hapjes snack

2 tot 4 (gedroogde) dadels

gezonde weekmenu's

Last Updated on: 2nd maart 2023, 01:42 pm

Dadels: Gezond snacken

Dadels zijn rijk aan suiker en hebben een navenant hoog caloriegehalte. Dit leverde hen de naam “brood van de woestijn” op. Vezels, mineralen zoals kalium, calcium en magnesium, en vitaminen B maken ze tot een gezond tussendoortje. Bijzonder interessant is het gehalte aan het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan maakt in het lichaam het hormoon melatonine aan, dat belangrijk is voor het slaap-waakritme. Er wordt gezegd dat de Arabieren ’s avonds een paar dadels nemen als ze lichte problemen hebben om in slaap te vallen.

Oorsprong van dadels

De dadelpalm komt oorspronkelijk uit de Perzische Golf. Het gebruik ervan in het Oosten gaat duizenden jaren terug. Tegenwoordig cultiveert men de plant van Noord-Afrika tot Pakistan. Qua hoeveelheid staan Egypte, Iran en Saoedi-Arabië vooraan in de productie. De meeste producten die in Nederland te koop zijn, komen uit Tunesië. Alleen de vruchten van de beste kwaliteit worden geëxporteerd.

Bereidingstips:

Dadels zijn een goede bron van energie voor tussendoor. Vruchten die bedekt zijn met stroop of suiker en daardoor zacht blijven, smaken bijzonder goed in gebak en desserts. Dadels kunnen worden gevuld met kaas, marsepein of noten als heerlijke hapjes voor een buffet. Ze geven een exotische smaak aan oosterse gerechten. Andere specialiteiten zijn dadelwijn of dadelbrandewijn.

Kies het liefste verse dadels, deze bevatten meer vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. De gedroogde dadels bevatten meer suikers.

gezonde weekmenu's
2 tot 4 (gedroogde) dadels
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Boodschappenlijstje
Porties
1 pers.
Porties
1 pers.
gezonde weekmenu's
2 tot 4 (gedroogde) dadels
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Boodschappenlijstje
Porties
1 pers.
Porties
1 pers.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl