waterkefir maken
Zelf waterkefir maken
EAT

Waterkefir, hoe kan je het zelf maken?

Waterkefir is tot op een zekere hoogte een belangrijke rage aan het worden in een gezonde lifestyle, dus ook in jouw leven! Het zit vol met goede voedingsstoffen en brengt vele voordelen met zich mee. Omdat het ook nog een makkelijk te maken is, is er geen reden meer om het niet te proberen. Dus laat ik je meteen de nodige informatie geven zodat je snel thuis aan de slag kan!

Ik ben begonnen met 100 gram kefirkorrels van mijn vriendin, ik zag er eerst tegenop omdat ik dacht dat het veel werk was maar heb je eenmaal alles in huis dan is het een werkje van niets. En de korrels groeien snel, ik heb nu al meer dan 600 gram geoogst!

Na 48 uur heb je een licht bruisend drankje wat een beetje smaakt naar lemon / sinas. Hou je van wat zoeter dan kan je er meer zoete vruchten bij doen zoals rozijnen. Ook mijn kinderen van 11 en 13 drinken elke dag een glas. Ze moesten eerst even griezelen, maar dat was meer om hoe het er in de pot uitziet. Want de smaak is helemaal prima!

Waterkefir, waarom er direct aan beginnen!

Kefir zijn korrels die een beetje lijken op bloemkoolroosjes. Deze korrels bevatten schimmel- en melkzuurbacteriën en moeten gevoed worden met suikers. Na het maken van je waterkefir bevat het probiotische drankje veel vitaminen. Het helpt ook om je darmen gezond te maken, wat fijn is, want wist je al dat je darmen voor 80% bepalen hoe je je voelt? Dus daarom is het goed om je darmen even een gezonde boost te geven door waterkefir te drinken, want dan voel je je ook meteen een stuk gezonder!

Als je nog niet helemaal over de streep bent, heb ik hier 10 feitjes die je direct tot waterkefir aansporen:

  1. Helpt bij het afvallen
  2. Kan bescherming bieden tegen kanker
  3. Geeft je meteen meer energie en verhoogt je weerstand
  4. Is een natuurlijke probiotica
  5. Bestrijdt verschillende ontstekingen en allergieën
  6. Gaat constipatie tegen
  7. Verlaagt het risico van osteoporose
  8. Verhoogt je concentratievermogen
  9. Bestrijdt diverse vormen van reuma
  10. Werkt positief tegen huidziekten

De benodigdheden om waterkefir te kunnen maken

Materiaal:hoe maak je waterkefir

  • Een weckpot waar ongeveer 1 1/2 liter in kan
  • Plastic zeef en trechter
  • Plastic of houten lepel
  • Literfles waar je uiteindelijk je waterkefir in kan bewaren

Ingrediënten:

  • Ongeveer 100 gram kefirkorrels
  • 1 liter water (liefst bronwater)
  • 1 citroen (biologisch)
  • 50 gram suiker (biologisch)
  • 2 à 3 stukken (ongezwaveld en biologisch) gedroogd fruit zoals vijgen, abrikozen en rozijnen.

Hoe moet je het maken en oogsten?

Als je alle ingrediënten in huis hebt kan je beginnen met het maken van je eigen waterkefir.

Hoe maak je het?

  1. Spoel de kefirkorrels onder de kraan schoon in de zeef.
  2. Weeg de korrels af en doe ze in de weckpot.
  3. Voeg dan 1 liter water toe in de weckpot.
  4. Snij de citroen door de helft en voeg beide helften toe.
  5. Voeg dan de suiker toe.
  6. Daarna voeg je het gedroogde fruit toe.
  7. Roer dan even de waterkefir voorzichtig door met een lepel.
  8. Sluit dan vervolgens de weckpot en zet de pot op een plek met veel licht.
  9. Roer minimaal 1 keer per dag even in je weckpot.

Laat het hierna 48 tot 72 uur gisten en dan is je waterkefir klaar.

Hoe oogst je het?

  1. Spoel een literfles schoon met heet water.
  2. Open je weckpot en haal de gedroogde vruchten eruit en gooi die weg, je kan ze niet meer gebruiken.
  3. Haal vervolgens de citroen helften eruit en knijp ze boven de literfles uit (wel boven een zeef zodat alleen het sap in je fles komt).
  4. Zeef de kefir en giet het waterkefir in de literfles. Die je kan gewoon in de koelkast bewaren.
  5. Was dan de kefirkorrels voorzichtig onder de kraan en dan kan je weer opnieuw beginnen met je volgende oogst!


Kefirkorrels bewaren

De kefirkorrels breiden zich tijdens het proces uit. Zo begin je met 100 gram en wordt het misschien wel 150 gram. Je kan weer een nieuwe oogst maken met 100 gram en de 50 gram weggeven/bewaren of het kan natuurlijk ook zo zijn dat je even niet wilt oogsten en de korrels wilt bewaren voor een korte of langere periode, dat kan. Ik maak zelf nu met 300 gram korrels mijn waterkefir (dus 3 liter) omdat we met het hele gezin ervan drinken. Elke 2 dagen heb ik een nieuwe oogst dus 1 1/2 liter per dag.

Op korte termijn
Bewaar de kefirkorrels in een bakje met water in de koelkast. Na enige tijd zal het water slijmerig en glibberig worden. Als je de korrels weer wilt gebruiken dan moet je eerst het water afgieten. Daarna spoel je de kefirkorrels goed af in de zeef en dan zijn ze weer klaar voor gebruik. je moet er wel rekening mee houden dat het een aantal dagen duurt totdat de korrels weer goed actief worden. Als de eerste oogst tegenvalt moet je de hoop nog niet opgeven. Je moet geduld hebben voordat er weer oogst komt die de smaak heeft die je gewend bent.

Op lange termijn
Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat of het zonde vindt om de korrels weg te gooien maar het even zat bent, kun je de korrels ook bewaren in de vriezer. Droog als eerste de kefirkorrels af en leg ze op een schone katoenen (thee) doek. Dep ze daarmee droog en laat ze daarna verder drogen. Leg de korrels op een warme plek in niet te veel licht. Laat ze maximaal 1 week drogen en de kefirkorrels zullen er dan hard en gelig van kleur zijn.

Na het droogproces stop je de korrels in een diepvrieszak. Voeg daar poedersuiker aan toe totdat alle korrels goed bedekt zijn. Meng het even goed door elkaar en stop ze in de vriezer. Je kan het tot ongeveer 1 jaar bewaren in de vriezer. Als je de korrels weer gaat gebruiken moet je ze alleen even goed afspoelen en laten ontdooien in vers water en dan zijn ze weer klaar voor gebruik.

Als je ze op lange termijn wilt bewaren duurt het wel langer voordat de kefirdrank voor gebruik geschikt is. Houdt rekening met een periode van een paar weken maar het is dan alsnog niet zeker of de kefir het weer even goed zal doen als eerst.

Waterkefir elke dag drinken, kan het kwaad?

Het is niet gevaarlijk als je waterkefir elke dag wilt drinken. Je moet gewoon de juiste balans vinden, en het niet als je elke keer dorst hebt drinken. Er wordt wel aangeraden om het op te bouwen zodat je lichaam zich kan aanpassen. Begin met een half glas per dag voor een week en bouw het zo op naar ongeveer 3 glazen. Neem 2 à 4 glazen per dag en dan is het goed te combineren naast je normale voedingspatroon. Je kan naast je ontbijt, lunch en avondmaal een glas drinken van je waterkefir. In de avond rond 8 uur ‘s avonds kan je eventueel nog een glas nemen.

Belangrijke punten om vooraf te weten

  • Gebruik geen metalen voorwerpen zoals zeef en een lepel, want metaal tast de kefir aan.
  • Spoel je weckpot niet af met afwasmiddel, want dat tast ook je kefir aan. Je kan het gewoon met wat lauw water spoelen.
  • Gebruik geen honing ter vervanging van de suiker. Honing werkt namelijk antibacterieel en gaat dus juist de strijd aan met de bacteriën in de kefirkorrels i.p.v. dat het de kefirkorrels voedt.
  • Gebruik biologische ingrediënten want bestrijdingsmiddel tast de kefir ook aan.
  • Open minimaal 1 keer per dag je drank. Het gistingsproces werkt gewoon door en als je het niet opent, loop je het risico dat je keuken onder de kefir zit.
  • Als je de waterkefir even in de koelkast wilt doen zorg er dan voor dat je het dekseltje er los oplegt. Als je dat niet doet, dan loop je het risico dat de pot “ontploft”.
  • Door het gistingsproces bevat het waterkefir een klein percentage alcohol (tussen de 0,2 en 2%).
  • Laat de pot kefir niet thuis staan als je langer van huis bent, door het fermenteren heb je kans op ontploffing!

Tips

Je moet inderdaad de kefirkorrels voeden met suiker, wat eigenlijk in strijd gaat met juist het vermijden van geraffineerde suiker. Er wordt beweert dat de suikers helemaal worden opgenomen door de kefirkorrels en dus niet meer terug te vinden zijn in de drank. Maar als je het niet helemaal vertrouwt zou ik je aanraden om daarom bijvoorbeeld biologische suiker te gebruiken om het zo gezond mogelijk te houden. Wat je ook kan doen is helemaal geen suiker toevoegen maar 7 stukken gedroogd fruit toevoegen. De kefirkorrels zouden hier ook de suikers uit kunnen halen maar het is wel onzeker of de waterkefir goed werkt.

Ook wil ik je aanraden om biologische producten te gebruiken. De bestrijdingsmiddel op de gewone producten tasten de kefirkorrels aan. Passen biologische citroenen niet binnen je budget dan kun je een normale citroen gebruiken en dan alleen even de schil verwijderen!

Gebruik altijd ongezwavelde gedroogde vruchten. Door de werking van de kefir zullen de vruchten deels afgebroken worden en dan kunnen er toegevoegde stoffen vrijkomen, wat we natuurlijk liever niet hebben.

Ik heb de laatste keer ook rozijnen erdoor gedaan. Het drankje werd wel lekker, iets zoeter, maar daarna had ik extra veel werk om alle rozijnen tussen de kefirkorrels vandaan te plukken… Dus voor mij geen rozijnen meer!

Tot slot is het handig als je kefirkorrels in de vriezer wilt bewaren, dat je de datum van de dag dat ze invriest erop schrijft met een watervaste stift. Dan weet je namelijk vanaf wanneer het al in de vriezer ligt en hoe lang het er nog in mag liggen.

Wil je er ook mee beginnen kijk dan om je heen of iemand ermee bezig is, er is ook een Facebookgroep waar je in contact kan komen met mensen die de korrels willen weggeven 🙂 .

Bewaren

Bewaren

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

9 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

  • De rozijnen in een gazen zakje doen en dan in het potje met de kefir. Gr. Rob.

  • Goedemorgen, ik ben ruim een week bezig, zit op 4 glazen per dag, maar mijn buik wordt er opgeblazen van en ik laat meer windjes dan anders. Oordeel ik te snel? Of ‘valt’ Kefir slecht bij mij?

    • Mja, het kan zijn dat het bij jou niet werkt, maar meestal is het juist heel goed bij de klachten die jij beschrijft. Ik zou het nog even doorzetten, wellicht wordt nu de boel gereorganiseerd in je darmen en gaat het straks beter.

    • 4 glazen per dag binnen 1 week …..??? dat is wel een beetje erg enthousiast vind ik ….;) Ik heb veel ervaring met kefir en ben ook lid van een paar FB groepen waar dit soort vragen ook worden gesteld en heel vaak is het advies ….. neem even een rustpauze in het drinken ervan en bouw het daarna langzaamaan weer op ….. of een stuk minderen met de kefir inname en kijken hoe het dan gaat ….. succes 🙂

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken