moeten zijn en soms hele lekkere gebakjes moeten afslaan.

That’s it!

Hoe je begint

Paleo revolutie

Met dit artikel heb je een aardige basis, maar wil je echt dat het dieet impact heeft en een eetpatroon verandering teweeg brengt, dan zul je in de basis moeten snappen hoe het dieet werkt. Ik heb zelf het boek gelezen van Mitchel van Buuren en gebruik ook zijn software om alles wat bij te houden. Je hoeft niet bang te zijn dat je een ingewikkeld literair boek voorgeschoteld krijgt. Het boek is lekker toegankelijk geschreven.

Recepten

Wil je er echt voor gaan, dan is het ook belangrijk dat je een assortiment van gerechten hebt waar je uit kunt kiezen. Het is namelijk best moeilijk om in het begin gerechten te bedenken die voldoen aan het dieet en ook nog lekker zijn. Zelf put ik uit het boek van… jawel… Mitchel. Daarmee kun je prima mee uit de voeten!

Bronnen:

Over de auteur

Redacteur

8 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen
  • Ik heb het paleo dieet gedaan, omdat ik wou weten wat het met mijn li haam zou doen. Door dat ik veel sport ging mijn interesse er naar uit om het uit te proberen. Na een maand het dieet gevolgd te hebben kon ik niet meer dan een kwartier sporten per 3 dagen. Dit kwam doordat ik geen koolydraten meer binnen kreeg. Hierom raad ik dieet zeker niet aan gezonde mensen aan. Daarnaast zijn de bronnen niet weteschappelijk. Ik geef hier als tip wil je een dieet aan prijzen gebruik dan weteschappelijke artikelen of weteschappelijke sites en geen wikipedia 😉

    • Hoi Iris, wat jammer dat het voor jou kennelijk niet heeft gewerkt. De meeste dieten die gebaseerd zijn op koolhydraatarm eten, zorgen even voor een energie-dipje. Je lichaam moet leren dat het meer energie kan halen uit andere bronnen dan koolhydraten. Je lichaam kiest namelijk de weg van de minste weerstand en koolhydraten leveren nou eenmaal sneller energie. Dat wil niet zeggen dat je minder energie uit bijvoorbeeld vetten of eiwitten kan halen. Je lichaam moet gewoon even omschakelen. Zelf loop ik regelmatig hard (tussen de 5-10 km) en ervaar nu juist dat mijn spieren sneller herstellen. Mijn energie niveaus zijn gelijk gebleven.

      Verder schreef ik in het artikel al dat het Paleo dieet nooit medisch is onderzocht, maar ik kan je garanderen dat geen enkel commercieel dieet medisch wordt onderzocht. Wel zijn er heel veel onderzoeken gedaan naar een koolhydraatarm dieet en ik kan je garanderen dat de resultaten stuk voor stuk positief zijn en dat ook de energie voorraden van duursporters gelijk bleef. Wikipedia is vooral geraadpleegd voor de definitie van het dieet en de informatie over de tot standkoming en de uitvinder 😉

      Wil je onderzoeken zien, dan adviseer ik je deze pagina te bezoeken. Er worden meerdere onderzoeken gelinkt: http://authoritynutrition.com/23-studies-on-low-carb-and-low-fat-diets/

    • @Iris: nog een kleine aanvulling… bij het Paleo dieet (en andere koolhydraatarme dieten) is het belangrijk dat je genoeg eet. Je bent snel geneigd om te weinig te eten omdat je de hele dag vol zit. Je moet met een koolhydraatarm dieet minimaal 65%-80% van calorie-behoefte binnenkrijgen. En zelfs 100% als niet wilt afvallen, maar gezonder eten. Daarnaast moet je echt goed water drinken. Sowieso is de impact van vochtbalans op je sportprestaties 10x groter. Als je het Paleo dieet nog eens een kans wilt geven, kan ik je dat van harte aanbevelen.

  • Ik volg ook een koolhydraatarm dieet en voel me daar erg goed bij. Ik val er niet veel vanaf maar dat is ook niet nodig. Het gaat mij om het vet verlies niet om de kilo’s. Toen ik begon met koolhydraat eten bleef en blijf ik net als jij mijn kinderen gewoon aardappels en brood e.d. voorschotelen. Anders dan bij jou schreef mijn dochter op het white board “ik wil net zoals mamma eten” “Ik wil geen koolhydraden” 😉 Langzamerhand wordt ook ik me ervan bewust dat ik hier misschien gewoon gehoor aan moet geven.
    Sporten kan ik trouwens prima met dit dieet! ik sport veel en zwaar zonder dat ik het gevoel heb dat ik iets tekort kom. sterker nog, ik voel me beter en sterker dan ooit. Ik let er wel op dat ik voldoende eiwitten, groenten en gezond vet binnen krijg!

    Wel is het zo dat ik naar mijn idee nu minder vet verlies dan in het begin terwijl mijn sixpack nog steeds niet zichtbaar is 🙁

    • Hoi Rim, grappig dat je dochter dat deed! 😀 Je hoeft je kinderen niet te dwingen, maar ik denk dat als je ze gewoon wat vaker iets koolhydraatarms of gezonds voorschotelt, dat kinderen vanzelf mee gaan in het eetpatroon. Je moet alleen niet verwachten dat ze alleen maar sla gaan eten. En als ze dan af en toe een lekker zoet tussendoortje nemen is het ook niet zo erg.

      Voor wat betreft het minder vet kwijtraken… heb je mijn bericht van de 6000kcal al gelezen? Er bestaat een kans dat je lichaam inmiddels gewend is aan je nieuwe eetpatroon. Dan val je een stuk minder snel af. Door af en toe een dagje ‘los’ te gaan, activeer je de vetverbranding weer.

  • Het Mentale dieet plan is absoluut geen Paleo, verder een leuk stuk!

  • Jammer dat men weer een duur boek moet kopen en dat er weer teveel geld voor gevraagd wordt…want anders krijg je deze kennis niet of apps…
    Deze kennis moet gewoon vrij en gratis zijn voor iedereen….dan ben je pas goed bezig om de mensheid bewust te maken over voeding!!!

    • Hoi Jessica, daar zijn wij het helemaal mee eens! Alle kennis op ons blog is gratis en we houden niets achter. De komende tijd zullen we meer schrijven over de inhoud van het Paleo dieet. Als je je inschrijft op de nieuwsbrief, blijf je op de hoogte. Neemt niet weg dat het voor een auteur heel veel tijd (research & schrijftijd) kost om een zo’n dieet te ontwikkelen of te verwerken in een boek. Daarom worden er zulke bedragen gerekend voor zo’n boek. Ik hoop je te mogen verwelkomen als nieuwsbrieflezer, zodat we onze kennis met je kunnen delen.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken