Ongezond eten
EAT

Driekwart van de Nederlanders eet ongezond

Nederlanders eten te weinig groente, fruit en vis. Slechts een kwart van de bevolking haalt de richtlijnen voor gezonde voeding. Dat concluderen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een donderdag verschenen onderzoek.

Vooral jongeren lijken weinig op te hebben met gezond eten. Volgens de onderzoekers eten drie op de tien kinderen in de basisschoolleeftijd voldoende groente en fruit. Bij de groep daarboven, twaalf- tot zestienjarigen, voldoet slechts 14 procent aan de richtlijn.

Naarmate mensen ouder worden neemt ook de consumptie van gezonder voedsel toe, concludeert het CBS.

Allochtonen

Volgens de onderzoekers eten vrouwen (30 procent) vaker voldoende vruchten dan mannen (22 procent). Opvallend is ook dat allochtonen over het algemeen gezonder eten dan autochtonen. De norm om zeker twee keer per week vis te eten, waarvan minimaal een keer vette vis zoals zalm, haring of makreel, leeft slechts 14 procent van de bevolking na.

Kinderen tot en met acht jaar moeten volgens de norm gezonde voeding dagelijks anderhalf stuks fruit eten. Voor iedereen ouder dan negen jaar geldt twee stuks fruit, zoals appels, peren, mandarijnen of bananen.

Overgewicht

Consumentenorganisatie foodwatch kijkt niet op van de ongezonde eetstijl van Nederlanders. ,,We zien dat ook aan de stijgende overgewichtcijfers. Bijna 42 procent van de Nederlanders heeft overgewicht, in 1981 was dit 33 procent”, vertelt een woordvoerster.

Volgens de voedselwaakhond is 85 procent van de producten in supermarkten gericht op kinderen, te zoet, te zout of te vet. ,,Wij pleiten al tijden voor een verbod op marketing van ongezonde producten”, aldus de zegsvrouw

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken