Last Updated on: 9th april 2016, 11:20 am
Kinderen die aanleg hebben voor het krijgen van type 1 diabetes krijgen de ziekte alleen bij een minder diverse darmflora. Dat schrijven onderzoekers in de nieuwste editie van Cell Host & Microbe.
Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte waarbij immuuncellen van het lichaam de eigen insuline-producerende cellen in de alvleesklier kapot maken. Deze ziekte wordt gezien als genetisch bepaald, maar niet iedereen met aanleg krijgt de aandoening ook. Deze studie biedt hiervoor een verklaring.
In de eerste studie volgden onderzoekers 33 kinderen met aanleg voor deze vorm van diabetes. De vier kinderen die de ziekte op driejarige leeftijd hadden ontwikkeld, bleken een 25 procent minder diverse darmflora (het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt) te hebben. Ze hadden ook relatief meer ontstekingsopwekkende bacteriën.
Verzwakken
Mogelijk verzwakken die ontstekingen de barrière in de darm tussen de darminhoud en bacteriën aan de ene kant, en het interne lichaam aan de andere kant. Is die barrière verzwakt, dan kunnen er bacteriën en voedingscomponenten het lichaam in lekken waartegen immuunreacties ontstaan, onder meer in de alvleesklier.
Elf andere kinderen hadden geen diabetes, maar ze maakten wel anti-lichamen aan tegen de insulineproducerenden cellen. Zij hadden geen minder diverse darmflora.
Het ontstaan van diabetes zou dus voorkomen kunnen worden door de darmflora gezond te houden, bijvoorbeeld door specifieke voeding of eventueel toediening van gezonde bacteriën.
Bron: Nu.nl