Detox kuur en sapvasten gevaarlijk of gezond?

detoxen gezond of gevaarlijk

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Detox kuur en sapvasten gevaarlijk of gezond?

De meningen over detoxen en sapvasten zijn verdeeld. Niet alleen of het nu gezond of gevaarlijk is, maar ook wat het nu eigenlijk is. Er zijn zoveel variaties en  soorten detox kuren en daarom kan je ze ook niet allemaal op 1 hoop gooien. Daarom ga ik in deze post meer in op de meest voorkomende vragen over detoxen.

Ben je op zoek naar een goede detox kuur om af te vallen en/of te ontgiften?

Wat is detoxen?

Detoxen betekent ontgiften, daarmee wordt meestal het ontgiften van je lever bedoeld. Tijdens het detoxen eet je meestal voor een paar dagen geen vast voedsel maar sapjes of smoothies. Meestal 2 tot 7 dagen, afhankelijk van welke detox kuur je kiest. Bij een verantwoorde detox kuur hoort ook een goed afbouwprogramma. Daar komen dingen als bewerkt eten, suiker, koffie en alcohol meestal niet in voor.

Waar is het goed voor?

Met een goede detox kuur zet je je lichaam weer even op scherp. Je maakt een frisse start door je eetgewoontes even goed te bekijken en aan te passen. Doordat je geen bewerkt eten eet, geef je je lever rust en heeft het kans om zichzelf helemaal te reinigen en ontgiften. In een perfecte wereld zonder bewerkt eten, uitlaatgassen, stress en wat al nog meer is je lever prima instaat om het allemaal zelf te regelen. Maar helaas leven we niet meer in de oertijd en is een beetje hulp op zijn tijd best handig.

Waarom zou je detoxen?

 • Een frisse start te maken: Even weer een stok achter de deur om al het “verkeerde” eten te laten staan.
 • Afvallen: Als je lever het ontgiften niet aankan, dan worden gifstoffen opgeslagen in je vet en wordt afvallen steeds moeilijker.
 • Smaakverandering: Na een detox periode zijn je smaakpapillen weer fris en fruitig en waardeer en proef je alles veel beter.
 • Bewustwording: Leren om nieuwe dingen te eten en wat wel en niet goed is voor je.
 • Mindfull: Ook je hoofd wordt opgeruimd en de watten verdwijnen, perfect om nieuwe inzichten te krijgen.
 • Kinderwens: De detox kuur creëert een gezond milieu in de baarmoeder, een mooie start voor een zwangerschap.

Sapvasten, pillen of puur eten?

Er zijn  meerdere wegen die naar Rome leiden, ik bespreek er hier vier.

 • Sapvasten / smoothies: 2 tot 7 dagen alleen vloeibaar eten zorgt ervoor dat je op een snelle manier je lichaam reinigt. Het beste is om dit te combineren met een goed op- en afbouwprogramma omdat anders het ontgiften te snel gaat. Drie dagen is in mijn ogen een perfecte keuze voor het vloeibare eten. Lang genoeg om je lichaam te reinigen maar niet te lang zodat je niet je spieren gaat verbranden.
 • Pillen: Alles is tegenwoordig in pilvorm te koop…. Maar of dat een vooruitgang is…. De bedoeling van detoxen is dat je je lichaam weer echte voeding geeft en je smaak veranderd. Ga je voor de makkelijke manier met pillen dan sla je de plank, in mijn ogen, dus helemaal mis.
 • Puur eten: Je kunt ook detoxen en “gewoon” door blijven eten. Dan pas je voor een langere periode (meestal een maand) je eetpatroon aan en word je lichaam ook gereinigd.
 • 1 daagse kuur: Je kunt ook kiezen voor een kuur van 1 dag. Deze dag staat helemaal in het teken van jouw darmen. Je eet die dag niet maar nuttigt de hele dag door zakjes met enzymen. Je darmen krijgen op deze zachte manier een complete reiniging. Dit is meteen een mooie aanzet voor een gezonder eetpatroon. Als je hier je box besteld krijg je 10% korting met de code GEZONDBLOG

In groepsverband of gewoon thuis?

Het is super fijn als je in de luxe positie bent dat je een detox vakantie kan houden. Vaak wordt dit gedaan in warme oorden met meer activiteiten die je ook geestelijk tot rust brengen. Denk dan bijvoorbeeld aan stilte wandelingen, yoga of meditatie.  Omdat je het gezamenlijk doet en je in vakantiesfeer bent is het bijna een traktatie voor jezelf. Afhankelijk van het aantal dagen dat je weg bent ga je thuis alvast afbouwen of doe je het op de reis zelf.

Je kan ook gewoon thuis detoxen en evengoed het gevoel hebben dat je het samen doet door je aan te melden bij een Facebookgroep. Het voordeel van thuis detoxen is dat je het helemaal kan inplannen wanneer het jou uitkomt en natuurlijk is het ook veel voordeliger! Denk er wel om dat je niet zomaar van de ene op de andere dag wat flessen sap naar binnen werk. Je lichaam heeft wel voeding nodig en het is belangrijk dat je tijdens het detoxen voldoende energie binnenkrijgt om optimaal resultaat te krijgen.

Kan iedereen detoxen?

Er zijn een paar situaties waarin het beter is om niet te detoxen.

 • Zwangerschap of borstvoeding
 • Eetproblemen zoals anorexia en boulimia
 • Jonger dan 18 jaar
 • Medische klachten

Neem bij twijfel contact op met je behandelende arts.

Val ik af van detoxen?

Tijdens een detoxkuur val je vrijwel altijd af. De een meer dan de ander, afhankelijk van je eetgewoontes daarvoor en ook het soort detox kuur. Ga je na de detox meteen weer over op “verkeerd” eten dan zit het er ook zo weer aan. Maar is het voor jou een start voor een gezondere lifestyle dan zal daarna het afvallen een stuk makkelijker gaan.

Hoe ga je verder na een detox kuur?

Bij een verantwoorde detox kuur hoort ook een opbouw programma. Daarin ga je langzaam over op vaste voeding zodat je lichaam daar weer rustig aan kan werken. Als alles goed is gegaan zul je hoogst waarschijnlijk minder behoefte hebben aan suiker, koffie en alcohol en kan je bewuster keuzes maken.

Hoe vaak doe je een detox kuur?

Je kunt een detox kuur meerdere keren per jaar doen. Bijvoorbeeld na een vakantieperiode, in januari of voor belangrijke sportperiodes. De meeste mensen die een detox kuur hebben gedaan doen dit 2x per jaar.

Wat zijn de nadelen van detoxen?

Een nadeel van detoxen kan zijn dat je het echt even in moet plannen. Een periode zoeken met weinig tot geen sociale gebeurtenissen is soms best lastig. Daarnaast kan je tijdens het detoxen ontgiftingsverschijnselen krijgen zoals hoofdpijn of vermoeidheid. Probeer je daar niet teveel van aan te trekken, het is alleen maar een teken dat je lijf het goed kan gebruiken!

 

[thrive_leads id=’17498′][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl