Paniekaanval tips en tools
LIFE Mindfulness

Paniekaanval tips en tools

Paniekaanval

Een paniekaanval… niet dat ik het je gun maar om te weten wat het is moet je het een keertje hebben meegemaakt! Je voelt je misselijk, licht in je hoofd, je hart slaat op hol, je hebt het gevoel dat je niet meer kunt ademen en het zweet breekt je uit.

De wereld lijkt opeens op je af te komen, je omgeving kan opeens heel onwerkelijk en beangstigend zijn en je kunt zelfs het gevoel hebben gek te worden. Een paniekaanval kan je zomaar overvallen en voelt super intens. Omdat het zo beangstigend is kan je van een paniekaanval heel makkelijk in een vicieuze cirkel komen, paniek/angst om de paniekaanval zeg maar.

Symptomen paniekaanval

Hartkloppingen, duizelig, hyperventilatie achtige ademhaling, trillen, zweten, angstgedachten, wazig zien, benauwd, kortademig.
Gevoel van gek worden, flauwvallen, hartaanval krijgen.

Paniekaanval wat te doen

PaniekaanvalWat kun je aan een paniekaanval doen? Op het moment dat je angst voor een nieuwe paniekaanval een steeds grotere rol gaat spelen in je leven, als je steeds meer situaties uit de weg gaat uit angst voor een nieuwe aanval dan is het belangrijk om in te grijpen.
Voor de een is dat een drukke supermarkt, of juist een leeg park. Voor de ander is de trigger op de snelweg of in een trein. Hoe moeilijk het ook lijkt het is heel belangrijk om juist deze situaties op te zoeken want op korte termijn lijkt het behulpzaam om de situaties te vermijden maar op langere termijn zal je merken dat er steeds meer situaties bijkomen waar je angst wordt getriggerd en je wereldje al kleiner wordt. Je kunt hiervoor hulp zoeken van een coach die je niet alleen kan helpen met tools voor de lichamelijke reacties bij een paniekaanval maar ook om je gedachten te onderzoeken. Je leert je belemmerende gedachten en overtuigingen te herkennen en zult steeds meer vertrouwen krijgen in de situaties die je nu wellicht nog uit de weg gaat. En je zult al doende zelf ervaren dat je angstgedachten niet uit hoeven te komen.

Paniekaanval tips

Afleiding lichamelijk: Het helpt om iets te doen waardoor je jezelf afleidt van je ademhaling en hartslag. Denk dan aan bv kniebuigingen of buiten een stukje wandelen. Drink wat water, eet iets met aandacht.
Afleiding mentaal: Tel in gedachten tot 100, zet muziek op waar je blij van wordt.
Onderzoek: Bekijk je gedachten, onderzoek ze (dit kun je in eerste instantie doen met een coach, als je het begrijpt kun je dit daarna zelf ook heel goed toepassen).
Ademhalingsoefeningen: Ga bewust wat rustige ademoefeningen doen.
Deel: Vertel aan mensen in je directe omgeving die je vertrouwt wat je ervaart.
Rust: Vermoeidheid, stress en spanningen kunnen een extra trigger zijn voor een angstaanval. Zorg goed voor jezelf.

Paniekaanval stoppen

Op het moment dat je je de paniekaanval voelt opkomen breng je meteen je focus naar je adem. Adem in 3 a 4 tellen rustig in en adem in 6 a 8 tellen uit. Om langer te kunnen uitademen kun je je lippen iets tuiten. Wacht en na de uitademing tot je weer een ademteug op voelt komen. Kijk of je je aandacht helemaal naar je rustig uitademing kunt brengen. Visualiseer bij de uitademing dat je alle spanning uit adem, uit je lichaam laat vloeien.

Als je voelt dat je adem wat rustig wordt loop je even rustig naar de kraan en pak je een glas water wat je rustig opdrinkt. Volg het water naar binnen, wederom kun je visualiseren dat je alle spanningen die in je keel zitten met het water wegspoelt.

Realiseer je dat een paniekaanval ook weer weggaat. De tijd die er voor staat is vrij ruim, van een paar minuten tot 1 ½ uur. Maar je kunt er dus wel zeker van zijn dat het weer afneemt. Hoe beter je er mee om leert gaan hoe sneller dat zal zijn.

Het kan heel goed zijn dat je maar 1x een paniekaanval ervaart, erdoor wakker wordt geschud en het je nooit meer overvalt. Zie een paniekaanval als een waarschuwing, een teken dat je wellicht té veel hooi op je vork neemt, te weinig jezelf uit, niet goed naar jezelf luistert, etc. etc. Probeer erachter te komen waarom je een paniekaanval kreeg, welke gedachten had je op dat moment. Heb je al vaker een paniekaanval gehad ga dan hulp zoeken om ervoor te zorgen dat je niet in een vicieuze cirkel terecht komt!

Wanneer bel je de huisarts bij een paniekaanval?

Heb je naast de symptomen die hierboven staan ook last van druk of pijn op je borst wat niet weggaat als je rustig gaat liggen of zitten. Of ben je erg benauwd en heb je zelf het gevoel dat dat niet door een paniekaanval komt neem dan contact op met je huisarts of huisartsenpost.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken