Gezondheid LIFE

12 voordelen van meditatie

12 voordelen van meditatie
Veel mensen zien mediteren nog steeds als iets “zweverigs”, waar ze te nuchter voor zijn. Beweging in combinatie met gezond eten zorgt immers voor een sterk lichaam en een scherpe geest.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Meditatie kan echter ook bijdragen aan een fitte en gezonde mentale staat. Veel mensen kiezen voor geleide meditaties door middel van YouTube of speciale meditatie apps. Veel mensen gebruiken meditatieapps, de 10 beste meditatie apps van 2022 zijn intussen ook bekend. Onderzoek heeft aangetoond dat er vele voordelen verbonden zijn aan meditatie. In dit artikel geven we je 12 voordelen die meditatie jou kunnen brengen.

 

Je focus en geheugen worden beter

Je herkent het vast wel: soms is je hoofd zo vol dat het moeilijk is om je aandacht ergens bij te houden. Mediteren brengt je aandacht terug naar het hier-en-nu. Hierdoor wordt je aandachtsspanne getraind, wat leidt tot een betere focus. Slechts vier meditatiesessies kunnen al leiden tot een verbeterd concentratievermogen. Werk je aan je concentratie, dan werk je automatisch ook aan het verbeteren van je geheugen. Meerdere onderzoeken tonen zelfs aan dat mensen met dementie positieve voordelen aan het geheugen ondervinden door te mediteren.

 

Stresslevel daalt

Een van de populairste redenen om te mediteren, is dat meditatie stress verlagend werkt. Bij stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt, dat ons vroeger in staat stelde te vechten of vluchten. Nu stapelt de cortisol zich op in je lichaam, omdat het niet meer gebruikt wordt om te vechten of vluchten. Hoge cortisolwaarden zijn niet goed voor je lichaam. Door regelmatig te mediteren zal het cortisolhormoon in je lichaam afnemen en laag blijven.

 

Bloeddruk verlagend

Een van de gevolgen van veel stress is een hoge bloeddruk. Wanneer je langdurig een te hoge bloeddruk hebt, is de kans op hart- en vaatziekten groter. Meditatie blijkt uit onderzoeken de bloeddruk te kunnen verlagen. Vooral de transcendente meditatie, waarbij een mantra wordt herhaald, heeft dit effect.

 

Geen angstproblemen

Mensen die veel mediteren, hebben minder last van angstproblemen. Dit resultaat is na een paar weken van dagelijkse meditatie zichtbaar. Aanhoudende stress kan immers ook leiden tot angstproblemen. Door meditatie verlaag je je stresslevel en dus heb je minder last van angst en paniekaanvallen.

 

Verminderde schrikreactie

Je kunt wel eens een schrikreactie vertonen, wanneer er iets onverwacht gebeurt. Dit is een normale reactie van het lichaam. Wanneer je dit echter vaak hebt, is dit niet fijn. Wanneer je veel mediteert, dan ben je ontspannen en gefocust op het hier-en-nu. Er is een sterke correlatie tussen angsten van mensen en de schrikreactie. Mediteren zorgt voor minder angst en dus zal je schrikreactie ook afnemen.

 

Betere nachtrust

Door te piekeren, slaap je vaak minder snel en minder vast. Meditatie zorgt ervoor dat je minder piekert en dus sneller, langer en beter slaapt. Doordat mensen een betere nachtrust ervaren, wordt ook de kwaliteit van het leven overdag verbeterd.

 

Minder kans op depressie

Een depressie kan vaak veroorzaakt worden, doordat iemand constant in het verleden of de toekomst leeft. Dit leidt tot veel piekeren over wat is geweest of over wat er nog moet komen. Meditatie zorgt ervoor dat je bewuster in het moment leeft. Ben je je bewust van het nu, maak je je automatisch minder zorgen over wat was of nog gaat komen.

 

Minder eenzaam

Je mediteert in je eentje en dan toch zou je je minder eenzaam voelen? Dit klinkt als een tegenstrijdigheid, maar het klopt wel. Wanneer je iedere dag een halfuur mediteert, zullen gevoelens van eenzaamheid minder worden.

 

Compassie wordt groter

Meditatie vergroot positieve gevoelens ten opzichte van jezelf en andere mensen. Onderzoek naar medeleven in combinatie met mediteren is echter nog steeds gaande en is een ingewikkeld proces, aangezien er veel methodologische en theoretische beperkingen en aannames om de hoek komen kijken.

 

Verslavingen overkomend

Meditatie zorgt ervoor dat je een sterke mentale discipline ontwikkelt. Deze discipline kan je helpen om van een verslaving af te komen. Er is onderzoek gedaan naar de werking van meditatie op herstellende alcoholisten. Na een aantal weken mediteren konden zij het verlangen naar alcohol beter beheersen.

 

Sterker lichaam

Geest en lichaam werken goed met elkaar samen. Heb jij kortom een fitte geest, dan heeft dit ook fysieke voordelen. Een van deze lichamelijke voordelen is dat je immuunsysteem sterker wordt. Onderzoek laat zien dat de aanmaak van bepaalde cellen gestimuleerd wordt door meditatie. Deze cellen verzenden signalen naar andere cellen dat zij infecties moeten vernietigen. Ook chronische pijnen worden door meditatie aangepakt. Bovendien wordt de verbinding tussen de rechter- en linker hersenhelften verstevigd, wat leidt tot een gelukkiger mens.

 

Emotioneel in balans

Als laatste heeft meditatie een positief effect op je emotionele staat. Dit komt, doordat mediteren ervoor zorgt dat de hersenactiviteit lager ligt in het deel van de hersenen dat emoties regelt. Dit houdt in dat je je emoties beter onder controle hebt, wanneer je mediteert.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl