Last Updated on: 2nd maart 2023, 01:42 pm
Dadels: Gezond snacken
Dadels zijn rijk aan suiker en hebben een navenant hoog caloriegehalte. Dit leverde hen de naam “brood van de woestijn” op. Vezels, mineralen zoals kalium, calcium en magnesium, en vitaminen B maken ze tot een gezond tussendoortje. Bijzonder interessant is het gehalte aan het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan maakt in het lichaam het hormoon melatonine aan, dat belangrijk is voor het slaap-waakritme. Er wordt gezegd dat de Arabieren ’s avonds een paar dadels nemen als ze lichte problemen hebben om in slaap te vallen.
Oorsprong van dadels
De dadelpalm komt oorspronkelijk uit de Perzische Golf. Het gebruik ervan in het Oosten gaat duizenden jaren terug. Tegenwoordig cultiveert men de plant van Noord-Afrika tot Pakistan. Qua hoeveelheid staan Egypte, Iran en Saoedi-Arabië vooraan in de productie. De meeste producten die in Nederland te koop zijn, komen uit Tunesië. Alleen de vruchten van de beste kwaliteit worden geëxporteerd.
Bereidingstips:
Dadels zijn een goede bron van energie voor tussendoor. Vruchten die bedekt zijn met stroop of suiker en daardoor zacht blijven, smaken bijzonder goed in gebak en desserts. Dadels kunnen worden gevuld met kaas, marsepein of noten als heerlijke hapjes voor een buffet. Ze geven een exotische smaak aan oosterse gerechten. Andere specialiteiten zijn dadelwijn of dadelbrandewijn.
Kies het liefste verse dadels, deze bevatten meer vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. De gedroogde dadels bevatten meer suikers.
Reageer