Er zijn inmiddels duizenden succesverhalen te lezen op het internet over het koolhydraatarm dieet en zelf ben ik er ruim 10 KG door kwijt geraakt in twee maanden tijd door het laten staan van de (slechte) koolhydraten. Reden genoeg om een dossierpagina op te zetten binnen deze blog over het koolhydraatarm dieet of beter gezegd… een koolhydraatarm eetpatroon 😉
Het koolhydraatarme dieet is gebaseerd op het historische eetpatroon van de mens. Overgewicht en diabetes zijn échte welvaartsziektes die zijn ontstaan door onze westerse levensstijl, waarbij slechte voeding en stress aan de orde van de dag zijn. Daarnaast consumeren we meer dan ooit, waardoor fabrikanten hun productieproces optimaliseren met chemische en onnatuurlijke bewerkingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld granen die worden ontkiemd, omdat het dan beter te bewerken is. Hierdoor geeft het graan wel veel sneller zijn energie af, waardoor er in ons lichaam een insulinepiek ontstaat en we nóg meer gaan eten en dikker worden.
Er zijn werkelijk tientallen onderzoeken die uitwijzen dat een koolhydraatarm dieet gezonder voor ons lichaam is én dat het koolhydraatarme dieet het meest efficiënt is bij het afvallen. Op de Engels Wikipedia pagina over het Low Carb diet vind je veel verwijzingen naar onderzoeken over dit dieet.
Wat houdt een koolhydraatarm dieet in?
Een koolhydraatarm dieet houdt in dat je vooral eiwitten en vetten eet. Brood, rijst, pasta en aardappelen zijn niet meer toegestaan. Het dieet is erop gebaseerd dat je lichaam energie uit vetten en eiwitten haalt in plaats van uit snelle koolhydraten. Hierdoor raakt je lichaam in ketose, waardoor je meer vet verbrandt en uiteindelijk ook vet verliest.
Een koolhydraatarm dieet is zo efficiënt omdat je, door de eiwitten die je eet, geen spieren afbreekt als je minder calorieën binnen krijgt. Bovendien kun je van iedere eiwit-calorie zo’n 20% – 30% aftrekken, omdat je lichaam meer energie verbruikt om de eiwitten om te zetten naar bruikbare energie voor het lichaam. Eet je 100 kCal aan eiwitten, dan levert dat dus effectief maar 70 – 80 kCal aan energie op. Tot slot zorgen eiwitten en vetten ervoor dat je langer een verzadigd gevoel houdt, waardoor je minder trek hebt gedurende de dag. Het stelt je in staat om al dat lekkers te negeren.
Een koolhydraatarm dieet houdt dus in dat je bijna alle koolhydraten laat staan. Helemaal geen koolhydraten eten is onmogelijk. Er wordt van een koolhydraatarm dieet gesproken als minder dan 10% van de energiebehoefte uit koolhydraten wordt gehaald. Die 10% bestaat dan niet uit geraffineerde suikers, maar uit koolhydraten die worden geput uit de groenten die je eet. Je hebt ook een slow-carb dieet, waarbij je wel bepaalde peulvruchten mag, omdat deze koolhydraten langzaam worden afgegeven, veroorzaken deze geen insulinepieken.
Koolhydraten & Insulinepieken
Je hebt verschillende koolhydraten, namelijk geraffineerde (snelle) koolhydraten en complexe (langzame) koolhydraten. Snelle koolhydraten geven snel energie aan het lichaam en langzame koolhydraten geven hun energie langzaam en gelijkmatig af. Dat lijkt relatief onbelangrijk, maar snelle koolhydraten zorgen voor insulinepieken en de insulinepieken hebben een negatieve uitwerking op ons lichaam als ze te hoog zijn en te vaak voorkomen.
Koolhydraten worden namelijk door ons lichaam omgezet in glucose. De glucose wordt door de insuline die het lichaam aanmaakt getransporteerd van je bloedbaan naar de cellen, waar de glucose wordt omgezet in energie. Het probleem is dat we vaak zoveel snelle koolhydraten binnenkrijgen, dat ons lichaam een groot deel van deze koolhydraten opslaat in ons lichaamsvet. We worden steeds dikker omdat de toevoer van snelle koolhydraten bijna constant is. Hierdoor is het lastig om die opgeslagen vetten later alsnog te verbranden. Je lichaam blijft dus energie opslaan als lichaamsvet, waardoor we steeds dikker worden… maak je trouwens vooral druk om de vetten die je niet zit zitten! Die zijn gevaarlijker dan de vetrol op je buik.
Waarom een koolhydraatarm dieet zo goed werkt
Eigenlijk is dat heel simpel… eiwitten, vetten en vezels zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft… veel langer dan met ‘snelle’ koolhydraten. Eet maar eens twee witte boterhammen met bijvoorbeeld Jam als ontbijt en probeer het maar eens 4 uren vol te houden. Je zult merken dat je al snel weer trek krijgt. Neem de volgende dag eens 2 eieren als ontbijt (200 kcal minder) en probeer het weer 4 uren vol te houden.
Kortom… met een koolhydraatarm dieet eet je ook gewoon minder, omdat je minder trek hebt. Dat is de basis van het dieet. Daarnaast kun je, zoals ik al eerder schreef, 20% – 30% van de eiwit-calorieën aftrekken. Nog een bijkomend voordeel is dat je, door voldoende eiwitinname, geen spiermassa afbreekt. Dit is bij veel andere diëten wel het geval.
Mijn eigen ervaring met een koolhydraatarm dieet
Zelf heb ik drie maanden lang volledig koolhydraatarm gegeten om af te vallen en het resultaat was verbluffend. Niet alleen viel ik ruim 10 KG af, maar ook voelde ik me beter dan ooit! Vroeger at ik ongeveer 2 pakjes Rennies per week om mijn maagzuur te onderdrukken, nu heb ik eigenlijk nooit meer maagzuur. Ik voelde me fit en het leek alsof er een soort wolk uit mijn hoofd verdween. Het is bijna niet uit te leggen, maar het voelde als verlichting… niet in een spirituele manier, maar een gewoon een gevoel.
De eerste drie weken voelde als een dieet, maar daarna ging het eigenlijk over op de automatische piloot. Gek genoeg werd het ook makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen taart, snoep, koek en andere slechte dingen zoals patat.
Vandaag de dag eet ik nog steeds volgens een koolhydraatarm dieet. Inmiddels eet ik wel weer (kleine hoeveelheden) bepaalde koolhydraten, zoals fruit. Het is verreweg het meest efficiënte dieet dat ik ooit heb gevolgd… en ik heb er heel wat gevolgd. Intussen hebben we een eigen programma ontwikkeld met kh-arme recepten en weekmenu’s.
Voordelen van een koolhydraatarm dieet
- Na een paar weekjes wennen, smelt het vet als sneeuw voor de zon!
- Geen hongerdieet, waardoor je niet de hele dag aan eten denkt
- Je hoeft niets bij te houden. Je eet wanneer je trek hebt en zoveel als je wilt
- Je gaat je beter concentreren en wordt rustiger in je hoofd
- Je verbrandt alleen vet, geen spieren
- Na een maand of 3 kun je makkelijk zondigen… een balansdagje trekt alles weer recht
- Je spieren worden strakker en je lichaam gaat zelfs in ruststand meer calorieën verbruiken
Nadelen van een koolhydraatarm dieet
- Je moet sterk in je schoenen staan… carbs are everywhere! 🙂
- De eerste 2/3 weken lijkt er niets te gebeuren… maar dan ineens…
- Je omgeving gaat eerst heel raar doen over het feit dat je geen brood meer eet
Zoals je kunt lezen… allemaal kleine, praktische dingetjes. Maar ik garandeer je dat als je het 6 weken kan volhouden, je daar de rest van je leven profijt van houdt! Een paar kilootjes kwijt raken wordt een koud kunstje. Bij een koolhydraatarm dieet zijn met name de eerste drie weken van belang. Na drie weken zul je merken dat je de koolhydraten niet eens meer mist.
Onderzoeken die onderschrijven dat een koolhydraatarm dieet gezond is en efficiënt werkt
- Effects of a low-carbohydrate diet on weight loss and cardiovascular risk factor in overweight adolescents
- Perceived Hunger Is Lower and Weight Loss Is Greater in Overweight Premenopausal Women Consuming a Low-Carbohydrate/High-Protein vs High-Carbohydrate/Low-Fat Diet
- Comparison of energy-restricted very low-carbohydrate and low-fat diets on weight loss and body composition in overweight men and women
Hallo, ik ben eigenlijk al begonnen met koolhydraatarm eten maar doe dit volgens de richtlijnen van het Atkins dieet. Ik ben nu ruim twee maanden bezig en ben inmiddels ruim 11 kilo afgevallen. Wat zijn de verschillen met jullie programma en het Atkins dieet?
Hallo Gemma,
Het is beide kh-arm maar het grote verschil zit hem denk ik dat ik uitga van gezonde voeding. Wel kh-arm maar geen light of zoetstoffen. Ik ben er van overtuigd dat als je je lichaam voed met “echt” eten dat je dan een betere verbranding hebt en meer energie. En bij het Atkins dieet worden ook maaltijdvervangers geadviseerd waar je lichaam niet blij van wordt…
Beantwoord dat een beetje je vraag?
Beste
Ik ben nu al 3 weken bezig aan een kh arm dieet. Ik zou graag 7 kilo vermageren. Na 3 weken ben ik amper 1,5 kg kwijt en ik lees overal verhalen dat iedereen meteen kilo’s verliest en elke week 2 kilo. Ik eet niets van ongezonde kh en ook geen fruit. ‘ s Middags eet ik een salade met zalm of tonijn ofzo en ‘ s avonds veel groeten en vlees. Amper tussendoortjes en dat is eens een blokje kaas of olijf. Ik drink genoeg en sinds een week probeer in dagelijks een halfuurtje op de crosstrainer te sporten.
Hallo Audrey,
Hoe jij afvalt, een halve kilo per week is helemaal niet slecht hoor! Ben je het op eigen houtje aan het doen? Misschien vind je het leuk om je aan te melden bij de club van Gezondblog? Je kan daar vragen stellen en dingen delen. Je kunt je hier gratis aanmelden: https://www.gezondblog.nl/ledenomgeving/
Groetjes Evelina
Goed uitgelegd en fijn dat je ook de negatieve kanten belicht. Ik vond het in het begin heel lastig dat mijn omgeving zo negatief was over het feit dat ik geen brood meer wilde eten.
Ik ben met t kh arm dieet al 30 kg afgevallen. ik ben nu bezig met de laatste 10! In t begin afkickverschijnselen gehad vd suikerverslaving die ik had m.n chocolade. Ik voel me nu echt veel fitter. kledingmaat 50 uitgezwaaid en nu hangt 38 met volop keuze en kleurtjes, in de kast!
in het begin heb ik heel erg moeten wennen aan dit eet en drink patroon en hier een weg in moeten zoeken. We hebben zoveel keuze in voeding en soms vergistte ik me nog weleens in het kh gehalte per product (het lijkt dan gezond..) maar t gaat steeds beter. ik eet pure voeding zoals veel eiwit en groenten kortom geen vervangers, shakes pillen of repen. ik wil wel blijven genieten. ik wordt hierbij ondersteund door n dietiste. een plan voor mn neus met n richtlijn met maandelijkse controle werkt goed voor mij maar dat is voor iedereen anders natuurlijk.