Preventieve gezondheidszorg - dit moet je erover weten
Gezondheid LIFE

Preventieve gezondheidszorg: dit moet je erover weten

Als er iets is dat we hebben geleerd van de pandemie is dat preventieve gezondheidszorg van groot belang is én blijft.

Toch blijkt dat we er in de praktijk nog niet veel mee hebben gedaan: in 2022 was het ziekteverzuim onder de Nederlanders uitzonderlijk hoog blijkt uit cijfers van het CBS. Dat heeft onder andere te maken met een hogere werkdruk door personeelstekort en aanhoudende griep. Des te meer reden om nog eens te verdiepen in preventieve gezondheidszorg (medische preventie). Wat is dat precies en wat moet je erover weten? We zochten het voor je uit.

 

Wat is preventieve gezondheidszorg precies?

Preventieve gezondheidszorg is in te delen in verschillende niveaus. Bij primaire preventie wordt het voorkómen van ziekten bedoeld. Door gezond te leven, genoeg te bewegen en gevarieerd te eten zorg je ervoor dat bepaalde ziekten geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Denk aan diabetes en hart- en vaatziekten. Onder preventieve gezondheidszorg valt dus onder andere ook het voorlichten van mensen van alle leeftijden over gezond leven.

Bij secundaire preventie gaat men vroegtijdig op zoek naar afwijkingen of ziekten. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een preventieve CT scan of zelfs al bij baby’s met een hielprik waarbij gekeken wordt naar mogelijke afwijkingen die meteen kunnen worden behandeld. Ook medische screenings bij schoolgaande kinderen kunnen bijdragen aan secundaire preventie. Tot slot is er nog sprake van tertiaire preventie waarbij men na een ziekte maatregelen neemt om niet nog eens ziek te worden.

Wat kun je zelf doen aan preventieve gezondheidszorg?

Voorkomen dat je ziek wordt ligt voor een groot deel bij jezelf. Natuurlijk is er een aantal factoren waar je geen invloed op hebt. Zo zijn sommige ziekten genetisch bepaald en is de kans groot dat je ziek wordt, ongeacht je gezonde lifestyle. Er is een aantal tips en tricks dat je op kunt volgen om verder zelf niet ziek te worden. Denk onder andere aan:

  • Zorg voor een goede basisweerstand zodat virussen en bacteriën geen of minder kans krijgen om toe te slaan. Dat betekent: voldoende nachtrust, gevarieerd eten en genoeg bewegen.
  • Probeer om te voorkomen dat je wordt aangestoken door een ander. Dat kan onder andere door plekken te vermijden waar veel mensen dicht op elkaar komen.
  • Let het hele jaar door goed op je inname van vitamines en zorg ervoor dat je genoeg groente en fruit eet. Het kan ook helpen om extra vitamines bij te slikken, zoals multivitamine.
  • Kijk goed naar de luchtkwaliteit op de plek waar je woont en werkt. Zorg voor voldoende luchtverversing zodat ziekteverwekkers zich minder eenvoudig opstapelen.
  • Wat ook belangrijk is, is de luchtvochtigheid in huis en op je werkplek. Die moet precies goed zijn. Een te lage én een te hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat virussen langer overleven. Ventileer je huis iedere dag even.

Medische preventie op werk: ziekteverzuim voorkomen

Ook op werk ben je vaak vatbaarder om ziek te worden. Dat ligt niet alleen het soort werk dat je doet, maar ook aan met hoeveel mensen je iedere dag te maken krijgt. Daarnaast ligt er momenteel een behoorlijke druk op veel werknemers. Dat komt door het aanhoudende personeelstekort waardoor sommige mensen meer hooi op hun vork nemen dan anders. Maar: met een zieke werknemer kun je niks. Daarom is het ook verstandig om als werkgever op werk er alles aan te doen om ziekteverzuim te voorkomen. Ook daar kun je met het oog op preventieve gezondheidszorg actief mee aan de slag gaan. Let bijvoorbeeld op de volgende dingen:

  • Zorg voor een hygiënische en opgeruimde werkplek waar virussen geen kans krijgen. Huur een schoonmaakbedrijf in en zorg ervoor dat mensen hun eigen werkplek goed schoon houden.
  • Kijk ook goed naar de veiligheid van de werkplek. Werken mensen wel ergonomisch genoeg? En wat is de kans op een ongelukje op de werkvloer?
  • Investeer in veel groen op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt dat er minder ziekteverzuim en een betere gemoedstoestand op werk is wanneer er planten aanwezig zijn.
  • Kies voor zoveel mogelijk daglicht op de werkplek. Is dat niet mogelijk? Simuleer natuurlijk licht dan zo goed mogelijk aan de hand van verlichting.
  • Investeer in een gezonde werkplek met een gezonde lunch met veel groente en fruit. Stimuleer het drinken van water en laat snacks achterwege.
  • Wees betrokken bij je medewerkers. Door een goede relatie te hebben met de mensen met wie je werkt, kun je mogelijk verzuim vroegtijdig herkennen en alsnog voorkomen. Je kunt ook bepaalde diensten aanbieden, zoals een CT scan ter preventie, een abonnement voor de sportschool of korting op het aanschaffen van een fiets voor woon-werk-verkeer.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken