Duurzaamheid LIFE

5 tips voor een gezonde tuin waar je goed kunt ontspannen

5 tips voor een gezonde tuin waar je goed kunt ontspannen
Het is belangrijk dat we voldoende buiten zijn. Frisse lucht is goed voor ons en jezelf omringen met groen maakt je gelukkig.

Last Updated on: 12th april 2023, 10:09 am

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Je tuin is vaak de plek waar je in de zomer of soms ook winter geniet van de zon, groen om je heen en waar je dus tot rust komt. Een gezonde tuin kan dus wonderen doen voor je gemoedstoestand. Daarnaast wil je genieten van de tuin, maar er niet elke dag uren mee bezig zijn om hem te onderhouden. Hoe creëer je die gezonde tuin, die ook nog eens onderhoudsvriendelijk is?

 

Gebruik een worteldoek

Een groene tuin leg je niet vol met tegels. Een gezonde tuin bestaat uit veel groen, het liefst met een mooi gazon. Bovendien zijn tegels helemaal niet zo onderhoudsvriendelijk als de meeste mensen denken. De kans is groot dat er onkruid tussen groeit en ook groene aanslag is zeer lastig te verwijderen. Toch zijn er soms stukken in de tuin die het beste betegeld kunnen worden, zoals een terras of oprit. Misschien heb je wel een mooi pad aangelegd met houtsnippers of grind. Onder deze ondergronden kun je het beste goede worteldoeken gebruiken. Dit houdt de groei van wortels en onkruid tegen, waardoor je daar een stuk minder last van hebt. Het worteldoek laat wel water door, waardoor het gewoon in de bodem kan zakken. Dat is belangrijk, want de buien worden steeds heviger en het water moet de grond in kunnen. 

 

Goede aarde en bemesting

De aarde moet een bron zijn van voedingsstoffen voor je planten. Dit begint dus met het creëren van de juiste bodem. Voordat je begint met het aanleggen van de tuin is het dus belangrijk te kijken naar de staat van de grond. En te zanderige bodem is bijvoorbeeld niet ideaal voor het laten groeien van planten. De aarde mag ook niet te compact zijn. Voor mensen die niet zijn aangelegd met groene vingers kan het verstandig zijn hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een hovenier. Je kunt de kwaliteit van de aarde verbeteren door natuurlijke bemesting zoals compost. 

 

Vol en wild

Je ziet steeds vaker wild groeiende bloemen langs de kant van de weg in Nederland. Dit alles in de strijd om de biodiversiteit te vergroten. Dit kun je ook in je eigen tuin doen. Plant zoveel mogelijk verschillende wilde bloemen en planten door elkaar en laat het z’n gang gaan. Oftewel, geef de natuur de ruimte. Dit geeft niet alleen een heel speels en natuurlijk effect, maar bespaart je ook nog eens een hoop onderhoud. Hoe minder je doet, hoe beter de planten en bloemen groeien. Zo’n wild stukje natuur is bovendien ook nog eens goed voor de biodiversiteit. 

 

Aantrekking voor insecten

Die wilde tuin vol bloemen is dus goed voor de biodiversiteit. Dat trekt insecten aan en dat zorgt voor een gezonde tuin. Insecten vervelend? Nee hoor. Het zijn vaak nuttige beestjes die de natuurlijke processen in je tuin versterken. Zo zijn bijen nodig om bloemen te bestuiven. Andere insecten zorgen voor een gezonde bodem of trekken ten strijd (op een natuurlijke manier) om verkeerde insecten uit je tuin te houden. Insecten zijn dus juist nodig om een gezonde tuin te bevorderen. Het gaat helaas slecht met de insecten in ons land. Het kan dus geen kwaad om beestjes te helpen en ze juist in de tuin aan te trekken. Dat kan bijvoorbeeld door het planten van bloemen die nectar produceren. Ook dode takken trekken beestjes aan. Of kies voor een insectenhotel, die je kant-en-klaar kunt kopen of zelf kunt maken. 

 

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

Wat je vooral niet met doen in een gezonde tuin is het gebruiken van chemische middelen. Dit tast de planten en bodem aan en is niet gezond voor mens en dier. Er zijn helaas nog teveel mensen die naar dit soort middelen grijpen op het moment dat ze last hebben van onkruid of ‘vervelende beestjes’. Dat komt omdat ze vaak veelvuldig beschikbaar zijn en een snelle oplossing kunnen bieden. Toch heeft het gebruik van dit soort chemische middelen vaak een tegenstrijdige werking omdat het de bodem kan aantasten en de natuurlijke processen in de tuin verstoort. Dat werkt natuurlijk niet mee in het creëren van een gezonde tuin. Maak in plaats daarvan gebruik van de kracht van de natuur door de juiste insecten aan te trekken en planten op een strategische plek te planten. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl