EAT Foodfeiten Inspiratie Koolhydraatarm

Voedingslijst met stappenplan

Als je je eetpatroon wilt veranderen is het wel eens lastig wat je wel en niet kan eten. Wat is nou gezond, wat minder en wat is echt ongezond. Ik heb het allemaal voor je op een rijtje gezet.

Slechte keuze:

Zuivelproducten
Magere zuivelproducten
Gezoete zuivelproducten (ook niet met zoetstoffen!)
Zuivelproducten met smaakjes
Desertproducten zoals vla, pudding, vruchtenyoghurt, vruchtenkwark

Vetten
Alle bewerkte boter producten zoals margarine, halvarine, dieet margarine, bakboter etc.

Snacks
Chips, borrelnoten, pinda’s, japanse mix
Bittergarnituur
Toastjes of stokbrood met smeersels

Smaakmakers
Maggi, Aromat en alle maaltijdmixen met smaakversterkers. Vooral 621 is een hele foute!

Vlees- en visproducten
Varkensvlees en sommige vegetarische vleesvervangers
(kijk altijd goed op de verpakking van vegetarische vleesvervangers of ze niet vol suiker en e-nummers zitten)

Pangasius- en tilapiafilet
(deze vissoorten zijn discutabel ivm chemicaliën en zwaar vervuilde water waar de vis in leeft)

Groente & fruit
Bij onderstaande groentes kan je beter voor biologisch kiezen ivm de schadelijke chemicaliën die gebruikte (kunnen) zijn.
Aardbeien, appels, nectarines, perziken, selderij, druiven, kersen, spinazie, tomaten, paprika’s, cherrytomaatjes en komkommer.

Granen, meel etc
Alle wit meel producten (brood, pasta, pannenkoeken etc) zijn lege voedingsmiddelen waar je bloedsuikerspiegel meteen van stijgt. Ook witte rijst valt hier onder.

Drinken
Cafeïnevrije koffie, gewone thee, frisdrank, bier, sterke drank, (te veel) wijn, drankjes met toegevoegde suikers en/of zoetstoffen.

Betere keuze:

Zuivelproducten
Vol vette kwark
Vol vette griekse yoghurt
(Het is beter om geen koemelkproducten te nemen mocht je toch wat nemen kies dan voor de biologische variant. Dit omdat de gewone melkkoeien veel maïs en soja eten met gifstoffen die je dan weer terug kunt vinden in het zuivelproduct)

Vetten
Zie de perfecte keuze, er is niet echt een betere keuze in deze rubriek

Snacks
Gebrande en gezouten noten
Kaasjes en smeersels als beleg op een stukje komkommer of bleekselderij

Smaakmakers
Zie de perfecte keuze, er is niet echt een betere keuze in deze rubriek

Vleesproducten
Rundvlees

Visproducten
Je kan bij vis letten op  keurmerken, er zijn er veel maar van deze twee kan je op aan ASC en MSC. En als er geen keurmerk op zit dan kan je nog kijken waar het vandaan komt.  Kweekvis uit Europesche landen is vaak in betere omstandigheden gekweekt dan uit Verweggistan.

Groente & fruit
Tussen slechte keuze en perfecte keuze zitten nog heel wat soorten waarvan niet bekend is of er veel chemicaliën gebruikt worden. Kies het liefst van het seizoen en als het kan biologisch.

Granen, meel etc
Volkoren producten, meergranen- rogge- of desembrood.

Drinken
Gewone koffie (2 á 3 op een dag), verse sappen, 1 á 2 glazen rode wijn (niet elke dag!)

Perfecte keuze:

Zuivelproducten
Geiten yoghurt
Geiten- en schapenkaas
Amandel- kokos- en rijstmelk
Biologische eieren

Vetten
Gras roomboter
Kokosvet
Olijfolie
Notenoliën

Snack
Ongezouten en ongebrande noten
Stukje geiten en of schapenkaas
Gevulde eieren
Rauwkost snacks als komkommer met gerookte zalm of bleekselderij met hummus.

Smaakmakers
Herbamare kruidenzout, Keltisch zout, alle natuurlijke kruiden en kruidenmixen, bouillonblokjes zonder e-nummers

Vleesproducten
Kip- en kalkoenfilet

Visproducten
1 á 2 x per week vis zoals kabeljauw, sardientjes, wilde zalm

Groente & fruit
Deze soorten komen juist weer heel goed uit de bus, hierbij worden haast geen chemicaliën gebruikt:
Avocado’s, mais, ananas, sla, bevroren erwten, uien, asperges, mango, papaja, kiwi’s, aubergine, grapefruit, galia meloen, cantaloupe en bloemkool.

Granen en meel
Spelt- of haverbrood, rijstwafels, speltcracker, lijnzaadcrackers, havermoutcake (recept!), speltmeel, boekweitmeel, speltpasta, amandelmeel, quinoa, havermout.

Drinken
Kruidenthee, bronwater, verse groentesappen, kokoswater

Wil je wat orde in je voorraadkast en de verleiding van de rode lijst weerstaan ga dan met een grote bezem door je kast en vul hem weer met de oranje of groene lijst. Hoe minder je je lichaam belast met vulling die energie vreet hoe lekkerder je in je vel komt te zitten. En als je je goed voelt dan zie je er ook goed uit. Je bent het waard om je lichaam te voeden met echt goed eten. Hieronder nog een handige tool voor als je naar de winkel gaat!

 

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

4 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

  • Ik ben heel benieuwd waarom magere melk zo’n slechte keus zou zijn?
    En waarom keltisch zout een goede?

    Ik geloof eerlijk gezegd niet zo in dit lijstje in z’n geheel. Er staat heel wat prima advies op, wat mij betreft, en de lijst helmeaal volgen ga je echt niet dood aan…maar naar mijn mening zijn er een aantal dingen echt pertinente onzin. En dan is het probleem van dit soort lijstjes gelijk: ze zijn leuk als mening, maar zo neergezet ‘dit is gezond, punt uit’ vind ik dat je ook directe onderbouwing moet geven. Mensen moeten rap eens ophouden gezondheids’feiten’ voor zoete koek te slikken…

    En dan geldt ook nog, en dat vergeten mensen volgens mij ook nog wel eens tegenwoordig: (gematigd) lekker eten kan gelukkig maken. En wie gelukkig is, is naar mijn idee automatisch gezonder. Ik hou enorm van (goed) Frans brood. Dat maak ik soms graag ook zelf, als ze helemaal lukken hebben ze een geweldige korst. Er zit veel bloem in (en wat rogge, en volkorenmeel) – misschien stijgt m’n bloedsuiker iets sneller, maar als ik zo’n broodje alleen al ruik, en dan die krokante korst voel, dan kan ik me daar lang gelukkig van voelen… Wilde m’n mening daarover maar even delen.

    • Hallo Paul,

      Het lijstje is tot stand gekomen omdat ik van veel volgers juist de vraag krijg voor een overzicht om iets meer houvast te hebben omdat veel mensen graag wat bewuster eten. En helaas kan je niet op aan van wat er in de media wordt verteld omdat de meeste onderzoeken worden gefinancierd door grote bedrijven zoals Unilever. Iedereen die mij langer kent of volgt weet dan ik zelf een voorstander ben van genieten! Het idee van de 80/20 regel, het zou alleen fijn zijn als je weet wat er zo’n beetje onder de 80% gezond valt. Er zijn nog heel veel mensen die denken dat zoetstoffen en light producten goed zijn voor je en dat ze meewerken aan gewichtsverlies terwijl dat juist tegenwerkt. Ik merk zelf dat je smaak heel erg kan veranderen als je langer “echt” eten neemt ipv de vulling van junkfood en veel suiker. En dat geldt niet alleen voor mij maar ook voor mijn kinderen. En die eten ook heus wel chips in het weekend.

      Even over melk, dan is de eerste vraag, waarom zou je melk nemen 🙂 maar dat is weer een heel ander verhaal… Maar als je graag melk drinkt, waarom dan mager? Vind je het lekkerder, ben je niet gevoelig voor melk en ben je ook goed op gewicht, tja dan kan het wel maar voeg het niet onder de 80% gezond bezig zijn. Vroeger werd er gedacht dat vet slecht voor je was, maar je lichaam heeft het juist nodig, vooral voor gewichtsbeheersing. Haal je het vet uit de melk dan hou je alleen nog maar suikers over waar we al genoeg van binnen krijgen.

      En Keltisch zout bevat veel meer gezonde mineralen (84 mineralen en spoorelementen) dan het bewerkte zout (Natrium en Chloride) in de supermarkt.

      Dit lijstje was overigens niet bedoelt als enige waarheid maar een leidraad voor degene die dat fijn vinden. En ik geniet ook op zijn tijd van heerlijk vers brood, het liefst zelfgebakken en wat mij betreft dan van speltmeel, maar dat ben ik 😉

  • 1-2 glazen rode wijn per dag? Oei. Er wordt al van alcoholisme gesproken bij 1 alcohol consumptie per dag.. Maar tegenwoordig schijnt 1 fles/dag bij vooral gepensioneerden gewoon te zijn.
    Ben het voor het overgrote deel van de groene lijst wel met u eens. Met behulp van mijn orthomoleculair therapeute in 2002 langzaam in 1,5 jaar tijd overgestapt op uw groene lijst. Ook aangevuld met vitamines mineralen en voedings-supplementen ter ondersteuning van mijn reumatoïde arthritis.
    Uw lijst is, weet ik dus uit ervaring, een Goede richtsnoer. Top!

    • Hallo ShaneeQ,

      Bedankt voor je aanvulling, ik heb het even genuanceerd, niet elke dag! 🙂

      Groetjes Evelina

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken