EAT

Veel producten in supermarkt zijn nog steeds te zout

Zout ongezond

Last Updated on: 29th januari 2021, 05:14 pm

Veel producten in de supermarkt zijn nog altijd te zout. Van de negentig levensmiddelen die de Consumentenbond jaren geleden al eens testte, zijn er veertig nog net zo zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Sommige producten zijn zelfs zouter geworden.

Het gaat onder meer om de Wagner Big Pizza Supreme die 10 procent zouter is dan in 2013 en de Old Amsterdam kaas die zelfs 15 procent meer zout bevat dan twee jaar geleden, aldus de Consumentenbond. Albert Heijn en Aldi gaven wel het goede voorbeeld. Die verlaagden het zout in bijvoorbeeld de borrelnootjes en de Kopsoep Kip.

De Consumentenbond bindt sinds 2007 de strijd aan met fabrikanten die te veel zout gebruiken in hun producten en doet iedere twee jaar een steekproef om de hoeveelheid zout in alledaagse levensmiddelen te onderzoeken.

Hart- en vaatziekten

Nederlanders krijgen per dag gemiddeld 9 gram zout binnen via bijvoorbeeld vleeswaren en brood, terwijl ze maar 1 gram nodig hebben en meer dan 6 gram zelfs slecht is. Te veel zout kan leiden tot onder meer een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

De Consumentenbond roept samen met de Hartstichting, de Nierstichting en de Nederlandse Hypertensie Vereniging minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op om ervoor te zorgen dat er minder zout in levensmiddelen wordt gestopt.

Het ministerie heeft overigens afspraken gemaakt met voedingscentra, horeca en supermarkten om producten gezonder te maken op het gebied van zout, vet en calorieën, aldus een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid. Een van de doelen is dat bijvoorbeeld in 2020 de maximale hoeveelheid zout die een persoon met een normaal voedingspatroon binnenkrijgt, 6 gram per dag is.

Bron: Nu.nl

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl