Lekker in je lijf: week 3

[vc_row 0=””][vc_column 0=””][vc_btn title=”WEEK 3″ style=”custom” custom_background=”#f128a6″ custom_text=”#ffffff” size=”lg” align=”center” css_animation=”none” button_block=”true”][vc_column_text 0=””]

Vetten, je hebt ze nodig om af te vallen!

Het idee dat je minder vet moet eten om af te vallen is achterhaald, maar wordt helaas het nog wel steeds zo aangeboden in de supermarkt: vetarm, mager, 0% vet wordt verkocht alsof jij je lichaam er een plezier mee doet. Niets is minder waar! We worden niet dik van vet!

Als je er ook even over nadenkt, sinds we als bevolking vetarm zijn gaan eten (want vet was slecht) zijn we alleen maar dikker geworden. Gooi je vetangst gerust overboord en eet voldoende goede vetten gedurende de dag. Deze week leer ik je meer over wat vet voor je lichaam doet, welke vetten je met een gerust hart kunt nemen en welke je beter kunt laten staan.

[/vc_column_text][vc_tta_accordion style=”flat” color=”blue” spacing=”5″ gap=”15″ active_section=”5″ no_fill=”true” collapsible_all=”true”][vc_tta_section title=”LES VAN DEZE WEEK: VETTEN” tab_id=”1450696702880-834ad067-8e87″][vc_column_text 0=””]Vet is essentieel voor een goede hormoonhuishouding, is een perfecte bron van brandstof en zorgt ervoor dat we een verzadigd gevoel hebben na het eten. Er zit natuurlijk wel een verschil in vetten. Zorg ervoor dat je volle vetten nuttigt zoals roomboter, olijfolie en kokosvet. Vermijd margarine en halvarine, deze zitten vol transvetten. Die belasten juist je lever en transvetten zijn ook cholesterol verhogend. Gezonde vetten zijn onder andere vette vis, zaden, avocado, eieren en noten.

Verzadigde en onverzadigde vetten

Alle verzadigde vetten werden altijd op één hoop gegooid als slechte vetten. Maar kokosolie (ook wel kokosvet genoemd) is hierop een uitzondering. Kokosolie is weliswaar verzadigd vet maar heel goed voor je lichaam. Ook als je dit vet verhit blijft het zijn voedingswaarde behouden.

Wist je dat kokosolie een slankmaker is?

Kokosolie wordt heel snel verteerd, geeft snelle energie, versnelt je stofwisseling en het wordt niet, zoals de meeste vetten, opgeslagen als vet in ons lichaam. Kokosolie helpt ook mee om je bloedsuikerspiegel te normaliseren en het kan een traag werkende schildklier stimuleren. Daarnaast bevat het veel antioxidanten. De beste soort is een biologische variant, die is zo min mogelijk bewerkt of ontgeurd is waardoor alle goede eigenschappen nog intact zijn.

Om je lichaam van genoeg energie te kunnen voorzien heb je vet net zo hard nodig als eiwitten en de langzame koolhydraten. Sterker nog, zonder vet kan je lichaam niet voldoende functioneren. Niet alle vetten zijn goed voor je. Ik heb een overzicht voor je gemaakt om wat meer duidelijkheid te scheppen.

Gezond-vet voedselbronnen

 • Vis: een rijke bron van omega-3 vetzuren. Deze omega-3 vetzuren zijn bronnen van goede vetten die je hart gezond houden en je hersenen scherp. Ook voor schoolgaande kinderen zijn omega-3 vetzuren aan te raden.
 • Avocado: dit veelzijdige voedsel kan worden gebruikt in salades, dips en zelfs in smoothies. Avocado is een uitstekende bron van vet.
 • Pitten en Zaden: deze vetten helpen met het verlagen van je cholesterol.
 • Noten: deze zijn erg goed voor je hart. Walnoten, macadamia’s en amandelen in het bijzonder.
 • Olijfolie: de extra vierge, koudgeperste olijfolie is de beste keuze en het liefst in een glazen fles. Wanneer het koud is geperst zijn alle voedingsstoffen nog steeds intact en bevat het veel omega-3’s. Voedingsmiddelen met een hoog omega-3 gehalte zorgen er ook voor dat je hormonaal systeem goed werkt.
 • Kokosolie: kokosolie helpt je om meer vet te verbranden en vermindert aanzienlijk je eetlust.
 • Eieren: eieren zijn een voordelige bron van hoogwaardige eiwitten en zijn ook verrijkt met belangrijke omega-3 vetzuren. Door de gezonde dosis vet geven ze een voldaan gevoel dus ideaal om een langere tijd op te teren.
 • Lijnzaad: koop lijnzaad het liefste nog heel en maal het zelf vlak voor het gebruik zodat de olie niet gaat oxideren. Je kunt ook lijnzaadolie innemen. Strooi wat lijnzaad over je salade of voeg het toe aan een smoothie.
 • Chia zaden: chiazaad is één van de rijkste plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren. Deze helpen bij het verminderen van ontstekingen, verlagen van cholesterol en verbeteren cognitieve prestaties. Chiazaden werken ook mee aan gewichtsverlies omdat ze een goede verzadiging geven. Ideaal door je smoothies!
 • Olijven: heb je trek in wat hartigs? Neem dan eens wat olijven! Olijven bevatten veel gezonde vetten, maar niet alle olijven zijn even goed voor je! Om ze snel te laten rijpen worden ze vaak geloogd met chemische middelen. In Griekenland is het logen verboden. Kies bij voorkeur dus olijven uit Griekenland of kijk of je olijven kunt vinden waarop staat dat ze 100% zongerijpt zijn.

Slecht-vet voedselbronnen

Transvetten (vermijd deze vetten)

Transvet is een afkorting voor “transvetzuren” en zit in onder andere:

 • Gefrituurd voedsel zoals fastfood
 • Margarine en halvarine
 • Lekkers als koekjes, cakes en gebak uit de supermarkt
 • Bewerkt eten zoals crackers en magnetron popcorn

Het hoeft niet op de verpakking te staan dat er transvetten inzitten, fabrikanten mogen het ook anders noemen. Als je één van deze termen op een verpakking ziet staan dan zitten er waarschijnlijk transvetten in:

 • Gedeeltelijk geharde olie/vet
 • Geharde olie/vet
 • Gedeeltelijk gehydrogeneerde olie/ vet
 • Margarine, halvarine

Verzadigde vetten (met mate)

Verzadigde vetten vind je voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees en kaas. Neem hier niet te veel van en vooral niet de zwaar bewerkte varianten.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”WEEKMENU” tab_id=”1450628588736-77c8325c-a269″][vc_single_image image=”16903″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”DOWNLOADS” tab_id=”1450628858916-1c7f0bdb-4853″][vc_row_inner gap=”10″ css=”.vc_custom_1450788185347{border-top-width: 2px !important;border-right-width: 2px !important;border-bottom-width: 2px !important;border-left-width: 2px !important;padding-top: 10px !important;border-left-color: rgba(30,115,190,0.2) !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: rgba(30,115,190,0.2) !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: rgba(30,115,190,0.2) !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: rgba(30,115,190,0.2) !important;border-bottom-style: solid !important;border-radius: 1px !important;}”][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text 0=””]RECEPTEN:

Download hier alle recepten van deze week.[/vc_column_text][vc_btn title=”Download Recepten” style=”classic” color=”green” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.gezondblog.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F08%2Fweek-3-recepten-1.pdf||target:%20_blank|”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text 0=””]WEEKOVERZICHT + BOODSCHAPPENLIJST:

Download je lijst met alle benodigde boodschappen.[/vc_column_text][vc_btn title=”Download Boodschappenlijst” style=”classic” color=”sandy-brown” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.gezondblog.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F08%2Fweek-3.png||target:%20_blank|”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”EXTRA TIPS ” tab_id=”1450628863747-cb1bafb1-6aa3″][vc_column_text 0=””]

Extra kokosolie tips

Kokosolie bevat vetzuren die werkzaam zijn tegen schimmels en bacteriën. Als je last hebt van infecties, candida of een wat zwakkere darmflora dan helpt kokosolie de schimmels uit je darmen te verwijderen. Neem hiervoor driemaal daags een lepel voor de maaltijd. Gewoon oplossen in warm water en opdrinken. Proef je niets van! Je kan het ook door een smoothie mengen, laat het dan wel eerst even smelten.

En natuurlijk kan je het gebruiken voor op speltbrood en crackers i.p.v. boter en om mee te koken en bakken.

Oilpulling

Kokosolie heeft niet alleen voor het innerlijk veel voordelen maar je kunt het ook uitwendig gebruiken als massageolie, huidcrème en voor een schoon gebit, gezond tandvlees en witte tanden. De methode die je kunt gebruiken voor je gebit heet oilpulling. Het is een eeuwenoude Ayurvedische methode die bacteriedodend werkt. Niet alleen in je mond maar je hele lichaam heeft er profijt van.

Zo het werkt oilpulling

Neem een beker warm water en spoel je mond even goed. Voor een nog beter resultaat gebruik je eerst een tandenstoker zodat de olie overal goed tussen komt. Neem een volle theelepel olie in je mond en spoel met de olie voor 15 á 20 minuten. Spuug de olie uit (niet doorslikken want in de olie zitten de toxische stoffen). Spoel daarna weer je mond met warm water en poets je tanden![/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”YES YOU CAN!” tab_id=”1450628866085-d45c5f0c-bf9c”][vc_column_text 0=””][/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl