Muggen
LIFE

Muggen hebben voorkeur voor bepaalde aangeboren lichaamsgeur

Een onderzoek met tweelingen heeft aangetoond dat de aantrekkingskracht van muggen afhankelijk is van genen die de lichaamsgeur bepalen. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de London School of Hygiene and Tropical Medice.

Aan het experiment deden negentien twee-eiige tweelingen en achttien eeneiige tweelingen mee. Dit waren allemaal vrouwen. De zussen plaatsten elk hun hand aan het einde van een windtunnel in de vorm van een Y. Hier werd lucht doorheen gepompt om hun lichaamsgeur te verspreiden. Vervolgens lieten de onderzoekers zwermen muggen los in de tunnel.

Bij eeneiige tweelingen verdeelden de muggen zich gelijkmatig over de twee uiteinden van de tunnel. Ze hadden blijkbaar geen voorkeur voor de geur van de ene of de andere hand. Bij de twee-eiige tweelingen, die minder genen delen, kozen de muggen vaker voor de ene of de andere hand. In dat gevalprikten ze wel liever één van de twee zussen.

De onderzoekers concluderen dat je aantrekkelijkheid voor muggen mogelijk veroorzaakt wordt door geërfde genen die je lichaamsgeur bepalen. In vervolgonderzoek willen ze erachter komen welke genen hierbij precies een rol spelen.

Muggen bestrijden

“Als we begrijpen wat de genetische oorzaak is van het verschil tussen mensen, kunnen we op maat muggen onder controle houden en nieuwe manieren ontwikkelen om ze te bestrijden”, zegt hoofdauteur James Logan.

In een commentaar op deze studie schrijft David Weetman van de Liverpool School of Tropical Medicine dat het een intrigerende ontdekking is. Helemaal overtuigd is hij nog niet. “Muggen worden niet alleen aangetrokken door geur, factoren zoals koolstofdioxide spelen ook een rol”.

Foto: James Gathany

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken