Algemene informatie detoxkuur

Hoe bereid je je voor?

Wat goed dat je aan de gang gaat met de detoxkuur en serieus bezig wilt zijn met je lichaam en je gezondheid. Naast de drie dagen dat je alleen maar gezonde groene smoothies drinkt, geven we je ook nog een op- en afbouw schema zodat je optimaal kunt detoxen.

Je lichaam heeft ongeveer twee weken nodig om een ander eetpatroon te gaan waarderen. Volg deze richtlijnen goed op, dan is het daarna ook een stuk makkelijker om de gezonde tips en menu’s in je levensstijl door te voeren.

De laatste jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in wat voeding nou eigenlijk met je lichaam doet. In eerste instantie was mijn hoofddoel om wat kilootjes kwijt te raken. Dus het begon met een koolhydraatarm-dieet. En dan in de extreme vorm, dus ook geen fruit en andere gezonde voedingsmiddelen met koolhydraten. Het werkte wel, maar ik merkte heel goed dat mijn lijf wat miste, vooral de vezels en energie van het fruit.

En het nadeel van een dieet: het is voor een bepaalde tijd. Je stelt je er op in dat je “er even tegen aan moet” maar zodra het doel is bereikt – en je weer je oude eetpatroon oppakt – zitten de kilo´s er weer snel bij, het bekende jojo effect.

Bovendien: ik miste lekkere baksels en fruit. Dat gaf me de motivatie om meer kennis te verzamelen over eten. Uit eigen ervaring en door veel uit te zoeken kwam ik al gauw op het volgende feit:

Je moet je lijf voeden, niet vullen!

Eet je pure voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en noten, dan merk je dat je lichaam daar snel door gevoed wordt. Je lichaam wordt er niet moe van.

Vul je je lijf met bewerkt eten zoals een Big Mac, pakjes en zakjes vol E-nummers, chips en frisdranken dan voel je je gevuld en futloos.

Dus eigenlijk geeft je lichaam het al zelf aan. Alleen luisteren we niet meer!

Niet vet maar suikers maken dik!

Te veel suiker zorgt voor disbalans in je bloedsuikerspiegel. Daardoor krijg je een energiedip. Onbewerkt eten wat de natuur ons geeft, zoals groenten, fruit, noten, vlees, vis en eieren, heeft weinig tot geen invloed op je bloedsuikerspiegel.

De energiedip komt door een soort suikerhonger. Eet je veel koolhydraatrijk eten (waaronder brood!), dan heb je meer last van de bloedsuikerschommeling en dus vaker trek. Je voelt je slap, kan je niet meer concentreren, wordt chagrijnig en kan je zelfs moe en misselijk voelen. Zodra je iets eet met suikers, stijgt je bloedsuikerspiegel weer en voel je je weer goed. De sleutel tot een slanke lijn en super veel energie zonder dipjes is een stabiele bloedsuikerspiegel, zodat je ook minder behoefte hebt om te snacken.

Door minder suikers te eten, gaat de insulineproductie van je lichaam omlaag. Zo wordt de overtollige suiker niet als vet opgeslagen. Je lichaam krijgt dan ook beter de kans om het vet in je lichaam te gaan verbranden. Datzelfde geldt overigens ook voor zoetstoffen! Je lichaam reageert precies gelijk op suiker of zoetstof, dus ook daar krijg je een energiedip van. En het teveel aan insuline wordt opgeslagen als vet.

Het is belangrijk om in de afbouw week de suiker al te laten staan. Als je gewend bent veel suiker te consumeren dan kan het zijn dat je daar al lichte afkick verschijnselen van krijgt. Die verdwijnen doorgaans na een paar dagen als je lichaam eraan gewend is.

Het idee dat je minder vet moet eten om af te vallen, is achterhaald.
Helaas wordt het nog wel steeds zo verkocht in de supermarkt: vetarm, mager, 0% vet wordt verkocht alsof je je lichaam er een plezier mee doet. Niets is minder waar! We worden niet dik van vet! Vet is essentieel voor een goede hormoonhuishouding en zorgt ervoor dat we een verzadigd gevoel hebben na het eten. Er zit natuurlijk wel een verschil in vetten. Zorg er voor dat je volle vetten nuttigt zoals roomboter, olijfolie en kokosvet. Vermijd margarine en halvarine, deze zitten vol transvetten. Die belasten juist je lever en transvetten zijn cholesterol verhogend.

Gooi je vetangst gerust overboord en eet voldoende goede vetten gedurende de dag. Dit haal je onder andere uit vette vis, zaden, avocado, eieren en noten. Voeg bijvoorbeeld gesmolten kokosvet toe aan je smoothie.

Maar belangrijk is vooral: geniet van je eten!

Waarom moet je je lever reinigen?

Je lichaam krijgt veel rommel binnen, zoals bestrijdingsmiddelen en synthetische chemicaliën. Denk aan antibiotica, hormonen, kunstmatige toevoegingen uit voedsel, uitlaatgassen en stoffen uit cosmetica en schoonmaakmiddelen. Deze ongewenste stoffen kunnen veel vage klachten veroorzaken en onze organen moeten hard werken om dit allemaal weer uit te scheiden. De lever kan niet sneller filteren en afbreken dan er gifstoffen binnen komen, dus de afvalstoffen hopen zich op in ons lichaam en zorgen er voor dat we minder functioneren.

De lever is daarom een van de belangrijkste organen in ons lichaam, hij heeft meer dan 500 functies. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je gezondheid enorm achteruit gaat als je lever te veel tijd moet besteden om steeds weer toxische stoffen te verwijderen.

Je lever reiniging is dus een belangrijke stap richting een gezond lichaam.

Wat doet de detoxkuur?

Je smaakpapillen veranderen!

  • Door alle verschillende combinaties leer je weer nieuwe smaken waarderen en zal je behoefte aan zoetigheid en ongezond eten verminderen.
  • Je verandert mentaal!
  • Als je je lichaam 72 uur onthoudt van cafeïne, suikers en vetten en het voedt met groente en fruit, dan ga je helderder denken, je bent scherper en wordt kalmer.
  • Je buik wordt wat platter en je raakt wat kilo’s kwijt!
  • Zodra je stopt en weer ongezond gaat leven, zal dit effect snel weer weg zijn. Maar gebruik je het om een begin te maken voor een gezonder leven, dan is het een mooie start!
  • Je voelt je helder, schoon en energiek.
  • Je straalt, voelt je positief, gezond en vol inspiratie.
  • Je haar glanst en je krijgt een mooiere huid.
  • Je sportprestaties verbeteren en je herstelt sneller na het sporten.

Geen pillen of poeders!

De groenten in de smoothies zijn allemaal rauw, waardoor alle voedingsstoffen optimaal kunnen werken. De vezels in verse groente en fruit zorgen voor een regelmatige stoelgang. De enzymen in de rauwe producten helpen de voedingsstoffen op te nemen in ons lichaam. En de grote hoeveelheden antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen, die celveroudering en ernstige ziekten veroorzaken. Groente is de beste natuurlijke detoxer omdat ze ook de stof chlorofyl bevatten. Deze stof is reinigend voor je huid, schoont je nieren op, verbetert je bloedsamenstelling, verhoogt je immuunsysteem en is rijk aan het mineraal calcium.

Deze detoxkuur is een ultieme en makkelijk manier om je lichaam goed te reinigen en een super energieboost te geven. Omdat de smoothies behoorlijk vullend zijn is het ook goed vol te houden.

Reset je lichaam

Door het volgen en naleven van de op- en afbouw week inclusief de bijbehorende tips geef je je lichaam een soort reset, een kickstart van de nieuwe jij! Je begint met een schone lei waardoor je lichaam duidelijk kan aangeven wat het wel en niet nodig heeft. Door daarnaar te luisteren, leer je wat jouw ideale voedingspatroon is. Het kan zijn dat sommige voedingsmiddelen waar je voor de detox naar hunkerde, nu niet meer zo lekker smaken als je dacht. Luister ernaar en kies eens voor wat anders. Het is voor iedereen anders, er is niet één voedingspatroon dat voor iedereen werkt.

Varieer hierna met nieuwe soorten groentes en combinaties. Probeer steeds in je achterhoofd te houden dat alles wat in de fabriek gemaakt is moeilijker is te verwerken in je lichaam. Er zijn ook steeds meer kookboeken met gezonde recepten te verkrijgen.

Ik haal veel inspiratie uit de boeken van Amber Alberda. Ze heeft zelfs een kookboek met taarten, broodjes en koekjes die superlekker zijn én goed voor je lijf. Vroeger at ik regelmatig een evergreen of muesli reep, waar het label gezond op stond. Nu ik weet dat de gezondheid in deze tussendoortje zeer overdreven is, en ik zelf aan het bakken ben gegaan, vind ik ze niet eens meer lekker.

Let op!

Zwangerschap of borstvoeding
Doe geen detoxkuur als je zwanger bent of nog borstvoeding geeft. De vrijgekomen gifstoffen kunnen je lichaam verlaten via de moedermelk of kunnen de baby schade berokken. Het is wel heel goed om voor een gewenste zwangerschap een detoxkuur te doen.

Iedereen die normaal gezond is kan detoxen.
Als je medicijnen gebruikt, een verleden van eetproblemen hebt of een chronische ziekte ga dan langs je huisarts om raad. Ben je herstellend van een zware operatie (denk aan de effecten van de narcose of medicijnen die nog in je lichaam zitten) wacht dan nog even.

Ga terug naar de detox startpagina