Wat is het piriformis syndroom
MOVE

Wat is het piriformis syndroom en wat is de beste behandeling hiervoor?

Het piriformis syndroom wordt gekenmerkt door een stekende pijn in de bilregio. Er is in dit geval sprake van een verkorting, een verdikking of een ontsteking van de piriformis spier. Er worden diverse behandelingen aangeboden om de symptomen van deze klachten weg te nemen maar helaas wordt hiermee niet de oorzaak aangepakt. Het is daarom goed om na te gaan wat de beste behandeling voor het piriformis syndroom is.

Wanneer heb je last van het piriformis syndroom?

De pijnklachten die toe te schrijven zijn aan het piriformis syndroom worden veroorzaakt door een irritatie van een grote zenuw die vanuit de onderrug, via de bil, naar de beenspier loopt. Deze grote zenuw wordt ook wel de nervus ischiadicus of de ischias zenuw genoemd. In deze regio bevinden zich diep gelegen spieren waaronder de piriformis spier. Als deze spier aangedaan is, kan de nervus ischiadicus geïrriteerd raken. In dat geval is er sprake van het piriformis syndroom. Het is volgens artsen vrij lastig vast te stellen of je last hebt van het piriformis syndroom omdat deze lichamelijke klachten vrij vaak worden verward met andere aandoeningen.

Symptomen van het piriformis syndroom

De symptomen van het piriformis syndroom zijn duidelijk merkbaar in de bilregio. Er worden vooral pijnklachten ervaren bij het (hard)lopen, fietsen of een lange tijd zitten. Deze pijn wordt vaak diep van binnen ervaren. De pijnklachten als gevolg van dit syndroom kunnen ook uitstralen en daarom voelbaar zijn in de heup, de bovenbenen, de kuiten of de voeten. Het is goed om te vermelden dat rugpijn in de meeste gevallen géén symptoom is van het piriformis syndroom. Het piriformis syndroom is eenvoudig vast te stellen aan de hand van (gratis) tests die online beschikbaar worden gesteld.

Algemene aanname over de oorzaken van piriformis klachten   

Over de oorzaken van de pijn in de bilspier als gevolg van het piriformis syndroom verschillen de meningen. Over het algemeen wordt aangenomen dat piriformis klachten ontstaan als gevolg van onder andere overbelasting (door bijvoorbeeld intensief te sporten), een val op de billen waardoor er dus sprake is van een trauma, een verkeerde spierbalans, een hernia of artrose. Er zijn echter experts die van mening zijn dat het piriformis syndroom ontstaat door het Tension Myositis Syndroom (TMS) wat we letterlijk in het Nederlands kunnen vertalen als Too Much Stress dus het “te veel stress syndroom”. 

Waarom de pijn in de bilspier ook het gevolg kan zijn van TMS

Het is goed te verklaren waarom de pijn in de bilspier ook het gevolg kan zijn van TMS. Al in de jaren 70 en 80 hebben wetenschappers immers bewezen dat een klein zuurstoftekort kan leiden tot piriformis klachten. Hierdoor ontstaan verkrampingen (triggerpoints) in de spier. Deze triggerpoints kunnen spieren chronisch gespannen houden, verkorten of verzuren waardoor er pijnklachten ontstaan. De oorzaak van deze klachten moeten volgens veel geleerden op psycho-fysiologisch vlak gezocht worden. Dit wil zeggen dat de oorsprong hiervan in de hersenen ontstaat en zich zal uiten in het lichaam. Dit is goed te verklaren omdat de hersenen in staat zijn om veranderingen in het lichaam te creëren bij het verdringen van (onbewuste) stress en emoties. In dat geval zullen fysieke behandelingen niet helpen en zal de pijn steeds langzaam terugkomen.

Het bovenstaande benadrukt dat het van groot belang is om na te gaan wat de beste behandeling is om alle klachten die toe te schrijven aan het piriformis syndroom weg te nemen. Hiermee doelen we niet alleen op de symptomen maar ook op de achterliggende oorzaken.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken