verslaving bespreekbaar maken
Gezondheid

Een verslaving bespreekbaar maken

Heb je zelf het gevoel dat je richting een verslaving gaat, of heb je er al langer mee te maken. Het is altijd goed om dit met iemand te bespreken. Maar hoe maak je een verslaving bespreekbaar. We geven je enkele tips in dit artikel.

Een verslaving, iedereen kent het wel. Je hebt ze in alle soorten en maten. De verslavingen die het vaakst voorkomen in Nederland zijn:

  • Alcoholverslaving,
  • Drugsverslaving,
  • Nicotineverslaving,
  • Gameverslaving
  • Gokverslaving,
  • en medicijnverslaving.

Verslavingen

Verslavingen houden vaak lang stand, en brengen op korte en lange termijn schade met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan alcohol. Als je af en toe een drankje drinkt, dan kan je lichaam de alcohol eenvoudig verwerken. Hierdoor ontstaat er niet direct schade aan je lever, organen of de hersenen.

Maar drink je zeer regelmatig en je hebt het gevoel dat je niet meer zonder kunt. Dan is er een duidelijke verslaving of afhankelijkheid aan het ontstaan. Het moment is daar dat je jezelf schade gaat aanbrengen. De alcohol kan niet meer afgebroken worden door de lever en tast daarnaast ook nog andere organen en de hersenen aan.

Daarnaast zorgt middelen- en/of alcoholgebruik ervoor dat je je verplichtingen zoals werk, afspraken met familie of binnen je gezin niet meer goed kunt volbrengen.

Zit jij in een situatie dat je het gevoel hebt dat je niet meer zonder iets kunt? Probeer het dan bespreekbaar te maken. We geven enkele tips.

Bespreek het!

Het is heel belangrijk om een verslaving bespreekbaar te maken. Als je jouw problemen met een of meer verslavingen niet deelt met iemand anders, kan er veel moeilijker iets aan gedaan worden en blijft de verslaving aanwezig of het verergert zelfs. Daarom is het belangrijk om er met iemand over te praten, zodat je geholpen kan worden en je van je verslaving af kan komen. Denk bij iemand om tegen te praten bijvoorbeeld aan een goede vriend of collega, of een familielid. Als je het gevoel hebt dat je niemand om je heen hebt waarmee je het gesprek kunt aangaan. Dat is niet erg, in Nederland is er goede specialistische hulp (zoals de verslavingszorg) die jou graag verder helpt.

Benader iemand!

Kies van te voren goed en zorgvuldig uit wie je wilt benaderen. Je moet het volle vertrouwen hebben in die persoon, en je moet iemand kiezen die je niet belachelijk maakt of links laat liggen op het moment dat je jouw zorgen deelt. En let op! Het hoeft niet face to face te gebeuren. Het kan ook gebeuren via e-mail, door een brief te schrijven of het aan de telefoon te vertellen. Soms is het makkelijker voor jezelf om de te benaderen persoon niet in zijn of haar gezicht te kijken. Misschien is het fijn voor jezelf om niet met een, maar met twee personen te praten. Daar kan je ook zelf voor kiezen.

Je eigen wil!

Laat aan het begin van het gesprek zo duidelijk mogelijk weten wat jouw behoeften zijn en wat de benaderde persoon wel of niet kan verwachten van jou. Zo ontloop je misvattingen zo veel mogelijk.

Het is belangrijk om je eigen mening te vormen, om je eigen behoeften en wensen te bedenken, die niet of zo min mogelijk zijn gevormd door je omgeving. Zo weet je zelf ook waar je aan toe bent.

Tijd en ruimte

Het is belangrijk om goed rekening te houden met de tijd en ruimte die je tot je beschikking hebt. Het best is het om te zorgen voor een rustige ruimte, waar je ongestoord kan praten. Zorg vooral ook ervoor dat je genoeg tijd hebt om nog lang door te kunnen praten.

Het gesprek

Geef tijdens het gesprek de benaderde persoon de tijd om zijn of haar emoties en gevoelens te uiten. Ook al heb je net een heel gevoelig onderwerp op tafel gelegd, het is goed om te proberen de ander ook even te tijd te geven om het nieuws even te laten inwerken.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken