LIFE

Groenlipmossel bij artrose

Groenlipmossel artrose

Last Updated on: 11th december 2019, 01:00 pm

Groenlipmossel steeds vaker gebruikt als ontstekingsremmer bij artrose

Mensen met artrose gaan steeds vaker op zoek naar alternatieven om  gewrichtsklachten te verminderen. De ontstekingsremmende pijnstillers die artsen voorschrijven werken onvoldoende of geven veel bijwerkingen. Maar voor de meeste artrose-patiënten die stoppen met deze zogenaamde NSAID’s, is doorleven met pijn geen optie. Zij kiezen daarom voor een natuurlijk alternatief dat bijna net zo effectief is bij gewrichtspijn als traditionele medicijnen. En dat is de groenlipmossel.

Succesvolle studies

De groenlipmossel (partrerna canaliculus) is een zeer bijzondere mosselsoort die alleen kan overleven in de kraakheldere wateren van de Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland. Dit was het voedsel van de Maori’s die aan deze prachtige kust leefden. Het viel op, dat deze inheemse stammen aanzienlijk minder last hadden van gewrichtsklachten dan hun broederstammen die meer landinwaarts woonden. Dat was een reden voor onderzoekers om de groenlipmossel eens uitgebreid te bestuderen. Nadat er een aantal succesvolle studies waren verschenen, begon de Groenlipmossel wereldwijd aan een stevige opmars als natuurlijke ontstekingsremmer.Groenlipmossel artrose

Furaanvetzuren

De groenlipmossel bevat een uitgebreider pallet omega-3-vetzuren dan visolie, waaronder een aantal zeer zeldzame. Deze voorkomen dat COX-2-enzymen ontstekingsbevorderende componenten in de gewrichten gaan kan aanmaken. Daarnaast ontdekten onderzoekers nog een krachtige ontstekingsremmer in de groenlipmossel: furaanvetzuren. Dierenproeven wezen uit dat dit component de werking van naproxen – een ontstekingsremmende pijnstiller – overtrof. Dat was echter nog niet alles. Ook de eiwitten van het mosselvlees zelf zijn betrokken bij het afremmen van ontstekingen. Men heeft sterke aanwijzingen dat deze eiwitten dat doen met behulp van de omega-3-vetzuren en furaanvetzuren. Dus voor een goede werking bij gewrichtsklachten is dus een supplement vereist dat de hele groenlipmossel bevat.

Hele mossel gebruiken

Tegenwoordig zijn deze supplementen in alle soorten, maten en prijsklassen verkrijgbaar. De meeste bevatten alleen het droogpoeder van het mosselvlees. Dit is minder effectief, omdat de omega-3-vetzuren en furaanvetzuren ontbreken. Bovendien gaan veel eiwitten verloren door verhitting of vriesdroging. Extracten bevatten uitsluitend de omega-3-vetzuren. Om ontstekingen met succes te kunnen bestrijden, is het dan ook van belang om de hele mossel te gebruiken. Deze wordt via een speciaal procedé vloeibaar gemaakt. Voor nog meer effectiviteit is het van belang, dat aan zo’n vloeibaar supplement ook de extra ontstekingsremmer curcumine en pijnstiller zwarte-besblad wordt toegevoegd. Ook hier moet u weer goed opletten. Curcuminoïden kunnen niet goed door de darmwand aan het bloed worden afgegeven. De meest natuurlijke manier om dit te bevorderen, is het omhullen van de moleculen met de etherische oliën uit de geelwortel zelf. De curcumine blijft dan bovendien tot zes uur lang in het bloed aanwezig om ontstekingshaarden in de gewrichten te bestrijden.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl