LIFE

Minder ADHD op grote hoogte

De ijle lucht op grote hoogte maakt dat de prevalentie van ADHD duidelijk minder wordt. Gegevens uit de twee nationale gezondheidsstudies in de Verenigde Staten laten zien dat in Utah, gemiddeld ongeveer 1850 meter boven zeeniveau, het aantal gediagnosticeerde ADHD-gevallen ongeveer 50 procent lager is dan in staten die op zeeniveau liggen.

In Salt Lake City op ongeveer 1300 meter hoogte is de prevalentie ongeveer 38 procent lager.

Zuurstof

Een mogelijke verklaring voor deze afname in het aantal ADHD-gevallen is volgens de onderzoekers een grotere productie van dopamine als gevolg van hypobare hypoxie, een conditie waarbij weefsels in het lichaam niet voldoende zuurstof krijgen door verblijf op grote hoogten.

Het is bekend dat lage dopamineniveaus samenhangen met ADHD, dus wanneer de hoeveelheid van het hormoon in het lichaam toeneemt, verkleint de kans op het ontwikkelen van ADHD. De regionale verschillen kunnen echter ook ontstaan door inconsistenties bij het diagnosticeren van ADHD.

Onderzoek

Binnen de twee studies keken de onderzoekers naar gegevens van bijna 500.000 huishoudens. In totaal hadden zo’n 110.000 kinderen tussen de 4 en 17 jaar binnen de studies de diagnose ADHD. Ze vergeleken deze gegevens met de gemiddelde hoogten van de staten. Hieruit bleek dat met elke meter dat de hoogte toeneemt, de kans op de diagnose ADHD kleiner werd met 0,003 procent.

Volgens onderzoeker Douglas G. Kondo biedt de studie belangrijke aanknopingspunten voor inzicht in en de behandeling van ADHD. “Onze eerdere onderzoeken lieten zien dat hypobare hypoxie een stressor is voor stemmingsstoornissen en suïcide, maar deze studie toont juist een mogelijk beschermend effect van hoogte voor ADHD.”

De onderzoekers benadrukken dat mensen nu niet meteen richting de bergen moeten verhuizen; de gevonden resultaten zijn vooral interessant voor de behandeling.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Attention Disorders.

Foto via Pexels
Tags

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Lifestyle Changing Program

Inspirerende workshops

Inspirerende workshops

Club Gezondblog

DIRECT TOEGANG

Tot alle gratis producten van Club Gezondblog!

VIP Club Gezondblog

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget

Zelf chocolade maken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet