Jackfruit review
Jackfruit review
EAT Reviews Winacties

Jackfruit, wil jij ook een proefpakketje winnen?

Het leuke van bloggen is dat je vaak nieuwe producten mag uittesten 🙂 Ik kreeg van Jackfruitkopen.nl de vraag of ik hun product al kon en het wilde reviewen. Nou dat hoef je mij geen twee keer te vragen. En natuurlijk heb ik meteen een leuke winactie losgepeuterd om jullie ook de kans te geven om het te testen (zie onderin). Het pakketje met verschillende variaties van de Jackfruit werd 2 dagen geleden bij me bezorgd dus ik ben meteen aan de slag gegaan met wat verschillende variaties.
Ik had al wat zitten speuren op het internet en kwam wel veel recepten tegen voor de ingeblikte Jackfruit maar niet voor welke er in het doosje zaten. De ingeblikte is namelijk een jonge Jackfruit en die is wit en vrij smakeloos. Degene die ik opgestuurd kreeg is mooi geel, sappig en heeft wel iets weg van mango.

Wat is Jackfruit?

Jackfruit, ook wel nanka genoemd, is een bijzondere vrucht die aan een boom groeit. Het is de grootste vrucht ter wereld! De boom behoort tot de moerbeifamilie (Moraceae) en kan tot wel 30 meter hoog worden. De vrucht groeit direct aan de stam net als zijn broertje doerian. De vrucht kan tot wel 1 meter groot worden en heeft de vorm van een peer. De schil van jackfruit bestaat uit punten. Deze zijn voortgekomen uit bloemen. Als de vrucht gehalveerd is, zie je duidelijk dat de vrucht bestaat uit andere kleine partjes vrucht. Je kan de smaak omschrijven als zoetig en is vergelijkbaar met de smaak van mango.

De oorsprong

De boom vindt zijn oorsprong in de regenwouden van India. Er wordt beweerd dat de Portugezen de boom hebben verspreid. De vrucht werd jaca genoemd, daarom heet het tegenwoordig jackfruit. Tegenwoordig groeit de boom ook in half Azië, Afrika en Zuid-Amerika. De Jackfruit die ik heb gereviewd komt uit Vietnam. Het bedrijf Jackfruitkopen.nl haalt ze daar zelf vandaan en verwerkt ze hier tot porties voor de consument. Deze Jackfruit is biologisch en er wordt verder niets aan toegevoegd.

Hoe kan je het gebruiken?

Jackfruit kan op veel manieren worden gebruikt. In je ontbijtje, als snack of als ingrediënt voor in je avondeten, er is genoeg variatie te bedenken. Hoe rijper de vrucht, hoe zachter de schil en hoe geler de fruitstukjes zijn. Als de stukken rijp zijn worden ze vaak verwerkt in chips of ijs. Je kan het ook toevoegen aan je smoothie. Ook kun je een rijp stukje jackfruit gebruiken om pudding te maken. Kook wat melk met het stukje erin. De melk dikt vanzelf aan en zo kan jij je eigen pudding maken. De zaden kan je kort koken en roosteren voor een snack, het smaakt een beetje naar kastanjes.

jackfruit winnen
Zo krijg je de Jackfruit als pakketje bij Jackfruitkopen.nl

Goed voor je gezondheid!

  • Goed voor je huid

Meng de zaden met wat honing en melk tot het een soort pasta vormt. Breng het aan op je gezicht en je zal zien dat het je gezicht een boost heeft gegeven.

  • Bron van goede voedingsstoffen

Zowel de vrucht zelf als de zaden bevatten veel vitamines en andere voedingsstoffen. Het bevat het meest vitamine B6 en C. Zelfs 25% van de aanbevolen hoeveelheid per 100 gram.

  • Gezond haar

Jackfruit bevat veel vitamine A en dat is goed voor de gezondheid van je haar.

  • Helpt om kanker te voorkomen

Jackfruit bevat veel fytonutriënten. Zij bestrijden vrije radicalen en bestrijden kanker. Ook helpen ze de werking van vitamines en mineralen, die je helpen om er weer bovenop te komen en om je energie weer terug te krijgen.

  • Tegen huidziektes

De wortel wordt vaak op de huid aangebracht als er sprake is van huidinfecties zoals een schimmel of als iemand last hebt van een huidallergie bijvoorbeeld als een insectenbeet waar diegene niet tegen kan.

  • Waar te koop

Het aanbod in westerse landen is niet te vergelijken met de tropische landen. De vrucht kun je vaak kopen in toko’s maar gelukkig ook online. De jonge onrijpe worden vaak verkocht in blik en soms worden er ook wel verse stukken van de vrucht op markten verkocht. Bij deze onlinewinkel kan je de rijpe Jackfruit, de zaden en de chips kopen, deze worden dan gekoeld naar je opgestuurd.

Wist je dat…

  • Het de grootste vrucht is die aan de boom kan groeien
  • In 1 vrucht kan tot wel 500 zaden zitten die wel 4 cm lang kunnen zijn!
  • De vrucht kan tot wel 40 kilo wegen!
  • Omdat de vrucht 30% zetmeel bevat is het een goede rijstvervanger
  • Doordat de textuur van de vrucht vergelijkbaar is met gekookte kip is het een goede vleesvervanger
  • Per jaar kunnen er 250 vruchten aan 1 boom groeien!
  • De vrucht groeit tot 3 jaar aan de boom
  • Als je de vrucht komt er een sterk plaksel vrij. Dit werd vroeger gebruikt om gevallen servies aan elkaar te lijmen
  • Een boom kan meer dan 1 ton groenten en fruit per jaar leveren

Recepten en mijn oordeel

jackfruit zaad
jackfruit zaad

Ik ben lekker bezig geweest en heb verschillende combinaties gemaakt.

Jackfruit chips Deze chips is wat zoet, het heeft wat weg van andere groente chips die ik wel eens geprobeerd heb van zoete aardappel of rode biet. Een lekkere en gezonde snack.

Jackfruit zaad Ik heb deze eerst even 10 minuten gekookt, toen gehalveerd en gepeld en daarna in wat olijfolie gebakken. Met wat grove zout erover gestrooid is het een lekker tussendoortje.

Jackfruit curry

Ingrediënten

200 g Jackfruit, in stukjes
1 rode paprika, in stukjes
1 ui, fijngesnipperd
3 teentjes knoflook, uitgeperst
1 tl komijn
1 tl paprikapoeder
1/2 tl Keltisch zout
1/2 tl vers gemalen peper
1/2 tl chilipoeder
150 ml water met 1/2 bouillonblokje

Bereidingswijze

Fruit de uien tot het glazig ziet.

Voeg alle ingrediënten toe uitgezonderd het water en bouillonblokje en bak dit voor 2 minuten aan.

Giet het water erbij met het bouillonblokje en laat dit voor circa 30 minuten sudderen.

Serveer de curry zo of eventueel met wat rijst erbij.

Jackfruit salade

Ingrediënten

200 g gesneden rode kool
200 g Jackfruit
1 grote fris zure appel
1 handje rozijnen
1 handje cashewnoten
dressing: appelazijn, lijnzaadolie, peper

Meng alle ingrediënten door elkaar en klaar!

Jackfruit als ontbijt

En natuurlijk kan de lekker zoete Jackfruit ook in allerlei smoothies of ontbijtjes gebruikt worden. Zoals in deze smoothiebowl of geitenyoghurt.

Lees voor meer info mijn disclaimer.

 

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

15 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

  • Ziet er weer lekker uit, Evelina. En de foto’s ook! Dus je nieuwe apparatuur werpt al z’n vruchten af! Jackvruchten haha! Ik wil ze ook wel proberen! Groetjes, Zita

  • Ja ik wil jackfruit wel proberen. Iets nieuws brengt weer meer variatie in mijn menu.

  • Wow! Wat toevallig! Wij zijn net terug uit Vietnam en daar hebben we kennis gemaakt met dit heerlijle fruit en ook nog wat ander fruit, Logan fruit en Star apple (niet Star fruit!) Heerlijk allemaal! Zou het super vinden om een proefpakketje te ontvangen!

  • Ik wil altijd wel in om iets nieuws te proberen, de recepten zien er zeker smakelijk uit.

  • Wat een geweldige review. En, wat kun je ontzettend veel doen met dit fruit. Het lijkt me heerlijk. Zou het, als echte foodie, super graag willen op verschillende wijzes willen gebruiken. So, please please me!! Groet, Alice

  • Het lijkt mij erg leuk om Jack fruit te winnen, zodat ik een vegetarisch draadjesvlees gerecht kan maken. Gr Kirsten

  • Ja, lijkt me heel leuk om dit eens te proberen. Ik mag altijd graag onbekende vruchten proeven en deze ken ik nog niet.

  • Oooooo dat lijkt me heerlijk, dan waan ik me weer in Maleisië waar wij gewoond hebben ? Kan ik in gedachten weer even terug. Hoewel……krijg ik misschien weer heimwee naar alle lieve mensen die we daar hebben leren kennen, en natuurlijk het vele zalige fruit…………

  • Oeehh ik ben enorm benieuwd naar de jackfruit! Veel goeds over gehoord. Leuke en lekkere recepten ook. Zou ik zeker willen proberen en zou ook een leuk cadeautje zijn voor op mijn verjaardag 3 April 😀 Groetjes, Sophia

  • Wij zijn thuis gek op fruit, en we proberen van alles. Maar hier hebben we nog nooit van gehoord, willen we zeker proberen!

  • dat lijkt mij heerlijk om proef pakketje te winnn,kan ik mijn man ervan over tuigen om ook gezonder te gaan leven

  • Lijkt me heerlijk! Ik heb pas ergens geluncht met een broodje pulled jackfruit, heerlijk. Ik zou het zelf ook graag eens maken.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken