Last Updated on: 29th juli 2022, 09:34 am
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Uiteraard is dat een fijn uitgangspunt, maar daardoor hebben veel mensen ook keuzestress. Bovendien hebben ze altijd het gevoel dat ze met andere mensen moeten concurreren. Het is zonde om gebukt te gaan onder de stress, terwijl je veel uit het leven kunt halen. Daarom is het geen slecht idee om het boek ‘De F1 Maatschappij’ van Leon Schaepkens te bestellen. Dit gaat namelijk over onze jachtige samenleving en ook hoe je daar gelukkig in kunt worden. In deze tekst gaan we wat dieper op enkele onderwerpen in.
We staan stijf van de stresshormonen
In de inleiding zijn we al wat dieper ingegaan op onze jachtige maatschappij, maar wat is dan de precieze reden waarom mensen tegenwoordig stijf staan van de stresshormonen? Welnu, in de meeste gevallen heeft dit met het werk te maken. Dit komt omdat we tegenwoordig heel ander werk hebben dan vroeger. Dit heeft weer met de digitale revolutie te maken. Vroeger werkten we vooral fysiek, maar tegenwoordig is veel werk ook mentaal. Dit komt omdat veel fysiek werk is geautomatiseerd. Dat wordt nu door machines en robots gedaan. Mensen hebben weliswaar een contract voor maximaal 40 uur per week, maar ook na het werk blijven ze aan het werk denken. Mensen nemen het werk dus vaker mee naar huis. Daardoor kunnen ze thuis ook niet heerlijk ontspannen en dit zorgt er weer voor dat er meer stresshormonen worden aangemaakt.
Een ander punt is dat we de hele dag met elkaar in contact staan. Nog niet zo lang geleden had je af en toe contact met vrienden of familie. Je pleegde bijvoorbeeld een belletje of je ging even langs om wat te bespreken. Tegenwoordig ben je constant met elkaar in gesprek via verschillende apps. Daardoor heb je ook het gevoel dat je constant bereikbaar moet zijn. Ook dat heeft een negatieve impact op onze geest. Er zijn bijvoorbeeld mensen die bij wijze van experiment een periode geen smartphone gebruikten. Ze ervaarden dan veel meer rust en andere voordelen. Toch vallen mensen vaak weer terug in hetzelfde patroon.
Past dit leven bij ons?
De vraag is of deze digitale samenleving goed bij ons past. Volgens veel experts is dat niet het geval. Ze stellen dat dit leven psychologisch en fysiologisch niet bij ons past. Juist daarom zie je ook dat veel mensen kampen met psychische problemen en chronische onvrede. Maar waarom kiezen dan toch veel mensen voor een dergelijk leven? Daar is uiteraard geen exacte verklaring voor te geven, maar er zijn wel verschillende theorieën. In de eerste plaats heeft dit te maken met conformisme. De mens is geneigd om zich aan te passen. Ze vinden gelukkig lijken voor de buitenwereld belangrijker dan daadwerkelijk gelukkig zijn. Daarom maken veel mensen ook onverantwoorde keuzes. Veel mensen weten dan ook niet wie ze zelf zijn en wat ze precies willen. Ook dit wordt door onze maatschappij opgelegd. Uiteraard niet letterlijk, want in onze vrije samenleving kun je veel kanten op. Maar het gaat dan meer om een gevoel dat mensen ervaren.
De gevolgen van deze levensstijl
Deze levensstijl heeft niet alleen een negatieve impact op onze stresshormonen. Het heeft namelijk nog andere negatieve gevolgen. In de eerste plaats kampen veel mensen in deze samenleving ook met angststoornissen. Dit is een zeer vervelend gevoel en kan een grote impact hebben op je functioneren. Ook voelen mensen een gevoel van leegte. Ze hebben het gevoel dat ze doelloos ronddwalen op deze wereld. Ze vinden weinig zingeving, omdat ze puur doen wat de samenleving van ze vraagt. Daarnaast kun je ook mentaal en fysiek uitgeput raken. Misschien heb je dat zelf ooit ervaren. Dat je werkt op kantoor en in principe weinig fysieke bewegingen maakt, maar aan het eind van de dag toch gigantisch moe bent. Al met al is het dus niet zo gezond. Sommige mensen stellen zelfs dat dit een tikkende tijdbom voor onze samenleving is.
Ga voor een gezond en leuker leven
Gelukkig kun jij uit deze Formule 1 samenleving stappen door je eigen pad te volgen. Door het zo nu en dan even lekker rustig aan te doen. In dit zelfhulpboek geven ze praktische tips voor ‘slow living’. Dit is een specifieke levensstijl die tegenwoordig zeer populair is en veel mensen ervaren dit als zeer positief. Het hele idee van ‘slow living’ is dat je het wat rustiger aan gaat doen. In deze jachtige maatschappij worden de meeste mensen geleefd en daardoor is er nog amper ruimte voor contemplatie.
In het zelfhulpboek leer je eerst waarom mensen tegenwoordig zo ongelukkig en stressvol zijn. Vervolgens wordt de focus op jou gelegd. Je krijgt praktische tips om bewuster te leven. Je leert om actief te leven in plaats van passief. Het boek verschijnt binnenkort en er wordt veel van verwacht. Je kunt het boek ook alvast bestellen! Voor een enkele tientallen euro’s kun je dus al genieten van een gezond en leuker leven.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]