mentale gezondheid
mentale gezondheid
Duurzaamheid LIFE Mindfulness

Slechte mentale gezondheid oorzaak ziektes?

Je mentale gezondheid kan een oorzaak zijn van verschillende ziektes en een slechte mentale gezondheid werkt zeker niet mee aan herstel tijdens een ziekte.

Al in 1948 toen de betekenis van fysieke gezondheid door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO werd gedefinieerd was het duidelijk dat gezondheid niet alleen te maken heeft met je lichaam. Hoewel de definitie iets achterhaald is pakt hij wel alle kanten van gezondheid aan.

“Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken”

Als je lichamelijk helemaal oke bent maar geestelijk een wrak, zal het niet lang duren voor je lichaam ook kwaaltjes gaat vertonen.
Niet voor niets wordt mindfulness tegenwoordig vaak door de werkgever vergoedt en wordt er binnen grote bedrijven ook aan meditatie e.d. gedaan.

mentale gezondheidMaar wat is nou mentaal gezond?

Het is belangrijk om altijd een balans te zoeken op alle vlakken van je leven. Tussen werk en privé, tussen sporten en luieren en tussen serieuze zaken en plezier. Ga je teveel de ene of andere kant op, dan kan er een moment ontstaan waarop je klachten kan gaan krijgen. Denk aan een burnout of lichamelijke klachten als rugpijn. Of misschien wel allerlei vage klachten die je van de ene naar de andere dokter slepen. Ben je goed in balans dan slaap je lekker, heb je plezier in je leven en voel je je fit en goed in je vel. Je kan dan alles aan, maakt je niet druk en hebt een positieve levenshouding. Maakt gezonde keuzes in eten en mocht je een keer wel snaaien dan voel je je niet meteen beroerd en schuldig. Je voelt je tevreden met je leven en hebt levenslust. Ook kan je goed omgaat met tegenslagen en stress. En je hebt veel zelfvertrouwen en weet wie je bent.

Symptomen van een slechte mentale gezondheid

Heb je een slechte mentale gezondheid dan kan zich dit uiten in meerdere klachten. Bijvoorbeeld ’s nachts wakker liggen van het piekeren. De hele dag door moe zijn. Snel geïrriteerd reageren en niet kunnen concentreren. Met eten maak je de makkelijke snelle keuzes in suikerrijk eten en vette snacks en voelt je daarna nog beroerder en schuldig. Je ziet er witjes uit, straalt niet en mensen gaan aan je vragen ‘of het wel goed met je gaat’. Je bent snel huilerig en moe moe moe.
Een goede mentale gezondheid is niet alleen vrij van grote psychische problemen maar gaat ook om je goed voelen en positief in het leven staan.

Hoe verbeter je je mentale gezondheid?

Net als dat je kan werken aan je lichamelijke gezondheid kan je ook werken aan je mentale gezondheid. Het verbeteren van je mentale gezondheid kan een superboost aan je leven geven. Het verschil tussen de dag doorkomen en genieten van de dag, of je laten leven of leven. Het kost net als werken aan je lichamelijke gezondheid wel inspanning en inzet om mentaal sterker te worden maar het loont goed!

Ga om met positieve mensen

mentale gezondheidJe gaat vaak lijken op de mensen waar je mee omgaat. Kies je ervoor om met negatieve en zeurende mensen om te gaan dan is het heel moeilijk om niet daarin mee te gaan. Kijk eens om je heen hoe de mensen die dicht bij je staan leven. Zijn dat mensen op wie je wilt lijken? Of zijn dat mensen die je leegzuigen? Nu kan het zijn dat je denkt “Ja maar wat doe ik daaraan, het zijn mijn vrienden of familie?” Ja dat kan zo zijn, maar je hebt altijd zelf een keuze met wie je je tijd wilt besteden. Je kan eens om je heen kijken naar mensen die je bewondert, die lijken te leven in een flow, en daar eens mee af te spreken. En misschien wat minder tijd met mensen die je je energie afnemen. Wist je dat daar zelfs een naam voor is “Energievampiers”! Dat zijn dus alle mensen die jouw energie kunnen afnemen en ook alle ruimte innemen in groepen.

Dit zijn enkele voorbeelden:

  • de drama queen; iemand die steeds van alles overkomt en die steeds probeert aandacht te trekken met zijn of haar verhalen. Vraag aan deze mensen vooral niet hoe het met ze gaat! En mocht je al in het verhaal zitten reageer dan niet overal op en blijf rustig.
  • de nadoener; deze persoon wil graag dikke vrienden met je zijn en graag in je buurt zijn. Een nadoener dringt zich aan je op en stelt je ontelbare vragen. Ook al voel je je gevleid door zoveel aandacht hou wat voor jezelf en scherm je een beetje af.
  • de negatieveling; dit soort types vragen je uit en willen je diepste gedachtes en geheime leren kennen. Als je degene begint te vertrouwen en je deelt je onzekerheden en twijfels, dan zal de negatieveling die twijfels juist voeden en maken je nog onzekerder.

Kom in beweging

Sporten, maar ook gewoon actief bewegen zodat je moe wordt, zijn goed om stress te verlichten en je in een betere stemming te brengen. Zoek iets wat je fijn vindt. Het kan zijn dat je graag een half uur je helemaal in het zweet werkt op een spinningsfiets maar het kan ook een flinke wandeling in de buitenlucht zijn. Ongeveer een half uur bewegen heeft de meest positieve uitwerking op je mentale gezondheid.

mentale gezondheid
Lekker naar buiten

Ga naar buiten

Probeer dagelijks 10 tot 15 minuten in de buitenlucht te zijn. Je kan dit combineren met een wandeling zodat je ook je beweging meteen hebt gehad. Maar het is ook een goed idee om in je pauze even je stoel in een beschut hoekje te zetten en je ogen even dicht te doen. Zonlicht verbetert je humeur, dit heeft te maken met de verhoogde aanmaak van serotonine waardoor je minder stress ervaart. Daarnaast wordt onder invloed van de zon vitamine D aangemaakt.

Beperk alcohol en roken

Op lange termijn hebben stimulerende middelen zoals alcohol en roken een negatief effect op je emotionele gezondheid.

Wees lief voor jezelf

Verwen jezelf regelmatig met iets waarvan je geniet. Dat kan zijn een dagje sauna of lekker in bad. Maar ook een avondje Netflixen of vroeg naar bed gaan met een goed boek en een kop thee hoort daarbij. En heb je een druk sociaal leven waarin veel van je wordt verwacht, sla dan een keertje over. Het lijkt vaak eenverplichting om alle feestjes af te gaan waar je voor uitgenodigd bent, maar een keertje afzeggen is echt geen ramp. En let dan eens op hoe goed je je voelt! Zomaar een avondje extra vrij om helemaal naar je eigen zin in te vullen 🙂

Beperk beeldschermen

Hoe vaak zit je achter een beeldscherm? Niet alleen je pc of televisie maar ook je telefoon of iPad. Denk aan je uitpuilende mailbox of je Facebookaccount. Dat kan

mentale gezondheid
Wees lief voor jezelf

ook heel veel energie vreten en onrust creëren want elke minuut veranderd er wel iets online. Kijk op vaste tijden je mail na en zet je telefoon na 20:00 uit voor wat quality time met je familie of gewoon voor wat rust in je hoofd.

Waarheen, waarvoor, waarom?

Waarom overkomen dingen altijd jou? Wat is de zin van alles wat je doet? Waarom kom je altijd dezelfde situaties of mensen tegen?
Loop jij ook met dit soort vragen rond dan is het misschien ook een idee om eens op zoek te gaan naar een coach die bij je past. Dat kan een reguliere coach zijn via je huisarts maar ook een alternatieve therapeut zoals een NLP-coach of een medium. Het is af en toe heerlijk om een uurtje met iemand te praten die jou niet kent maar je wel heel goed een spiegel voor kan houden. Je eigen familie en vrienden hebben al een beeld van jou waardoor het lastig is om neutraal advies te geven. Als je iemand betaald voor wat inzichten in je leven dan weet je zeker dat degene er geen extra agenda op na houdt!

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken