Duurzaamheid EAT Foodfeiten Koolhydraatarm

Suikervervangers: gezonde en ongezonde keuzes

Suikervervangers, gezond of ongezond

Er zijn heel veel soorten suikervervangers, maar welke zijn nu gezond en welke absoluut ongezond? Om te beginnen zijn er veel verschillende soorten suikers. Hierbij kan je een verschil maken in gezonde- en ongezonde suikers. En er is een verschil in geraffineerde- en ongeraffineerde suikers. Geraffineerd zijn eigenlijk alle suikers die eindigen op -ose, denk maar aan bijvoorbeeld fructose. Fructose is makkelijker gezegd vruchtensuiker.

dollarphotoclub_83194199De voor en nadelen van suiker

Er zijn eigenlijk vrij weinig voordelen aan gewone suiker te noemen, ja het smaakt lekker zoet, en daar houden we van! Daarom gebruiken we suiker vaak voor het zoeter maken van onze eten en drinken. Het is een gewoonte die al vrij jong begint, bijvoorbeeld standaard een schepje suiker in de thee bij kleine kinderen zodat ze het lekkerder vinden. Tegenwoordig zijn ouders zich gelukkig al wat bewuster van de nadelen van suiker en zie je dat al een stuk minder gebeuren maar in mijn jeugd was het niet meer dan normaal.  En omdat gewone witte suiker ook erg goedkoop is (kan je een voordeel noemen) zitten de ongezonde snacks er vol mee.

Nadelen zijn er genoeg te noemen, verslavend, dikmakend, energieslopend en ook mede veroorzaker van verschillende ziektes zoals diabetes, hart en vaatziektes en vormen van kanker, het is bewezen dat sommige kankercellen groeien van suiker. Ook verminderd suiker je immuunsysteem en is suiker een van de grote reden van obesitas. Volgens de wetenschap is vruchtensuiker de boosdoener. Dit is de grote dik en ziektemaker, bij te veel inname van fructose wordt het als vet opgeslagen in de lever. Hiernaast heb je ook nog standaard keukensuiker oftewel sucrose. Sucrose bestaat voor de helft uit fructose en de andere helft bestaat uit glucose. Suiker stoort ook processen in je lichaam en in je brein en je wordt er heel slaperig van.

Waarom wij suiker zo lekker vinden en wat het in je lichaam doen kan je hier lezen. Ik heb het hele proces van suiker in je lichaam verwerkt in een aparte blogpost.

Als je al erg aan een zoete smaak gewend bent en het moeilijk vind om minder zoet te eten dan kan je gebruik maken van suikervervangers. Om wat meer duidelijkheid tussen alle soorten te maken heb ik hier een overzicht voor je gemaakt.

Suikervervangers: Ongezond

Agavesiroop
Agavesiroop wordt ook heel vaak gebruikt als vervanger van suiker, dit komt omdat het lekker zoet is en meestal ook biologisch, maar betekend biologisch dan ook meteen gezond? Nee, dat is helaas niet het geval. Agavesiroop wordt gemaakt van een cactus en uit de cactus wordt het agave nectar uitgehaald, daarna een paar keer gefilterd, omdat het wordt gefilterd, haalt het eigenlijk alle voedingsstoffen eruit en wordt er nog fructose bij toegevoegd waardoor je bloedsuikerspiegel alsnog omhoog schiet. Door deze proces is het eigenlijk nog slechter geworden dan de normale keukensuiker.

Maïsstroop (high fructose corn syrup)
Maisstroop is gemaakt door maiszetmeel. maar is helemaal niet zo gezond als je denkt. Voor het maken van deze maisstroop komen er verschillende chemische processen erbij kijken en heb je als eindproduct maisstroop. Het is vooral ook niet gezond voor je want het zorgt voor het ontstaan van ziektes bijvoorbeeld type 2 diabetes en obesitas.

Gerste- en tarwemoutstroop
Gerste- en tarwemoutstroop zijn granen stropen ze hebben een mild/zoete smaak. De moutstropen (ook wel maltose genoemd) zorgen voor een snel stijgende bloedsuikerspiegel waardoor het dus ook geen goede vervanging is van suiker.

Rijststroop
Rijststroop heeft een iets minder zoete smaak. Je proeft weinig verschil tussen alle andere suikersoorten waardoor deze stroop er niet zo uit springt. Rijststroop heeft net als de gerste- en tarwemoutstroop ook een zeer hoge glycemische index.

Glucose-fructosestroop
Het is een stroop dat bijna niet meer valt weg te denken. Het wordt gebruikt in heel veel etenswaren, maar het is eigenlijk niet zo goed voor je als het lijkt. Jet wordt vooral gebruikt omdat het erg goedkoop is en hetzelfde smaakt als suiker. De reden waarom het niet gezond is dat het wederom de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen. En volgens berichten in Amerika kan het ook kwik bevatten. 

Oerzoet, oersuiker
Oerzoet zie je steeds vaker opduiken. Oerzoet is in werkelijkheid on-geraffineerd gedroogd suikerrietsap. Hier zitten nog wel alle voedingsstoffen in en is er eigenlijk verder niet zoveel aangepast. Dit is te verkrijgen bij de normale biologische winkel en soms zie je het tijdelijk verschijnen in een supermarkt. De naam doet je denken aan iets gezonds, alleen heeft het ook een negatief effect op je bloedsuikerspiegel. Dit zorgt er ook voor dat je veel behoefte krijgt in fastfood en eetbuien kan krijgen.

Suikervervangers: Gezond

Stevia
Stevia is tot nu toe een van de meest gezonde opties. Het is gemaakt van een groen plantje met hele zoete bladeren. Stevia is ongeveer 200 tot 300 keer zoveel zoeter dan suiker. Jammer genoeg heeft het groene poeder een bittere nasmaak waardoor minder mensen het gebruiken. Een alternatief is Stevia druppeltjes, deze zijn wel meer bewerkt maar minder bijsmaak. Stevia houd ook je bloedsuikerspiegel stabiel.

dollarphotoclub_63180464Dadelstroop
Dadelstroop verhoogd de bloedsuiker wel snel maar als het combineert met een baksel met bijvoorbeeld noten dan zorgen die er weer voor dat je bloedsuikerspiegel minder uit balans raakt.

Kokosbloesemsuiker
Het ziet eruit als lichtbruine suiker en daardoor kan je het makkelijk op dezelfde manier als tafelsuiker gebruiken. Het voordeel is dat het weinig invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. En het heeft alle goede voedingsstoffen van de kokospalm nog in zich. Daarnaast bevat kokosbloesemsuiker veel anti-oxidanten.

Palmsuiker
Palmsuiker wordt gewonnen uit de palm/stengel van een palmboom. 
Palmsuiker ziet er uit als bruine suiker, maar het smaakt helemaal niet naar bruine suiker. Bruine suiker heeft een vrij ijzige smaak en dat is bij palmsuiker niet het geval. Palmsuiker valt te vergelijken met de zoetheid van karamel en toffee. Het is weer een stuk goedkoper dan Kokosbloesemsuiker.

Kaneel
Kaneel is een specerij dat al vroeg in de tijd al werd gebruikt. veel Chinezen gebruiken het tegenwoordig nog voor medisch gebruik. Dat is niet zo gek want het heeft een gunstig effect bij hart- en vaatziektes. Daarnaast heeft het ook een ontstekingsremmende werking. Kaneel heeft een stabiliserende werking op je bloedsuikerspiegel waardoor het een perfecte suikervervanger is.

Vanille poeder
Verse vanille komt uit een klim-orchidee en levert daardoor vanillestokjes. Vanille poeder bevat veel vitamines en mineralen, ook is er uit een onderzoek gebleken dat het schadelijke bacteriën kan  bestrijden. Je kan het heel makkelijk gebruiken bij het bereiden van al je zoete gerechten.

Lucuma
Lucuma heeft ook wel als bijnaam “eggfruit”. dit fruit groeit in zuid-Amerika.  Je kan de smaak vergelijken met esdoorn-siroop, ook een bekende zoet-maker. Je kan dit bijna overal voor gebruiken, denk maar bijvoorbeeld in je thee of door een zelfgemaakt ijsje. Dit is vooral een goede suiker vervanger omdat het gelijk uit de natuur komt zonder enige toevoegingen. Ook bevat het weinig calorieën en bevat het een rijke hoeveelheid aan vitamines en voedingsstoffen.

Mesquite
Mesquite is ook een zoetstof dat uit een boom wordt gehaald, namelijk uit de peulen van de mesquite boom uit het noorden van Amerika. Mesquite is een goede vervanger voor suiker omdat het hoge voedingswaardes heeft. het bevat namelijk veel vezels, vitaminen en mineralen. Het heeft een karamelachtige smaak.

Xylitol
Xylitol is een zoetstof dat ongeveer 600 tot 700 keer zoeter is dan suiker. deze stof haal je vooral uit fruit en wordt veel gebruikt in kauwgom en allemaal andere zoete snoepjes zoals toffee. er wordt vaak beweerd dat het slecht voor je is maar dat is eigenlijk niet het geval. Er blijken namelijk meer effecten te zijn dan negatieve. Deze natuurlijke zoetstof heeft namelijk geen bijsmaak en heeft wel 40% minder calorieën dan gewone suiker. De verhouding met suiker om het te vervangen is 1:1 Xylitol is ook heel tandvriendelijk en wordt daarom vaak gebruikt in tandpasta.

Banaanpoeder
Banaanpoeder is een erg goede vervanger, een heerlijke zoete (bananen) smaak maar niet de nadelen van de snel stijgende bloedsuikerspiegel. Bananenpoeder wordt gemaakt van een rode banaan, ook wel de cuba-banaan genoemd. Het wordt vooral in Indonesië en Azië gemaakt en geïmporteerd door groothandels. Je kan het (nog) niet in een normale supermarkt halen maar wel bij de natuurwinkel of online. Banaanpoeder bevat vezels, eiwitten en vetten en daarnaast ook nog veel vitamines, mineralen en anti-oxidanten. 

Yaconsiroop
Yaconsiroop is een vrij onbekend zoetmiddel met een karamelachtige smaak, je hebt er ook nog een poedervariant ervan. Yacon is een zeer zoete wortel, je kan het niet makkelijk kopen in de winkel maar online is het zeer makkelijk te bestellen. Het is helaas wel vrij prijzig.

Amazake
Amazake is een zoet-product die vooral bekend is in Japan, daar gebruiken ze het elk oud en nieuw als traditie. Je komt het niet veel tegen maar in goede biologische winkels zie je het soms wel staan. Amazake wordt gemaakt door het koken van rijst. er wordt een schimmel bij toegevoegd die de enzymen activeren. waardoor er een proces plaats vind. daardoor worden andere stoffen omgezet in suiker. Het heeft een zachte crème-achtige structuur en wordt vaak gebruikt in taartvullingen en toetjes.

Dadels / Gedroogd fruit
Je kan ook als alternatief gedroogd fruit gebruikt om je baksels te zoeten. Het voordeel van gedroogd fruit is dat het vol zit met vitamine, mineralen en vezels. Reageer je sterk op dadels met dipjes in je energie niveau probeer dan eens gedroogde abrikozen om iets te zoeten.

Suikervervangers: Met mate

Honing (koudgeslingerd)
Honing kan ook worden gebruikt als vervanger voor suiker alleen daar moet je wel opletten wat voor soort honing je neemt en of deze fructose rijk is. Zoek echt naar de koudgeslingerde rauwe honing.

Ahornsiroop (Maple Syrup)
Ahornsiroop is net zoals alle andere suikers en siropen een zoet-maker. het is al algemeen bekend in Amerika. In Nederland is het nog onbekend en moeilijker te verkrijgen. Ahornsiroop wordt op natuurlijke wijze gemaakt uit de Esdoorn boom uit Noord-Amerika. Ahornsiroop bevat heel veel goede stoffen zoals anti-oxidanten en mineralen maar het heeft ook een hoog suikergehalte en heeft een negatief effect op je bloedsuikerspiegel. 

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken