EAT Foodfeiten

Waarom zout slecht voor je is

Je hoort tegenwoordig zoveel over zout en dat het zo slecht voor je is. Een gemiddelde Nederlander eet ook veel te veel zout dan de aanbevolen hoeveelheid. Maar de vraag is dan: Waarom is zout dan zo slecht voor je? En hoe kun je het minderen? En is Keltisch zout dan echt gezonder?

Dagelijkse portie zout

Er wordt aanbevolen om per dag maximaal 6 gram zout te eten. Maar uit een onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld 9,9 gram eten en vrouwen 7,5 gram per dag, dus veel meer dan de aanbevolen hoeveelheid.

Ondanks dat er veel wordt gezegd dat het ongezond is, heb je het wel nodig. Het is namelijk goed voor onder andere de vochtregeling in je lichaam. Als je helemaal geen zout in je lichaam hebt kan je bijvoorbeeld je arm niet meer optillen. En het speelt ook een rol bij het regelen van je bloeddruk. Je hebt dus per dag 6 gram zout nodig. Vaak zit de overbodige hoeveelheid in bewerkte producten. Daarnaast voegen we zelf vaak ook nog wat extra toe tijdens het koken en bakken.

Natuurlijk verschilt de dagelijkse hoeveelheid per leeftijdscategorie. Kinderen mogen minder dan volwassenen. De inname wordt opgebouwd. In het eerste halfjaar mogen baby’s bijvoorbeeld niet eens 1 gram binnen krijgen. Daarna wordt het langzaam opgebouwd tot het kind 11 jaar, dan mogen zij ook 6 gram zout binnen krijgen. Als baby’s en kinderen namelijk teveel binnen krijgen kunnen ze later last van hun nieren krijgen.

Producten met veel zout

Vroeger zat er weinig zout in onze voeding, maar tegenwoordig wordt er door fabrikanten veel toegevoegd aan producten. Dat doen ze omdat ze dan het product op smaak kunnen brengen, de houdbaarheid te verlengen of om het product de juiste structuur te geven.

Producten waar veel zout aan wordt toegevoegd zijn bijvoorbeeld vleesproducten, om de houdbaarheid te verlengen, en kaas, om het structuur te geven. Er zit ook veel zout in kant-en-klaarmaaltijden maar ook in gebak bijvoorbeeld, wat niet zo voor de hand ligt.

Als je wilt gaan letten op je zoutconsumptie dan kun je zoeken naar het woord “natrium”op de etiketten. Dit is een bestanddeel van zout. 1 gram natrium is hetzelfde als 2,5 gram zout. Dus als je het natriumgehalte op een etiket ziet staan, dan kun je het vermenigvuldigen met 2,5 om het zoutgehalte van dat product te weten.

De effecten op je gezondheid

Teveel zout binnen krijgen is dus ongezond wat zich kan uiten met de volgende effecten:

  • Hoge bloeddruk
  • Verhoogde kans op hart-, vaat- en nierziekten
  • Botontkalking
  • Verhoogde kans op maagkanker

Keltisch zeezout de beste keuze

Als je ervoor kiest om zout te gebruiken is Keltisch zeezout de beste keuze. Keltisch zout is gezonder, dit komt omdat het rijk is aan mineralen. Daarnaast heeft Keltisch zeezout ook nog eens het laagste gehalte natriumchloride! Let op, de voordelen gaan dus echt over Keltisch zeezout en geen gewoon zeezout.

Keltisch zout gezond?
Keltisch zout gezond?

Keltisch zeezout wordt al meer dan 2000 jaar op de oude methode handmatig gewonnen. Water vanuit de Atlantische Zee stroomt naar ondiepe moerassen. De kleibodem neutraliseren het zeewater. De mineralen uit het klei wordt samen gevormd met het zeezout, daar heeft het zijn grijze kleur van. Omdat het zeezout door allerlei moerassen worden geleid, hebben de moerassen een zuiverende werking. Na ongeveer twee weken wordt het in een zogenaamde bassin verzameld. Het water wordt verdampt door de zon. Zo blijven alleen de zoutkristallen achter. Het zout wordt dan handmatig verzameld. Verder wordt er niks mee gedaan dus het blijft in zijn natuurlijke staat met zijn rijke hoeveelheid aan mineralen. Uit gewoon keukenzout zijn alle mineralen uitgehaald waardoor je alleen maar Natriumchloride (NaCI) binnenkrijgt. Maar ondanks dat Keltisch zout een betere keuze is blijft het een smaakmaker, daarover gesproken, de smaak van Keltisch zout vind ik persoonlijk lekkerder dan gewoon zout!

Kortom

Teveel zout is erg slecht voor je, vooral het gebruikelijke keukenzout. Nederlanders eten teveel zout op een dag, ongemerkt, want vaak zit het in bewerkte producten zoals pizza’s en kant-en-klaarmaaltijden. Ook is een inname van teveel zout ongezond en het brengt daarnaast ook nog eens ongewenste effecten op je gezondheid met zich mee.

Als je zout bewust aan je eten toevoegt, wordt er aangeraden om Keltisch zeezout te gebruiken. Deze heeft het laagste natriumchloride gehalte wat het de “gezondste” zeezout ter wereld maakt! Dit zout vind je in de natuurwinkels of online, deze komt op 5,- voor een kilo, wel iets duurder dan gewoon zout maar je doet er super lang mee.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken