Last Updated on: 30th juni 2025, 08:59 am
Al eeuwenlang is men een groot fan van het zwarte goud; koffie. En waar de wereld van koffie zich een aantal decennia geleden in Nederland nog richtte op filterkoffie, is daar een wereld aan mogelijkheden bijgekomen. In dit artikel nemen we je graag mee naar de lokale koffie koffieproducenten van Alkmaar. We vertellen je over de duurzaamheid en herkomst van de koffieboon, leggen je het brandproces uit en vertellen je alles wat je moet weten om thuis (bijna) net zulke lekkere speciale koffies te toveren als van de barista.
Het belang van een duurzame herkomst en lokale ketens
Lokale koffiebranders spelen een zeer grote rol in de huidige koffiesector en steeds meer mensen lijken de werkelijke smaak van koffie te pakken te krijgen. De koffie die alleen de geoefende barista zo heerlijk lijkt te kunnen klaarmaken. Een goede barista kenmerkt zich door te werken met goede koffie, maar goede koffie zit hem niet alleen in de smaak.Een goed voorbeeld van een goede, duurzame koffiebrander is Victorieboontje Alkmaar De koffiebranders van Victorieboontje Alkmaar werken alleen met duurzaam verkregen bonen van topkwaliteit. Maar wanneer is een koffieboon nu eigenlijk duurzaam? En hoe kan een duurzame inkoop van koffiebonen zorgen voor een reductie in de CO2 uitstoot? Allereerst is het belangrijk te kijken naar de korte ketens. Korte ketens houden in dat er minder tussenhandel is en dat de boon sneller van de boer bij de brander terecht komt. Er is minder transport en verpakkingsmateriaal nodig wat een direct effect heeft op de Co2 uitstoot. Daarnaast het is natuurlijk belangrijk om te kijken met welke landbouwmethoden de bonen geteeld zijn en is het belangrijk dat de boer een eerlijke prijs heeft gekregen voor zijn product.
Van boon tot kopje: het brandproces uitgelegd
Het creëren van een heerlijke kop koffie vergt vakmanschap. Niet alleen van de barista die de speciale koffie voor jou maakt, maar ook zeker van de koffiebrander. Een hoge kwaliteit koffiebonen is van groot belang voor een lekkere koffie. De koffieboon is er in verschillende kleuren, maar meestal betreft het een bruintint. Een verse koffieboon echter, is groen. Deze verse groene bonen worden door de koffiebrander verhit om hun smaak en aroma te vormen. De bonen worden geroosterd in een koffiebrander waarbij ze hun typische smaak krijgen. Eerst worden de bonen goed verhit tot maar liefst 240 graden Celsius, waarbij het vocht uit de boon verdwijnt en ze van kleur veranderen. Nu wordt er een profiel gekozen. De brandprofielen zijn licht, medium of donker en hoe langer de boon wordt verhit, hoe donkerder het profiel. Dankzij het behoud van bepaalde antioxidanten heeft lichte koffie een gezondheidsvoordeel, terwijl de donkere koffie vaak juist weer wordt geassocieerd met en meer intense en diepe smaak.
Praktische tips voor thuis barista’s.
Het lijkt misschien ingewikkeld, maar ook jij kunt thuis de meest bijzondere koffie bereiden. Zolang je de juiste kwaliteitsbonen aanschaft kom je al heel ver. Het is belangrijk om het juiste water gebruiken. Check voor de lekkerste koffie altijd de waterhardheid in jouw buurt of koop vers bronwater zodat je zeker bent van het juiste water. Het is belangrijk om te bedenken met welk hulpmiddel je koffie wilt gaan maken. Is dat de eenvoudige French Press, een espressoapparaat of juist een filter apparaat? Alle antwoorden op deze vragen zullen invloed hebben op de toekomst van jouw barista kwaliteiten. Zorg er voor dat je de voorraad bonen luchtdicht en donker bewaard en wees je er van bewust dat koffie het allerlekkerst is, wanneer het vers is. Dat geldt dus ook voor de bonen. Je hoeft geen multitalent te zijn om een heerlijke koffie te maken. Of je nu gaat voor een espresso, een latte macchiato of een ‘gewone’ bak koffie; het belangrijkste is dat je er volop van kunt genieten. Voor de grootste gezondheidsvoordelen raden wij de licht gebrande koffieboon aan, maar buiten dat; genieten is misschien wel het meest gezonde dat er is..
Reageer