EAT Gezondheid

Kun je een ovenschotel invriezen en waar moet je op letten?

Kun je een ovenschotel invriezen en waar moet je op letten
We kennen het allemaal; Je hebt een overheerlijke ovenschotel gemaakt en er blijft nog wat over. Wat doe je er mee?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het wordt thuis niet met veel enthousiasme ontvangen als je twee of drie dagen hetzelfde eet. Daarnaast wordt het na een paar dagen slecht in de koelkast en is eten weggooien natuurlijk helemaal geen goed idee. Daarom behandelen we in dit artikel de vraag of je een ovenschotel kunt invriezen en waar je op moet letten.

 

Welke ovenschotel kun je het beste invriezen?

Belangrijk: Heb je een kant-en-klare ovenschotel opgewarmd, dan mag je die NIET meer opnieuw invriezen. Als iemand een lekkere ovenschotel heeft meegebracht, vraag dan even na of ingrediënten al een keer ingevroren waren.

  • Pastaschotel kan rauw worden ingevroren of als het al bereidt is, en 1 tot 2 maanden worden bewaard. De kwaliteit blijft het best behouden als de ovenschotel rauw wordt ingevroren. Laat het daartoe in de ovenschaal liggen en wikkel het meerdere malen in met huishoudfolie.

 

  • Een ovenschotel met aardappelen mag pas na het bakken worden ingevrorenEen ovenschotel met aardappelen mag pas na het bakken worden ingevroren, dan is hij 2 tot 3 maanden houdbaar. Het is belangrijk dat de aardappelen geschild zijn, omdat de schil de smaak in de vriezer verandert.

 

  • De rijstschotel kan voor en na het bakken gemakkelijk worden ingevroren en enkele weken worden bewaard. Je kunt de rijstschotel in de vorm laten en in luchtdichte vershoudfolie wikkelen of in luchtdichte bewaardozen doen.

 

  • De groenteschotel kan voor en na het bakken worden ingevroren en ongeveer 2 maanden worden bewaard. Het is belangrijk dat de groenten voor het bakken worden geblancheerd en dat geen van de ingrediënten eerder is ingevroren.

 

Welke ovenschotels bevriezen niet goed?

Die met veel room of zuivel, mayonaise en eieren. De uitzondering hierop lijkt macaroni en kaas te zijn, die goed bevriest, hoewel de saus een beetje korrelig kan worden als hij opnieuw wordt opgewarmd. Geraspte kaas doet het meestal prima in het invries- en kookproces. Stoofschotels met veel zetmeelrijke groenten, zoals aardappelen, bevriezen ook niet zo goed. De groenten worden afgebroken en worden papperig of korrelig als ze opnieuw worden verwarmd.

 

Hoe bevries je een ovengerecht?

Om gebakken restjes of een ovenschotel in te vriezen kun je ze het beste in luchtdichte bewaarbakjes van het juiste formaat doen. Om vriesbrand te voorkomen, kun je de opening nog extra afdekken met folie en vervolgens sluiten. Op deze manier is de ovenschotel zonder problemen 2 tot 3 maanden houdbaar.

 

1- Laat de ovenschotel afkoelen

Laat de ovenschotel na het bakken afkoelen tot kamertemperatuur voordat je hem in de vriezer zet. Dit duurt meestal 45 min tot anderhalf uur. Laat de ovenschotel niet urenlang staan, want hierdoor komen er bacteriën in je gerecht.

 

2- Doe de ovenschotel resten in de diepvries verpakking.

Nadat het gerecht is afgekoeld is het gerecht vaak goed te verplaatsen omdat het steviger is geworden. Doe niet de gehele ovenschotel in een grote bak, maar probeer het in porties te verdelen in passende verpakkingen. Hierdoor is de smaak optimaal als je het weer ontdooit.

 

3- Stop het in de vriezer.

 

Wat zijn de beste containers voor het invriezen van stoofschotels?

Het beste is om een ovenschotel in te vriezen in de pan waarin je het hebt gebakken en het er dan uit te halen en in een plastic bak te doen die precies de juiste maat heeft om het in te bewaren (dit mag niet te groot zijn of je kan vriesbrand krijgen) of een diepvriesbestendige zak met rits aan de bovenkant waar alle lucht uit is geperst.

Wanneer je klaar bent om het op te warmen, haal je het uit de zak of bak, doet het terug in de oorspronkelijke pan en verwarmt je het opnieuw. Er zijn 3 manieren om te bewaren:

  • Plastic (zoek naar BPA-vrij) of glazen bakken met luchtdichte deksels zijn geweldig, als je het voedsel erin kunt lepelen. Je wilt ongeveer 1 cm ruimte tussen het voedsel en het deksel laten, omdat het voedsel uitzet als het bevriest en je niet wilt dat het omhoog komt en van het deksel springt. Maar laat niet te veel ruimte over, anders riskeer je vriesbrand.
  • Vriezerbestendige zakken met ritssluiting zijn ook geweldig als je gerecht zijn vorm niet hoeft te behouden – zorg ervoor dat je extra lucht eruit drukt voordat je het afsluit. Of vries het gerecht eerst in zodat deze zijn vorm behoudt.
  • De zakken met rits aan de bovenzijde die speciaal zijn gemarkeerd voor de vriezer zijn dikker dan gewone zakken met ritssluiting aan de bovenzijde en zeker beter om in te vriezen. Vries al het voedsel in met de zakken aan de zijkanten zodat ze plat liggen, waardoor ze gemakkelijker te bewaren zijn en ook sneller ontdooien.

 

Hoe voorkom je vriesbrand?

Vriesbrand ontstaat wanneer lucht in contact komt met voedsel. Zorg ervoor dat je een beetje vrije ruimte overlaat in een bakje of een klein beetje extra ruimte in een plastic zak met ritssluiting, zodat de schotel iets kan uitzetten als hij bevroren is, maar niet meer dan een klein beetje.

 

Hoe ontdooi je veilig?

De beste manier is om de ovenschotel minimaal een dag in de koelkast te zetten, maar niet langer dan twee dagen. Je kunt ook stoofschotels in de magnetron ontdooien als ze klein genoeg zijn om op de carrouselplaat te kunnen draaien, zodat ze veilig en gelijkmatig kunnen ontdooien.

 

Hoe warm je een ovenschotel veilig op?

Een goede vuistregel is om de ovenschotel opnieuw op te warmen op de oorspronkelijke baktemperatuur, maar voeg ongeveer 15 tot 25 minuten toe aan de oventijd die je gebruikte bij de bereiding.

Anders worden de meeste stoofschotels goed opgewarmd in een oven, in een pan losjes bedekt met aluminiumfolie. 175° C is een goede algemene temperatuur om stoofschotels op te warmen.

De kooktijd zal sterk variëren – als je het opwarmt vanuit een bevroren toestand kan het een vol uur duren. Als de braadpan ontdooid is, kan dit 20 tot 30 minuten duren. Wanneer de binnenkant van de braadpan 70 ° C registreert op een direct afleesbare thermometer, is deze volledig gaar.

Je kunt ovenschotels ook opwarmen in de magnetron, met behulp van de carrouselplaat – zorg ervoor dat de plaat kan draaien in de stoofschotel – als hij te groot is, gebruik dan de oven.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl