Last Updated on: 12th april 2023, 09:54 am
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Jezelf leren verdedigen en tegelijkertijd bijdragen aan het vinden van je innerlijke centrum. Als je je afvraagt welke vechtsport past bij mij, lees dan verder. In deze blog hebben we vechtsporten uitgekozen die goed passen bij verschillende beroepen.
Welke vechtsport past bij mij?
Lees de verschillende vechtsporten door die we hieronder beschrijven en kijk eens of er een sport tussen zit die bij jou past. Het is zeker een aanrader om een vechtsport uit te oefenen om het veel voordelen brengt.
Karate
Een zeer bekende en “klassieke” krijgskunst vanwege de overweldigende aanwezigheid in Hollywood-films. Karate is ontwikkeld in Japan en combineert vele stijlen van zelfverdediging met stoten, trappen, knie- en elleboogaanvallen. De Japanse betekenis van het woord karate is “lege hand”. De karate-expertise wordt gemeten aan de hand van banden in verschillende kleuren, waarbij de zwarte band de hoogste is.
Karate biedt een goed algemeen verdedigingsmechanisme en is een zeer nuttige vechtsport om te beoefenen. Het berust op de principes van respect, discipline en de zoektocht naar voortdurende verbetering. Geschikt dus voor ambtenaren en alle andere professionals die een breed spectrum aan kennis nodig hebben voor hun functie. Zij zullen zich waarschijnlijk thuis voelen met karatebeoefening, omdat het een duidelijke structuur biedt en functioneel gericht is.
Taekwondo
Taekwondo, een Koreaanse krijgskunst, combineert zowel zelfverdediging als aanval, als een vorm van sport en beweging. De krijgskunst legt de nadruk op hoge trappen en snelle handbewegingen. Taekwondo beschouwt het been als het sterkste en potentieel krachtigste wapen terwijl het een aanvaller op afstand houdt. Taekwondo is geweldig om behendigheid, kracht, balans, flexibiliteit en uithoudingsvermogen te verbeteren en vereist een grote mentale focus en scherpte.
Taekwondo is dus geweldig voor iedereen met een baan die veel uithoudingsvermogen, veerkracht, een zeer flexibel schema en werkethiek vereist. Waarbij je toch altijd goed moet presteren. Het is geschikt voor mensen die in de horeca en het toerisme werken. Maar ook voor chirurgen en verpleegkundigen in het ziekenhuis. Omdat er lange uren gemaakt worden en je toch te allen tijde evenwichtig en attent moet blijven.
Capoeira
Deze Braziliaanse krijgskunst is oorspronkelijk ontwikkeld door Angolese slaven die hun zelfverdedigingsbewegingen vermomden als dans. Het combineert vechten, dansen, muziek en constante beweging. Traditioneel nemen twee strijders, capoeiristas genaamd, deel aan de traditionele jogo, een een-op-een gevecht. De andere vechters omringen hen in een cirkel, spelen percussie-instrumenten en gebruiken call-and-response-zang.
Vanwege het zeer acrobatische en creatieve karakter van trappen, salto’s en stoten, stimuleert capoeira elke creatieve geest. Kunstenaars, muzikanten, dansers en choreografen zijn bij capoeira in goede handen. Je hoeft natuurlijk geen creatief beroep te hebben om capoeira te beoefenen. Maar liefde voor acrobatiek en dans zal je enorm helpen in de praktijk.
Kung Fu
Deze Chinese krijgskunst is meer een overkoepelende krijgskunst, die verschillende Chinese vechtstijlen combineert. De stijl vindt zijn oorsprong in de Shaolin-tempel rond 500 na Christus. Waar een boeddhistische prins een reeks zelfverdedigingsoefeningen ontwikkelde om de zwakke en zieke monniken te versterken. Het kan grofweg in twee scholen worden verdeeld. Degene die zich richt op het snelle armwerk en de andere die zich meer richt op acrobatiek. Waarbij ook trappen en beenwerk in de praktijk worden opgenomen.
Het Japanse karate heeft ook zijn wortels in Kung Fu, maar Kung Fu heeft een grotere verscheidenheid aan technieken. Het legt de nadruk op meer visueel gracieuze, vloeiende bewegingen. Kung Fu vereist een zeer specifieke precisie, kennis en toewijding om het efficiënt uit te voeren. Daarom zullen mensen die er plezier in hebben om diep in zeer specifieke kennisonderwerpen te duiken hier gedijen.
Sommige beroepen die goed zouden kunnen werken met Kung Fu zijn zeer nauwgezette banen gebaseerd op geduld, perfectionisme en meesterschap. Zoals informatica en programmeren, academische onderzoekers, wetenschappers en ingenieurs.
Aikido
Een andere Japanse krijgskunst, Aikido betekent “de weg van harmonie” of “eenwording van je spirituele energie”. In plaats concentreren op stoten en trappen, maakt Aikido gebruik van de kinetische energie van de tegenstander. Om zo de controle over te nemen. Beoefenaars leren hun aanvalskracht om te leiden om hun tegenstander te verzwakken. Het richt zich ook op het ontwikkelen van een sterk centrum om onbewogen te blijven wanneer de tegenstander aanvalt.
Hierdoor is Aikido geweldig voor beroepen die veel mentale veerkracht en kracht vereisen. Alsmede het trainen om de wapens van de tegenstander tegen henzelf te gebruiken. Het kan dus geweldig zijn voor advocaten en gerechtsverdedigers of zelfs voor politici in verkiezingscampagnes.
Tai Chi
De langzaamste vechtsporten, samen met Qi Gong, leggen de nadruk op gechoreografeerde, slow-motion houdingen. Er wordt aangenomen dat Tai Chi zich ontwikkelde toen een monnik een kraanvogel zag vechten met een slang. Tai Chi combineert sierlijke bewegingen met taoïstische ademhalingstechnieken. Hoewel het is geclassificeerd als krijgskunst, wordt het tegenwoordig eerder beoefend als een oefening voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is toegankelijk voor elke leeftijdsgroep.
Omdat het een zachte en naar binnen gerichte vechtsport is, past het goed bij beroepen waarbij je werkt met kinderen. Iedereen die in zijn werk veel aanwezigheid, geduld en compassie nodig heeft. Bijvoorbeeld (kleuter)leerkrachten maar ook begeleiders en therapeuten, kunnen veel baat hebben bij Tai Chi.
Maar natuurlijk wordt het ook aanbevolen voor managers en CEO’s. En eigenlijk voor iedereen met een volle agenda en een stressvolle werkomgeving om geaard, evenwichtig en gecentreerd te blijven.
Samenvatting
We hopen dat we je hebben kunnen helpen met de vraag; welke vechtsport past bij mij. Het is duidelijk dat elke krijgskunst kan en moet worden beoefend door iedereen die dat wil, ongeacht het beroep. Hier hebben we een klein overzicht gegeven van hoe de kenmerken van krijgskunst zich kunnen verhouden tot een beroep. Ongeacht de vorm, het hangt altijd af van het individu en zijn meesterschap. Ze zijn allemaal geweldig en hebben allemaal grote voordelen voor je fysieke, mentale en spirituele gezondheid.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]