Gebruiksaanwijzing

Lees dit eerst allemaal goed door!

hoe bereid je je voor?

Om je lichaam voor te bereiden op de detoxkuur, is het belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen af te bouwen. Hiermee bereid je je lichaam geleidelijk voor op de nieuwe voeding. Doordat de geleidelijke afbouw krijg je ook minder last van klachten als hoofdpijn, irritatie of vermoeidheid tijdens de detoxkuur. Eet je regelmatig bewerkt eten en of suikers en drink je veel koffie, frisdranken en alcohol, dan kan je al voor de driedaagse smoothie-kuur wat ontwenningsverschijnselen krijgen. Blijf veel water drinken om de ontgifting te bespoedigen, zeker 1 ½ liter per dag.

Ochtend routine

Begin elke dag met een vast routine, dit zet de toon voor de hele dag. Neem direct na het opstaan een glas warm water met citroensap. Daarna een glas detoxjuice en ga dan beginnen me je ochtendritueel (douchen, werk voorbereiden, kinderen naar school etc.). Als je een half uurtje verder bent neem je je ontbijt. Neem een half uur voor elke maaltijd een glas detoxjuice.

Dag 1 t/m 7

De totale afbouw periode naar de smoothie 3-daagse is 7 dagen. Deze zijn helemaal voor je uitgeschreven, mocht je hiervan afwijken hou dan de volgende richtlijnen in je achterhoofd. Vanaf vandaag laat je bewerkt eten staan. Daaronder versta ik alles wat niet bij de verswaren ligt bij de supermarkt. Denk dan aan pakjes en zakjes om maaltijden mee te bereiden (Wereldgerechten, soep in zak etc.), frisdrank, alcohol, suikers en zoetstoffen, gefrituurde dingen en andere niet-voedende etenswaren. De recepten zijn, als er niets bij vermeld staat, voor 1 persoon. Luister naar je lichaam, eet tot je vol zit en bewaar eventueel de rest.

extra tips

In de algemene informatie kan je nog veel extra tips vinden voor de gehele periode en ook daarna. Zit jouw vraag er niet bij dan kan je je vraag altijd in de Facebook groep stellen of me mailen.

dag 8 t/m 10

Deze 3 dagen detox je je lichaam met groene smoothies. De smoothies zijn zo samengesteld dat je voldoende energie eruit haalt om gezond je lichaam te reinigen.

Hoe maak je de smoothies?
De ingrediënten van de smoothies zijn bedoelt voor een blender, maar kunnen natuurlijk ook gebruikt worden om sapjes van te maken in een juicer. In dat geval laat je het water en de ijsblokjes achterwege.

De smoothies als ontbijt zijn wat zoeter voor een rustig begin. Ook de middag-smoothie is met fruit en dus wat zoeter. De smoothies zonder veel fruit zijn misschien wat wennen omdat de meeste mensen zoete smoothies gewend zijn. Alle smoothies van dezelfde dag kun je met elkaar wisselen als je trek hebt in een andere combinatie. Voeg altijd ijsblokjes toe want als je iets lang blend wordt het ook lauw en dat is niet lekker!

Algemene smoothie-instructies:

  • Was de benodigde stukken fruit en groente goed;
  • Doe eerst een beker water, rijstmelk of kokoswater in de blender;
  • Voeg dan de zachtere ingrediënten toe;
  • Bovenop de harde groentes / noten in kleine stukken;
  • Blend eerst steeds even kort om alles grof gehakt te krijgen en laat hem dan lopen tot de smoothie is fijngemalen;
  • Voeg meer water toe (gemiddeld tot 600 / 900 bijvullen) tot het drinkbaar is en tot slot de ijsblokjes.

Als er bij een smoothie staat dat er ingrediënten voor geweekt moet worden, laat ze dan 10 minuten voor het blenden in een glas water weken. Het kan dan samen met het water in de smoothie verwerkt worden. Het kokosvet kun je au bain-marie vloeibaar maken voor het blenden.

Hoeveel eet je ervan?
“Eet” van de smoothie tot je het gevoel hebt ’vol’ te zijn. Ga je niet overeten omdat je bang bent honger te krijgen, voor je het weet is het weer tijd voor de volgende smoothie! Afhankelijk van of je een grote of kleine eter bent kunnen de hoeveelheden van de smoothie recepten misschien te veel zijn. Geen probleem want het is super makkelijk om restanten in te vriezen voor de periode na de de kuur.

dag 11 t/m 14 en daarna...

Na de smoothie 3-daagse ga je weer langzaam over op vast voedsel. Voor de opbouwfase hebben we 4 dagen voor je uitgewerkt.

Na deze 14 dagen, als je rustig je eten weer hebt opgebouwd, voel je je als het goed is een stuk energieker en gezonder. Ga nu op deze voet door en maak keuzes uit alle suggesties of snuffel zelf eens online naar lekkere recepten. Kies niet elke dag voor hetzelfde ontbijt, maar wissel het af. Je kunt ook de lunch en diner gerechten door elkaar gooien, als het voor jou maar lekker en afwisselend is.

Probeer bij elke dag een (groene) smoothie in je eetpatroon te verwerken. Probeer ook eens wat groente bij het ontbijt. Hiervoor is een echte mindset verandering nodig maar het went snel.

Zorg dat je maaltijd eiwitten en vetten bevat! Eiwitten verhogen je stofwisseling meer dan koolhydraten, ze vermijden vetopslag door de insulineproductie tegen te gaan en ze voorkomen zoete trek na de maaltijd. Denk aan noten en zaden, vleeswaar of (geiten)kaas.

Voeg een lepel (gesmolten) kokosvet toe aan je smoothies en havermout en maak je groentes op smaak met lekker olijfolie. Het vet is nodig om je lijf energie te geven en zorgt voor een voldaan gevoel.

Heb je later nog eens vragen of opmerkingen dan kan je me altijd mailen of je vraag stellen in de Facebookgroep. Ik geef je graag tips en advies zolang je het nodig hebt!

Ga terug naar de detox startpagina