Muggen
LIFE

Muggen hebben voorkeur voor bepaalde aangeboren lichaamsgeur

Een onderzoek met tweelingen heeft aangetoond dat de aantrekkingskracht van muggen afhankelijk is van genen die de lichaamsgeur bepalen. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de London School of Hygiene and Tropical Medice.

Aan het experiment deden negentien twee-eiige tweelingen en achttien eeneiige tweelingen mee. Dit waren allemaal vrouwen. De zussen plaatsten elk hun hand aan het einde van een windtunnel in de vorm van een Y. Hier werd lucht doorheen gepompt om hun lichaamsgeur te verspreiden. Vervolgens lieten de onderzoekers zwermen muggen los in de tunnel.

Bij eeneiige tweelingen verdeelden de muggen zich gelijkmatig over de twee uiteinden van de tunnel. Ze hadden blijkbaar geen voorkeur voor de geur van de ene of de andere hand. Bij de twee-eiige tweelingen, die minder genen delen, kozen de muggen vaker voor de ene of de andere hand. In dat gevalprikten ze wel liever één van de twee zussen.

De onderzoekers concluderen dat je aantrekkelijkheid voor muggen mogelijk veroorzaakt wordt door geërfde genen die je lichaamsgeur bepalen. In vervolgonderzoek willen ze erachter komen welke genen hierbij precies een rol spelen.

Muggen bestrijden

“Als we begrijpen wat de genetische oorzaak is van het verschil tussen mensen, kunnen we op maat muggen onder controle houden en nieuwe manieren ontwikkelen om ze te bestrijden”, zegt hoofdauteur James Logan.

In een commentaar op deze studie schrijft David Weetman van de Liverpool School of Tropical Medicine dat het een intrigerende ontdekking is. Helemaal overtuigd is hij nog niet. “Muggen worden niet alleen aangetrokken door geur, factoren zoals koolstofdioxide spelen ook een rol”.

Foto: James Gathany

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet