Gezondheid Inspiratie Mindfulness MOVE

Vinyasa yoga: alles wat je moet weten

alles wat je moet weten over Vinyasa yoga
Yoga is goed voor lichaam en geest. Je kunt kiezen uit tal van verschillende soorten yoga stijlen, waardoor er altijd wel een flow te vinden is die bij jou past. Tegenwoordig doen veel mensen aan Vinyasa yoga. 

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Een populaire yoga stijl is vinyasa yoga. Deze krachtige vorm van yoga bestaat uit ritmische bewegingen en spreekt je spieren goed aan. Je maakt verbinding met je lichaam en vindt tegelijkertijd rust in je hoofd. Voor wie op zoek is naar een goede balans tussen reflectie en ademhaling en lichamelijke inspanning, is deze vorm van yoga een uitstekende keuze.

Wij vertellen je graag meer over de vinyasa yoga flow, wat deze vorm van yoga precies is en wat de voordelen zijn, zowel fysiek als mentaal. Lees snel verder om meer te weten te komen.

 

Wat is vinyasa yoga

Vinyasa komt uit het Sanskriet, en betekent zoiets als ‘op een speciale manier plaatsen’ of ‘in de juiste volgorde plaatsen’. Dit type yoga zorgt ervoor dat je helemaal in de flow komt en op een zorgeloze manier je lichaam en ademhaling op elkaar afstemt. Je beweegt continue op jouw in- of uitademing, wat de vinyasa yoga flow bevordert. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde asana’s, houdingen, als bij hatha yoga. Dit type yoga is geschikt voor mensen van iedere leeftijd en zowel beginners als gevorderden. Op het moment dat je de houdingen kent, kan je steeds soepeler van de ene houding naar de andere bewegen.

Vinyasa biedt veel variatiemogelijkheden, doordat de flow bestaat uit basisbewegingen die je ook in andere yogalessen tegenkomt, met enige herhaling van houdingen. Je beweegt in een redelijk tempo, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je je gaat vervelen. De asana’s zijn georganiseerd in reeksen. Hierdoor is je lichaam constant in beweging terwijl je soepel van de ene houding naar de andere beweegt. Dit is dan ook een groot verschil met bijvoorbeeld yin yoga, waar je de asana’s juist voor langere tijd vasthoudt.

 

De voordelen van vinyasa yoga

Wie zich aanmeldt voor een vinyasa yogales kan een krachtige les verwachten. Jij zet je lichaam aan het werk en de dynamische manier van bewegen en diversiteit aan houdingen vereist focus en concentratie. De ademhaling en beweging wordt op elkaar afgestemd, waardoor jij zowel je lichaam als je geest versterkt met dit type yoga. Centraal staan:

  • Uithoudingsvermogen
  • Fysieke kracht
  • Flexibiliteit
  • Ademhaling
  • Flow

De meeste aanwijzingen hebben betrekking op de ademhaling. Bij de ene asana adem je in, terwijl je tijdens de uitademing weer een andere houding aanneemt. Na een tijdje zal je zien dat dit vanzelf gaat. De houdingen bouwen zich over het algemeen op in intensiteit, waardoor je gedurende de les wordt voorbereid op zwaardere en moeilijkere houdingen.

 

Voor wie is vinyasa yoga geschikt?

Voor wie is vinyasa yoga geschiktIn principe is vinyasa yoga geschikt voor iedereen. Jong of oud, fit of iets minder fit, jij kunt je gewoon inschrijven voor een les. Doordat je niet veel props nodig hebt, kan je zelfs thuis online deze vorm van yoga beoefenen.

Het is wel prettig om een yoga mat te hebben waar je niet op uitglijdt wanneer je gaat zweten. Als jij bij yoga denkt aan relaxte houdingen, pure ontspanning en ademhaling dan kan het zijn dat de vinyasa yogales je zwaar valt. Het tempo ligt namelijk hoog bij deze vorm van yoga en het is een echte workout.

Je combineert kracht, ademhaling en zweten. Het kan handig zijn om al wat kennis en ervaring met yoga oefeningen te hebben voordat je een vinyasa yogales gaat volgen, maar dit is geen vereiste.

Doordat de les bestaat uit series asana’s kom je hier al snel in en begrijp je welke volgorde er in de les wordt aangehouden. Je doet het altijd op je eigen tempo. Ben je de draad even kwijt of ben je buiten adem? Kom dan eerst even tot rust in childpose of downward facing dog voordat je de draad weer oppakt.

 

Vinyasa yoga oefeningen

Er zijn een aantal veelvoorkomende asana’s (houdingen) die je kunt verwachten tijdens je vinyasa yogales. Omdat veel yogadocenten werken met de Engelse namen, in plaats van de namen in Sanskriet of het Nederlands, hebben wij deze hier zo opgenomen.

 

Sun salutations

Vaak begin je de vinyasa yoga flow met sun salutations. Deze serie van houdingen voer je uit om de energie in je lichaam te laten stromen, onder meer door je ademhaling af te stemmen op de bewegingen. De serie bestaat onder meer uit een mountain pose, forward fall, plank, chaturanga en downward facing dog. Door deze oefeningen op een relatief hoog tempo uit te voeren, gaat je bloed direct goed rondstromen en worden al je organen voorzien van verse zuurstof.

 

Downward facing dog

de downward facing dog tijdens vinyasa yogaDownward facing dog, oftwel Adho Mukha Shvanasana, is een van de meest bekende yogahoudingen waarmee je de energie door je hele lichaam laat stromen. De pose versterkt en stretcht de spieren in je hele lichaam, waardoor het beoefenen van Down Dog je kan helpen om een ​​betere balans en flexibiliteit door je hele lichaam op te bouwen. Zorg er wel voor dat je de pose met zorg en aandacht beoefent: als je stijve schouders of hamstrings hebt, kan de pose uitdagend aanvoelen.

 

Cat-cow

Cat-cow is een stretch pose waarmee je jouw rug, je nek en je buik stretcht en de energie de ruimte geeft om te stromen.

 

Forward fall

Door vooroverbuiging te staan kan spanning en stress van je schouders afglijden, terwijl je tegelijkertijd de flexibiliteit van je lichaam vergroot en je hamstrings en rug meer ruimte geeft. Ook zorgt deze houding voor een betere focus.

 

Childpose

Je kunt op ieder gewenst moment terugkeren naar deze herstellende yogahouding, waarin je spanning in je spieren loslaat. In Balasana kom je tot rust en ga je stress tegen.

 

Warrior

Er zijn drie verschillende warrior-poses die je uit kunt voeren in jouw vinyasa yoga flow. Deze sterke poses voer je staand uit en ze zorgen voor een sterk onderlichaam. Je bovenlichaam opent en vaak vragen deze poses ook het nodige van je balans.

 

 Fitness class photo created by shurkin_son - www.freepik.com
Fitness group photo created by senivpetro - www.freepik.com

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl