Foodfeiten Gezondheid LIFE

Lichaam reinigen van parasieten: Welke huismiddeltjes of medicijnen helpen?

Lichaam reinigen van parasieten - Welke huismiddeltjes of medicijnen helpen

Last Updated on: 25th juni 2024, 12:53 pm

We hebben een aantal vragen ontvangen over parasieten. En hoe je je lichaam kunt reinigen van parasieten. We geven je graag verdere uitleg wat jij kunt doen. Als je last hebt van parasieten, kun je maatregelen nemen om er vanaf te komen of aanzienlijk te verminderen. In principe kun je vertrouwen op klassieke medicijnen of de kracht van Moeder Natuur aanboren. 

Anthelminthicum: het conventionele medische antwoord

Anthelminthicum zijn werkzame stoffen die gifstoffen in het metabolisme van parasieten inbrengen om ze te verlammen of te doden, zodat ze zich niet langer aan het lichaam hechten en worden uitgescheiden. Er is een scala aan werkzame stoffen beschikbaar, specifiek afhankelijk van het type parasiet. Deze middelen mogen echter niet te lang worden ingenomen, want de beschreven bijwerkingen kunnen variëren van aanhoudende hoofdpijn tot leverstress, duizeligheid, koorts en ernstige buikpijn. 

Lichaam reinigen van parasieten met deze natuurlijke middelen.

Natuurlijke behandeling van parasieten is vaak de zachtere methode. Sommige middelen hebben de laatste jaren echt naam gemaakt als parasietendoders. 

1. Oregano olie

Uit een onderzoek van de Georgetown University is gebleken dat oregano-olie even effectief is tegen een getest type bacterie als antibiotica. Het is dan ook niet verwonderlijk dat oregano-olie ook als zeer anti-parasitair wordt beschouwd. Je moet er rekening mee houden dat de olie zeer scherp is en daarom alleen verdund moet worden ingenomen. Vaak is de capsulevorm sowieso de beste optie, omdat de olie dan vooral werkt waar hij hoort te werken – in de darmen.

Overigens zou het ook uitstekend werken tegen de schimmel Candida albicans, die zich bij veel mensen in de darm en ook in andere delen van het lichaam verspreidt. 

2. Alsem extract

Alsem wordt beschouwd als het parasietenmiddel bij uitstek. In een Iraans onderzoek met muizen werd aangetoond dat alsem-extract binnen 10 dagen een verscheidenheid aan draadwormen aanzienlijk verminderde. En dit alles zonder ernstige bijwerkingen

Alsem extract kan het beste in capsulevorm worden ingenomen, omdat de eigen smaak zeer sterk is en de onverdunde olie zelfs giftig is. 

3 Kokosolie

Kokosolie is een voedingsmiddel met tientallen voordelen voor de gezondheid. Eén in het bijzonder: het laurinezuur wordt beschouwd als een sterke antagonist van parasieten.

Om kokosolie echt doeltreffend tegen parasieten te gebruiken, wordt een dagelijkse dosis van 3 tot 4 eetlepels aanbevolen. Voor wie pure kokosolie – begrijpelijkerwijs – geen smaakrevelatie is, kan de olie ook door een smoothie worden gemengd. Je kunt kokosolie ook gebruiken om je eigen nachtcrème te maken. 

4. Knoflook

Het ingrediënt in knoflook dat verondersteld wordt parasieten aan te pakken heet allicine. Maar om deze stof in zijn werking te activeren, moeten het eiwit alliine en het enzym alliinase met elkaar in contact worden gebracht. Dit gebeurt door snijden, persen of stampen. Na 10 minuten kan de knoflook dan ook verhit worden zonder dat de allicine – en dus de antiparasitaire werking – verloren gaat. Voor echt serieus gebruik wordt aanbevolen één kruidnagel per dag te vermalen. 

5. Papaja zaden

Ze moeten ergens goed voor zijn. Immers, terwijl men vroeger de zaden graag verwijderde vanwege hun pikantheid, worden ze beschouwd als een uitstekend middel tegen parasieten. Zo werd in 2007 een Nigeriaans proefonderzoek gepubliceerd waarin gedroogde papajazaden een significant effect hadden op de parasietenplaag van 60 kinderen – uiteraard zonder noemenswaardige bijwerkingen. 

Preventie is de beste bescherming tegen parasieten

Wat is eigenlijk het beste middel tegen parasieten? Natuurlijk om in de eerste plaats geen parasieten te krijgen. Want ook al is er nooit 100% bescherming, we kunnen in ieder geval het risico om ongenode gasten in ons lichaam te krijgen sterk verminderen.

In het bijzonder moet je hierop letten:

  • Fruit en groenten goed wassen
  • Verhit dierlijke eiwitten, vooral rauw vlees en schaaldieren, altijd grondig.
  • Handen grondig wassen na gebruik van het toilet.
  • Handen wassen na het spelen met een huisdier.
  • In tropische landen, waar het risico op parasieten vaak wat groter wordt geacht, moet je nog beter letten op de hygiëne: gebruik daar geen kraanwater, zelfs niet om je tanden te poetsen, wees voorzichtig met ijsblokjes enz.
  • Verminder stress om het immuunsysteem en het maagzuur te wapenen tegen o.a. parasieten.
  • Als je een hond en/of kat als huisdier heeft: regelmatig ontwormen!

Over de auteur

Redactie Gezondblog

De redactie van gezondblog.nl zorgt ervoor dat de website gevuld is met informatieve, betrouwbare en toegankelijke artikelen over een breed scala aan gezondheidsonderwerpen. Van voeding en beweging tot mentale gezondheid en meer bewegen, de redactie van gezondblog.nl streeft ernaar om de lezers te helpen hun gezondheid te verbeteren en een gezonde levensstijl te behouden.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl