Detox EAT Foodfeiten

Waarom een detox belangrijk is

Wat is een detox?

Een detox komt van het woord detoxen, wat ontgiften betekent. Tijdens een detox ontgift je dus je lichaam. Deze gifstoffen krijg je via verschillende dingen binnen. Denk maar aan alcohol, roken, geraffineerde suikers, milieuvervuiling en stress. Je lichaam kan veel gifstoffen uit zichzelf verwijderen, gelukkig maar, maar toch niet alle. De overtollige gifstoffen worden in je vetcellen opgeslagen. Daarom is zo’n detox van belang om alles even lekker schoon te maken. Tijdens een detox eet je gezonde, lichte en verteerbare maaltijden of alleen maar sapjes. Je krijgt dus weinig gifstoffen binnen en daardoor kan je lichaam de gifstoffen gaan verwijderen.

Citroen een goede detoxer!
Citroen een goede detoxer!

Fases van een detox

Er zijn dus veel verschillende soorten detox kuren, de fases verschillen niet maar wel hoe lang een fase duurt. Een verantwoorde detoxkuur duurt gemiddeld 14 dagen. Hieronder wordt uitgegaan van 7 dagen voorbereiden, 3 dagen detox en detoxen en 4 dagen opbouwen.

  • De Voorbereidingsfase

In deze fase bouw je langzaam jouw normale voedingspatroon af. Als je bijvoorbeeld elke dag koffie drinkt, of soms meerdere keren per dag ga je dit afbouwen. Eerst naar 1 per dag, dan om de dag en dan niks meer. Maar denk ook aan andere voedingsmiddelen die je normaal binnenkrijgt zoals geraffineerde suiker, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen zoals kant-en-klare maaltijden.

  • De Detoxfase

In deze fase ga je je lichaam ontgiften. Zoals al eerder vermeld verschilt deze fase, want je kan bijvoorbeeld alleen maar sappen of smoothies drinken maar ook ontgiften met licht en puur voedsel.

  • De Opbouwfase

In deze laatste fase ga je langzaam weer opbouwen met gezonde voeding. Denk eraan dat je lichaam alleen op sapjes heeft geleefd, of met licht voedsel dus vermijd nog steeds de zware vullende voedingsmiddelen.

Let op:
Een detox kuur gaat erom dat je je lichaam ontgift. Daarom is het belangrijk om een aantal dingen te doen die de detox stimuleren. Drink daarom voldoende. Dit helpt om de gifstoffen te verwijderen. Denk er ook aan om dingen voor jezelf te doen zoals een sauna dagje of een grote wandeling in de natuur. Dit zorgt voor rust en werkt stimulerend bij de reiniging. Er is ook mentale rust tijdens het ontgiften. Houd er dus rekening mee dat je sneller moe bent en misschien niet alle normale dagelijkse activiteiten kan doen. Ook is het belangrijk om je groente goed te wassen en je fruit te schillen als het niet biologisch is.

Waarom is het belangrijk?

Tegenwoordig zitten er allerlei gifstoffen in je eten, in de lucht en ook in verzorgingsproducten. Vaak heeft je lichaam moeite om deze hoeveelheid gifstoffen te verwijderen, dus de rest wordt opgeslagen in je vetcellen. Deze gifstoffen kunnen je erg vermoeid laten voelen en ze maken je ook nog eens dikker.

Deze gifstoffen horen helemaal niet thuis in je lichaam en moeten weg!

Door te detoxen maak je weer een schone start. Als je gezonder wil leven is dit dus echt van belang om echt optimaal het roer om te gooien! Veel vrouwen die zwanger willen raken gaan een detox kuur doen om zo een gezond en schoon lichaam te hebben voor de baby. Dit is dus vóór de bevruchting, als je eenmaal zwanger bent dan is het niet verstandig om te gaan detoxen omdat de gifstoffen dan ook bij je baby kunnen komen.

Deze voedingsmiddelen zijn goed tijdens een detox!

  • Avocado

Rijk aan vezels, vitamines en mineralen, eiwitten en deze voedingsstoffen heb je nou net nodig tijdens een detox.

  • Asperges

Asperges zijn belangrijke ontgiftende groenten. Ze helpen namelijk met het filteren van alle gifstoffen in de lever. Het is de taak van de lever om te ontgiften en de lever helpt ook om afvalstoffen af te voeren.

  • Artisjok

Artisjok helpt ook de lever. De afvalstoffen verlaten je lichaam sneller en artisjok bevat ook nog eens veel vezels!

  • Bieten

Vaak blijven gifstoffen achter in je lichaam, maar door de detox worden deze restjes ook verwijdert. Bieten helpen bij het afvoeren van de gifstoffen. Ook beschermen bietjes de lever. Bietjes zijn rijk aan antioxidanten, zink en, vitamine C en nog meer dus deze is niet te missen in dit lijstje!

  • Broccoli

Ook broccoli hoort in dit lijstje, want het zorgt ervoor dat je lichaam gifstoffen makkelijker af te breken zijn. En natuurlijk zit ook broccoli vol met vezels, eiwitten, en veel vitamines.

  • Citroen en gember

Citroen en gember is een super combi als het om ontgiften gaat! Citroenen zorgen er namelijk voor dat gifstoffen makkelijker op te lossen zijn in water. Zo kunnen ze gemakkelijk het lichaam verlaten. Ook brengen citroenen je spijsvertering op gang. Naast dat citroenen dus helpen met het ontgiften maken ze ook je darmen schoner. Gember helpt ook bij het ontgiftingsproces. het ondersteunt de lever en zorgt ervoor dat je lever het minder zwaar heeft om gifstoffen te verwijderen.

Deze twee zijn dus super gezond en makkelijk te gebruiken tijdens je detox!

  • Groene thee

Kruidenthee op zich al is goed voor je, omdat het helpt om gifstoffen af te voeren, maar groene thee bevat ook nog eens veel antioxidanten en werkt ook ontgiftend. Het kan zijn dat het wat bitter is dus je kan ook hierin verse citroensap doen of een vers stukje gember.

  • Voedingssupplementen

Je kan je lichaam verder ondersteunen met een passend voedingssupplement met ingrediënten als bijvoorbeeld mariadistel, chlorella, spirulina en jeneverbes. Deze natuurlijke ingrediënten ondersteunen het detoxproces.

Na de detox

Na zo’n detox is er veel veranderd in je lichaam. Maar wat is er nou precies gebeurt in en met je lichaam?

Het belangrijkste is toch wel dat je lichaam vrij is van alle gifstoffen en je een lekker schoon lichaam hebt. Daarnaast is je spijsverteringsstelsel gereinigd en hierdoor is de spijsvertering bevordert.

Ook kan het zijn dat je wat kilootjes kwijt bent en dat je huid zuiver is en straalt! Tot slot heb je geen last meer van moeheid want het heeft ook je energie en vitaliteit een boost gegeven op lange termijn.

Maar na de detox heb je dus ook de opbouwfase. En het is belangrijk om niet meteen weer te gaan leven zoals je voor de detox deed. Daarom wat tips om je detox te vorderen op een normale manier.

  • Eet goed verteerbare lichte maaltijden en breidt de porties langzaam uit.
  • Langzaamaan kan je andere voedingsmiddelen weer gaan eten en drinken zoals wat vlees of bijvoorbeeld 2x per week koffie.
  • Sla geen maaltijden over, zo verstoor je het opbouwproces.
  • Houdt het rustmoment in je wekelijkse ritueel. Het hoeft niet elke dag maar yoga of een wandeling is erg goed en houdt stress weg.

Dus, wat houdt jou nog tegen? 😉

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken