snelle en langzame koolhydraten
Verschil snelle en langzame koolhydraten
EAT Foodfeiten Koolhydraatarm

Verschil snelle en langzame koolhydraten

Snelle en langzame koolhydraten

We worden dood gegooid met informatie over gezond eten en heel vaak gaat het ook over koolhydraten. Maar de ene koolhydraat is de andere niet, want je lichaam reageert anders op snelle koolhydraten dan op langzame koolhydraten. Om het iets overzichtelijker te maken heb ik hier het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten voor je uitgelegd.

2 soorten koolhydraten

Er zijn twee soorten koolhydraten: de enkelvoudige (snelle) en de complexe (langzame) koolhydraten.
Koolhydraten hebben invloed op onze energie en fitheid. Daarom is het belangrijk om te weten welke koolhydraten je beter kan vermijden en welke geen kwaad kunnen.

Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten, ook wel snelle koolhydraten, worden snel opgenomen door het lichaam met als gevolg dat je bloedsuikerspiegel bestaat uit pieken en dalen. Hierdoor ontwikkel je een terugkomend hongergevoel en je lichaam zal de overtollige energie opslaan als lichaamsvet, wat we natuurlijk allemaal niet willen. Enkele producten die snelle koolhydraten bevatten zijn pasta’s, aardappelen, brood en snaaigoed zoals koek en snoep.

Complexe koolhydraten

De complexe koolhydraten zijn gezonde koolhydraten. Deze koolhydraten worden langzaam opgenomen door het lichaam en daardoor kunnen ze gebruikt worden als energie. Deze koolhydraten zitten vooral in groente, fruit, havermout en peulvruchten. In deze producten zitten vaak veel voedingsvezels en die zorgen ervoor dat de bloedsuikerpieken verminderen. En waardoor je minder behoefte hebt aan snaaien! 🙂

Wat is het verschil?

Met de termen snelle en langzame koolhydraten bedoelen ze hoe snel de koolhydraten in het bloed worden opgenomen. Dus de snelle koolhydraten worden snel in het bloed opgenomen wat zorgt voor een piek in de bloedsuikerspiegel, deze piek wordt gevolgd door een dip en zo maar door. In tegenstelling van dit patroon heb je ook een constanter patroon. De langzame koolhydraten worden namelijk langzamer opgenomen en zorgen dus voor een constante bloedsuikerspiegel. Deze snelheid wordt gerefereerd aan de termen glycemische index (GI) en glycemische lading (GL) . Om erachter te komen of een product snelle of langzame koolhydraten bevatten, kun je gebruik maken van de GI. Een hoge index betekent dat het snelle koolhydraten bevatten en ja, een lage index betekent dus dat het langzame koolhydraten bevatten.

Wat is een glycemische index (GI) ?

Deze index geeft aan hoe snel een product je bloedsuikerspiegel laat stijgen. Aan de glycemische index kan je dan ook meteen zien of het product snelle of langzame koolhydraten bevat. Hoe lager deze GI is, hoe beter dus! Je kunt de glycemische index van producten gewoon op internet opzoeken. het kan voorkomen dat de waarden per index verschillen, want factoren als de rijpheid van een appel en de grootte spelen ook een rol.

Hoe vind je de goede koolhydraten?

snelle en langzame koolhydratenDoor een glycemische index te lezen vind je de producten met de snelle en langzame koolhydraten.
Producten met een GI tot 50 bevatten de goede langzame koolhydraten. Voorbeelden zijn avocado, broccoli en zoete aardappel. Deze producten kun je gewoon nuttigen zonder een schuldgevoel te krijgen en zonder last te krijgen van een schommelende bloedsuikerspiegel. Producten met een GI tussen 50 en 70 kan je ook eten maar dan met mate zoals rozijnen en appels. Tot slot de producten met een GI tussen 70 en 100 moet je proberen te schrappen van je boodschappenlijstje. Denk aan (wit)brood, ontbijtkoek en snoepgoed.

Vind de balans

Het is dus belangrijk om niet helemaal de koolhydraten te schrappen uit je voedingspatroon. Ze geven je namelijk veel energie vooral voor onze hersenen en spieren. Je hoort ook veel dat sporters na het sporten een bordje koolhydraten eten zodat de spieren sneller herstellen en om dus spierpijn te voorkomen. Ook heb je koolhydraten nodig voor het transporteren van je zuurstof naar je weefsels en hersenen. Vaak is het probleem dat men teveel (snelle) koolhydraten eet en niet alle koolhydraten verbrand. Maar als je dus niet te veel koolhydraten eet en genoeg beweegt en verbrand, hoeft dat geen invloed te hebben op je gewicht. Je moet alleen de juiste balans vinden.

Ook wat gezonder eten?

Wil je wat gezonder eten dan heb ik hieronder nog een handige tool!
Laat je gegevens achter en ik mail hem je meteen toe.

Meer informatie over snelle en langzame koolhydraten

Koolhydraatarm dieet

Ervaring Nico 

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

2 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken