Honing is gezond
EAT

Is honing gezond? 10 bewezen manieren waarop honing ons gezonder maakt

Honing is gezond… punt uit!
Honing
is lekker en honing heeft een functie in deze wereld. Maar velen van ons zijn honing uit het oog verloren, omdat we het massaal hebben ingeruild voor die bewerkte suikers die ons zo ziek maken. Ik ging op zoek naar het bewijs dat aantoont dat honing wél gezond is.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat honing gezond is voor onze gezondheid. De meeste onderzoeken gingen wel uit van mensen met een goede gezondheid. Mensen met diabetes, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van honing en kinderen jonger dan 2 jaar, mogen nog geen honing eten. Maar voor de rest van de mensen is honing bijna een wondermiddel. Uit mijn onderzoekje kwamen 10 bewezen gezondheidsvoordelen van honing naar voren.

P.S. deel dit artikel met je vrienden en familie… zij én de honing verdienen het te weten…

De 10 redenen waarom honing gezond is

1. Honing geneest en ontsmet wondjes en blaren

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat honing een helend effect heeft op oppervlakkige wonden en blaren. Zo bleek uit een Noors onderzoek (1) met een honing uit Nieuw Zeeland, dat honing wonden kon laten helen die niet heelden met de standaard medische oplossingen. De honing steriliseert de wond, waardoor deze sneller hersteld. Ook bleek uit verschillende onderzoeken dat de wond mooier heelde dan met de traditionele aanpak.

2. Honing is de overtreffende trap van hoestdrank

Zodra we beginnen te hoesten, grijpen de meesten van ons direct naar een fles hoestsiroop… en ik moet toegeven… er zitten een paar hele lekkere bij 😉 Maar echt gezond zijn ze niet. Honing is mogelijk de beste remedie tegen hoesten. Zo wezen twee onderzoeken uit dat kinderen die voor het slapen gaan een theelepel honing namen veel minder hoestte. Het wees ook uit dat de kinderen die dat deden minder kans hadden om uit hun slaap gehaald te worden door het hoesten. Daarnaast helpen de antibacteriële eigenschappen de keel schoon te houden én verzacht het de pijn.

3. Vergeet de gel-packs voor sporters… honing sleept je er écht doorheen!

Honing is een fantastische bron van natuurlijke energie. De koolhydraten vullen de energieniveaus direct aan. Met 17 gram koolhydraten per theelepel is honing mogelijk de beste energiebron voor het sporten (2). Heel veel sportfanaten probeerden het uit, zoals bijvoorbeeld in dit blog te lezen is (Engels). Honing is gezonder en goedkoper dan een sportdrankje of gel en heeft nog veel meer voordelen te bieden dan alleen energie.

4. Honing gezond, ook uitwending

Heb je een droge huid? Smeer er dan een laagje honing op en laat het een half uurtje zitten… succes gegarandeerd! Doordat de honing aan de huid blijft kleven, creëert het de perfect vochtigheidscondities voor het herstellen van de huid. Vergeet het er niet af te halen en doe het vooral niet in de zomer op de camping! #BeeAlert!!

5. Hoofdhuidproblemen? Volgende week niet meer! Smeer honing op je hoofdhuid

In een onderzoek werden mensen die last hadden van eczeem en/of roos gevraagd honing aan te mengen met 10% lauw-warm water en dit op het probleemgebied te smeren. Ze lieten dit 3 uur zitten en spoelden het af met warm water. Nagenoeg alle deelnemers gaven aan geen jeuk meer te hebben en na een week was het probleemgebied kleiner geworden. Na twee weken waren de meeste helemaal van hun probleem af.

6. Je geheugen kun je boosten met… jawel… honing!

Iedere dag een eetlepel honing verbeterd je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests. Critici zeggen dat het nog niet wetenschappelijk vastgesteld is, maar voor mij is de uitslag duidelijk 😉 Het onderzoek werd gerapporteerd door Reuters (3).

7. Honing zit bomvol vitaminen en mineralen

Honing zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink. Tja… wat moet ik er meer over schrijven.

8. Honing is gezond voor je darmen

Honing is een probiotioca en houdt je darmflora in balans. Er zijn honingsoorten die zeer grote hoeveelheden goede bacteriën bevatten zoals lactobacilli en bifidobacteria.

9. Honing bestrijdt parasieten

Honing helpt bij het bestrijden van parasieten. Het onderzoek werd gedaan onder 30 kinderen met een parasiet. Het onderzoek werd gepubliceerd in The Journal of Medicinal Food (4). De kinderen kregen een mengsel van Papaya en honing en van de 30 kinderen, waren er 27 na 7 dagen vrij van de parasieten.

10. Honing helpt je afvallen

Honing kan je helpen bij het afvallen als je voordat je naar bed gaat een honingdrankje (thee met honing) neemt. Het zou helpen bij het herstellen van je lichaam en vet verbranden terwijl je slaapt. Daarnaast zijn er onderzoeken die uitwijzen dat je minder aankomt als je regelmatig honing eet (5).

honing gezond
Honing gezond

Bonus: Ga je een avondje pimpelen? Honinghelpt je lichaam bij het verwerken van de alcohol!

Jaja… ik bewaar het beste voor het laatste. Honing helpt je lichaam bij het verwerken van alcohol in je lichaam, waardoor je lichaam sneller in staat is om het alcoholgehalte terug te dringen in je bloed. Honing herstelt ook je bloedsuikerspiegel die dan erg laag is..

Conclusie: Is honing gezond?

Honing is super gezond zolang je het met mate eet. En zoals je hebt kunnen lezen, kan honing ook ziektes en bacteriën bestrijden… zelfs aan het oppervlak. Kies wel een echte honing want veel honing uit de supermarkt is gewoon suiker… Zoek naar biologische rauwe honing uit de natuurwinkel of deze bijvoorbeeld die je makkelijk online kan bestellen. In een koolhydraatarm dieet past honing niet, maar binnen het Paleo dieet is honing wel toegestaan.

NOTE: Honing is niet geschikt/gezond voor kinderen jonger dan 1 jaar oud!! Zij kunnen erg ziek worden van honing.

Geraadpleegde bronnen

Hulp nodig met gezonde maaltijden te plannen?

Download gratis onze boodschappen planner en creëer voor jezelf een voorraadkast vol met gezonde keuzes!

*Je ontvangt ook maximaal 4 x per maand onze updates met gezonde   nieuwtjes en winacties en gaat akkoord met onze privacy policy. Uitschrijven kan natuurlijk altijd!

Over de auteur

Redacteur

8 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

    • Ik zie honing meer als de gezondere variant van suiker. Als je honing in kleine hoeveelheden eet, is het best gezond. Wel zorgt het voor een insuline piek, zoals alle snelle koolhydraten. Het verschil tussen honing en suiker is met name dat honing nog nuttige voedingsstoffen voor het lichaam bevat en suiker niet.

  • Honing is alleen gezond als je het rechtstreeks van de imker koopt en het niet verhit is. Nadeel is wel dat de honing dan veel harder is en minder vloeibaar. Wel veel natuurlijker en gezonder.

  • Als een verse moeder honing eet en borstvoeding geeft.
    Kan dit dan kwaad voor de baby?

    Ik weet dat de moederlichaam veel kan filteren en de kwalijke stoffen toch wel worden gestopt door het lichaam.
    Ik weet dat je het niet direct aan de kleine moet geven.
    Maar wat nu als de moeder honing eet elke dag en het zo via de borstmelk bij de kleine terecht komt?

    • Hallo Ilona,
      Honing is geen probleem bij borstvoeding, de sporen van de bacterie die infantiel Botulisme worden niet door de moedermelk doorgegeven. Dus geniet er lekker van!

  • Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat honing op eczeem (half uurtje tot uurtje laten zitten en dan afspoelen) mij véél beter heeft geholpen dan eender welk zalfje van de apotheker. Voelt enorm zacht en licht tintelend aan en achteraf geen jeuk! Het probleemgebied werd ook aanzienlijk kleiner nadat ik dit een week heb volgehouden!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken