Gezondheid LIFE

Positieve effecten van gamen

Positieve effecten van gamen
Veel mensen gamen graag als manier om na het werk of na school lekker te ontspannen.

Last Updated on: 29th juni 2023, 07:21 am

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Er is veel te lezen over de negatieve effecten die gamen kan hebben, maar dat betekent niet dat games alleen maar negatief zijn. Er zijn ook veel positieve effecten die gamen kan hebben, zowel fysiek als geestelijk.

 

Vaardigheden

Er zijn veel verschillende games en ze vereisen allemaal verschillende vaardigheden. In een strategiespel, zoals poker bij een van de best betalende online casino’s, moet je bijvoorbeeld heel strategisch kunnen denken. In andere spellen moet je problemen oplossen, terwijl je reactievermogen, je ruimtelijke en strategische inzicht in schietspellen worden gebruikt. En dan zijn er nog je sociale vaardigheden als je online met anderen speelt.

 

Concentratievermogen

Als jij het lastig vindt om je voor langere tijd op een taak te concentreren, kan gamen je helpen je concentratievermogen te verbeteren. Je leert hierbij alert te blijven en je aandacht op één doel te richten.

 

Algemene kennis

Er zijn games waarbij je over de geschiedenis of de wereld om je heen leert. Je kunt dus ook heel veel over een bepaald tijdperk leren door simpelweg een spel te spelen. Dit helpt heel erg met je algemene kennis.

 

Creativiteit

In games zoals The Sims en Minecraft kun je heel creatief aan de slag door je eigen huis of wereld te bouwen. Maar zelfs in games waar je niet zelf dingen bouwt, moet je vaak nog steeds vindingrijk zijn, wat de creativiteit bevordert.

 

Doorzettingsvermogen

Games kunnen erg lastig zijn en soms moet je een bepaald deel van een spel een aantal keer opnieuw doen om verder te komen. Hier is veel doorzettingsvermogen voor nodig en er zijn genoeg mensen die gewoon opgeven en iets anders gaan doen. Echte gamers blijven echter proberen tot het lukt.

 

Sportiviteit

Tijdens games leer je om te gaan met winnen en verliezen. Je ontdekt hoe het voelt als iets niet lukt en leert hoe je met die emoties moet omgaan.

 

Zelfvertrouwen

Als je heel goed bent in een bepaald spel, of na verloop van tijd merkt hoeveel je verbetert, kan dit je zelfvertrouwen een boost geven.

 

Maatschappelijk effect

Serious games zijn games die niet alleen worden gebruikt om te ontspannen, maar ook om mensen iets aan te leren of een gedragsverandering teweeg te brengen. Deze spellen worden “serious games” genoemd, omdat ze vooral worden ontwikkeld in sectoren zoals het onderwijs, de gezondheidszorg en overheidsinstanties. Steeds meer bedrijven maken gebruik van deze games als aanvulling of vervanging van traditionele leermiddelen. Ze maken leren namelijk leuker en vormen een veilige omgeving om nieuwe vaardigheden te oefenen.

Natuurlijk hebben games ook negatieve effecten. Deze zijn voornamelijk in twee categorieën te verdelen: fysieke klachten en problematisch gamegedrag.

 

Fysieke klachten

Fysieke klachten door gamen worden veroorzaakt doordat gamers vaak lange tijd voor een scherm zitten en niet van houding veranderen. Dit kan leiden tot een minder goede conditie, hoofdpijn, oogklachten, pijn aan de pols of vingers, schouder-, nek- of rugpijn en slaapproblemen. Deze klachten zijn vrij gemakkelijk op te lossen door ervoor te zorgen dat je tijdens het gamen regelmatig van houding veranderd en niet te veel uren achter elkaar speelt.

 

Problematisch gamegedrag

Er is sprake van problematisch gamegedrag als een gamer geen balans heeft tussen het gamen en andere activiteiten. Dit betekent dat gamen ten koste gaat van andere dingen zoals sociaal contact, huiswerk of persoonlijke hygiëne. Als er sprake van problematisch gamegedrag, zullen er vaak ook fysieke klachten zijn en het kan bovendien gepaard gaan met negatieve emoties zoals een somber of eenzaam gevoel.

Sommige mensen zeggen dat games nog meer negatieve effecten hebben, zoals asociaal gedrag, maar dit hangt ook weer heel erg van de persoon af.

De effecten van games hebben niet veel te maken met het soort game en hoe veel iemand speelt, maar het hangt ook van de persoon af en zijn of haar gezondheid.

Gamen heeft veel voordelen, maar kan ook een aantal risico’s met zich meebrengen. De meeste mensen die gamen ervaren vooral de voordelen. Er is slechts een kleine groep die fysieke klachten heeft door gamen of problematisch gamegedrag vertoont. Er zou dus kunnen worden gesteld dat gamen helemaal niet zo slecht is als veel mensen geloven. Zolang je er maar voor zorgt dat je goed let op hoe veel je speelt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl