wmo scootmobiel
Gezondheid Inspiratie

Scootmobiel vergoeding via de WMO voor een scootmobiel

Het kan iedereen overkomen: je wordt minder goed ter been. Vaak hangt dit samen met ouderdom, maar het kan ook een medische reden hebben. Niet goed ter been zijn heeft vele nadelen. Een van deze nadelen is dat je minder goed mee kunt doen in de samenleving. Je bent immers minder mobiel, waardoor veel plekken onbereikbaar worden. Gelukkig kan de scootmobiel uitkomst bieden. Vanwege het belang van mobiliteit kan je in veel gevallen zelfs een vergoeding aanvragen voor dit vervoermiddel.
 

Vergoeding voor je scootmobiel via de WMO: zo werkt het!

De vergoeding die je kunt aanvragen is aan allerlei regels en voorwaarden verbonden. Daarom krijg je op deze pagina antwoord op vier vragen omtrent de scootmobiel vergoeding.

Kom ik in aanmerking?

Het is goed om te weten dat je niet zomaar voor een vergoeding in aanmerking komt. De zorg moet immers betaalbaar blijven. Een vergoeding kan je aanvragen als je door een medische reden niet mobiel meer bent. Hierbij is het van belang om te benoemen dat je immobiel moet zijn geworden door een chronische aandoening of handicap. Je komt dus niet in aanmerking voor een vergoeding als je door een gebroken been tijdelijk niet kunt lopen, maar wel als je een bedrijfsongeval hebt gehad waardoor je nooit meer kunt lopen.

Hoe vraag je een vergoeding voor je scootmobiel aan?

De vergoeding vraag je aan bij de gemeente waar je woont. Dit doe je via de WMO (voluit: Wet maatschappelijke ondersteuning). Hoe je deze aanvraag bij jouw gemeente indient is niet in alle gevallen gelijk. Op de website van jouw gemeente kan je de procedure terugvinden die van toepassing is op een wmo scootmobiel.

Welke soorten scootmobielen worden vergoed?

Dit vervoermiddel voor mensen die niet mobiel zijn is er in alle soorten en maten. Denk hierbij aan modellen met drie of vier wielen, maar ook aan de inklapbare of opvouwbare modellen. Het is echter goed om te weten dat je een vergoeding krijgt en niet het vervoermiddel zelf. Deze vergoeding is in natura of als persoonsgebonden budget beschikbaar. Krijg je een vergoeding in natura dan kiest de gemeente jouw scootmobiel, met het persoonsgebonden budget kan je zelf een keuze maken. Dit budget is vaak slechts voldoende voor een eenvoudig model. Wil je een luxer model? Dan zal je bij aanschaf ook een eigen bijdrage moeten betalen.

Hoe hoog is de vergoeding?

Of je nu een persoonsgebonden budget of je vervoermiddel in natura krijgt, je zal altijd een verplichte eigen bijdrage moeten betalen. Deze betaal je per vier weken. De hoogte van deze eigen bijdrage is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, waaronder de hoogte van je inkomen.

Tot slot

Ben je niet mobiel meer en twijfel je of je eventueel voor een vergoeding vanuit de WMO in aanmerking komt? Dan is het altijd een goed idee om met jouw gemeente in contact te treden. Een ambtenaar van de gemeente kan je advies geven die is toegespitst op jouw persoonlijke situatie.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken