Last Updated on: 6th december 2021, 03:53 pm
Onderwerpen over stress en manieren om te ontstressen komen vaker voorbij op mijn blog. Dat is niet voor niets want stress is een voorbode van klachten waar we niet zo snel meer vanaf komen. Denk aan een burn-out bijvoorbeeld. Wist je dat ruim 17% van de werknemers burn-outklachten ervaart! Dit kan echt voor heel veel problemen zorgen binnen een bedrijf want bijna een kwart van alle ziektemeldingen op de werkvloer heeft te maken met burn-out gerelateerde klachten. En mocht je te lang doorgaan met burn-out verschijnselen dan kun je zelfs in een depressie terecht komen. Al met al goede redenen om goed te luisteren als er een belletje gaat rinkelen. En met een belletje bedoel ik de eerste verschijnselen van stressklachten.
Herken jij ze? Slapeloosheid, emotionele schommelingen, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, jeuk, buikpijn en ga nog maar even door!
Het werk hoeft overigens niet altijd de oorzaak te zijn van stressklachten. Ook ziekten van dierbare, verandering in de thuissituatie zoals een scheiding of het overlijden van naasten kan aanzet zijn tot stressklachten. Maar ook fijne dingen als zwangerschap, geboorte, trouwen, ander werk of verhuizen kunnen stressklachten veroorzaken. Herken jij één of meer van de eerder genoemde stressklachten dan is het belangrijk om hier niet aan voorbij te gaan. Je kunt de eerste tekenen een beetje zien als dat je lichaam je iets toefluistert. Luister je niet dan begint het harder te praten, je krijgt bijvoorbeeld een grotere blessure, breekt misschien wat of je krijgt zwaar de griep. En luister je dan nog niet naar je lichaam, dender je gewoon door, dan kan je in een burn-out terecht komen, de laatste schreeuw om je tot een halt te roepen. En dat is er niet zomaar eentje want dan ben je minimaal 8 maanden verder eer je weer aan werken of andere dingen kan denken.
Zet je dit aan het denken over jouw situatie? Ik hoop het! Want je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn.
Nou en wat kan jou allemaal helpen om minder stress te ervaren? Heel veel natuurlijk, denk aan meer dingen doen waar je blij van wordt, wat je energie geeft. Dat kunnen hobby’s zijn, iets creatiefs. Maar ook sporten, lezen, tijd doorbrengen met je geliefde, dagje sauna etc. Plan je elke dag iets in je agenda of op je to-do lijst wat jou blij maakt, dan ben je beter bestand tegen stress. Je hebt immers steeds iets om naar uit te kijken. Daarom is het ook belangrijk om het echt in te plannen. Maak het een taak, net als alle dingen die je nog meer “moet” is dit ook een harde afspraak met jezelf.
Je kunt ook een zogenaamd “witje” in je agenda plannen. Een witje is een leeg moment op de dag (het liefst tussen 2 belangrijke taken in) waarin je even een soort lummeltijd hebt. Om bijvoorbeeld even koffie te zetten, de planten water te geven of een klein wandelingetje maken. Deze tip komt uit het boek van Paul Lomans; Time Surfing.
Naast het ruimte maken in je planning voor meer me-time kun je ook voedingssupplementen gebruiken ter ondersteuning zoals bijvoorbeeld ashwagandha. Ashwagandha is een van de krachtigste medicijnen in de ayurvedische geneeskunde en een geweldige plant met tal van voordelen.
Ashwagandha heeft zowel mentale als fysieke voordelen en is uitermate geschikt bij stressklachten. Het helpt je lichaam om zich aan te passen aan stress en bevordert de hormonale stabiliteit in je lichaam. Daardoor worden stemmingswisselingen, angst en stress gereduceerd.
Deze studie ontdekte dat angstgevoelens met 69% afname bij een groep mensen die ashwagandha gebruikten, de placebogroep rapporteerde slechts een afname van 11%.
Door verschillende onderzoeken is gebleken dat je ashwagandha ook kan inzetten als stemmingsstabilisator, zelf bij een depressie. Wetenschappers deden een onderzoek bij ratten om
Ashwagandha te vergelijken met het populaire benzodiazepine antidepressivum lorazepam (Ativan) en het tricyclische antidepressivum imipramine (Tofranil). Onderzoekers gaven de ratten Ashwagandha, lorazepam of imipramine. 30 minuten later gooiden ze de ratten door een doolhof, lieten ze sociaal omgaan en dwongen ze zelfs om te zwemmen. Ze concludeerden met deze test dat Ashwagandha als een stemmingsstabilisator aan zowel depressie als aan de angsten werkt.
Ashwagandha bevordert ook een betere slaapkwaliteit welke je nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren gedurende de dag en het verlaagd het stresshormoon cortisol! Gedurende de dag hoort je cortisol niveau af te nemen zodat je op moment van het naar bed gaan makkelijk in slaap kan komen. Leef je met een grote mate van stress dan blijft je cortisolspiegel hoog en kun je dat meteen merken aan de kwaliteit van je nachtrust. Ashwagandha heeft een bewezen effect op het verlagen van cortisol. Deze studie toonde een vermindering van 5,5% in de placebogroep, vergeleken met 44,0% in de ashwagandha-groep! Er zijn veel lichamelijke risico’s die gepaard gaan met hoge cortisol en chronisch hoge stress, dus het is belangrijk om het onder controle te houden.
Kan jij ook wel wat ondersteuning gebruiken kies dan eens voor het supplement Organic India Ashwagandha. Ik mocht deze ashwagandha uitproberen van de online winkel tjuptjup.
De kruiden die in de Organic India producten komen zijn allemaal afkomstig uit India. Daardoor kunnen duizenden boeren in India hun brood verdienen, zij krijgen van Oragnic India een eerlijke vergoeding voor het werk. Al van hun producten zijn gemaakt met biologische ingrediënten zonder chemische toevoegingen.
Naast de voedingssupplementen verkopen ze ook nog een heerlijk thee genaamd Tulsi thee. Ik heb de Tulsi Lemon Ginger tea geprobeerd. Gekozen op gevoel en omdat ik gek ben op verse gemberthee. En pas bij het foto’s maken zag ik dat deze thee ook meewerkt aan het ontstressen 🙂
Tulsi wordt in de Ayurveda gebruikt om de helende eigenschappen het wordt zelfs gezien als een ‘levenselixer”, dus dit is niet zomaar een theetje! Tulsi is (net als ashwagandha) een adaptogeen, het helpt het lichaam zich aan te passen aan stressfactoren, ondersteunt je herstelmechanisme en bevordert je uithoudingsvermogen.
Alle Tulsi theetjes bevatten vitamine C en A, mineralen en spoorelementen. De Lemon Ginger thee bevat daarnaast nog 50% gemberwortel en 12% citroengrasblad. Het smaakt veel anders dan alleen verse gember, veel kruidiger, echt een verwarmende thee. En mocht je normaliter koffie gebruiken als je druk bent en je gestresst voelt kies dan eens voor deze thee. Een echte Zen thee en ook nog cafeïne vrij.
Het bedrijf tjuptjup wordt gerund door Jordi, een man met een missie! De webwinkel is vlak voor de zomer live gegaan en hij beschouwt het als zijn levenswerk. Help hem mee groeien en kijk eens op zijn website en zijn blog!
Reageer