Hygiënisch werken in de keuken: 5 tips
EAT

5 tips om hygiënisch te werken in de keuken

De afgelopen jaren zijn we ons door het coronavirus veel bewuster geworden van een goede hygiëne. Onder andere het advies om regelmatig je handen te wassen is eigenlijk sowieso heel nuttig.

Niet alleen om verspreiding van corona te voorkomen, maar ook die van andere virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Hun handen wassen doen veel mensen overigens vaak in de keuken. Een plek waar een goede hygiëne sowieso belangrijk is, omdat we er ook onze maaltijden bereiden. Hoe je hygiënisch kunt werken in de keuken? Hieronder vind je vijf handige tips!

 

1.     Je handen wassen

Om gelijk maar te beginnen met de (al genoemde) meest belangrijke regel voor een goede hygiëne: regelmatig je handen wassen. Om kruisbesmetting van bijvoorbeeld bacteriën op rauw vlees te voorkomen, dien je tijdens het koken meermaals je handen goed met water en zeep te reinigen. Doe dit ongeveer twintig seconden lang, en droog ze vervolgens af met keukenrol of een schone (hand-of thee)doek.

 

2.     Regelmatig vaatdoekjes en keukentextiel vervangen

Vaat-, hand- en theedoeken in de keuken vormen een notoire broedplaats voor bacteriën. Keukendoekjes dien je eigenlijk iedere dag te vervangen. Eventueel kun je er een paar dagen mee doen, mits je ze wel dagelijks twee minuten op vol vermogen nat in de magnetron legt. Handdoeken en theedoeken die erg nat zijn geworden, moeten wel iedere dag vervangen worden. Omdat ze door dagelijks gebruik en regelmatige wasbeurten (op minimaal 60 graden) minder goed water opnemen en slijten, is eens per twee jaar nieuwe handdoeken en theedoeken kopen aangeraden.

 

3.     Verschillende snijplanken gebruiken per voedingstype

Kruisbesmetting is een van de voornaamste redenen van een voedselinfectie of -vergiftiging. Je voorkomt dit niet alleen door regelmatig je handen te wassen, maar ook door verschillende snijplanken te gebruiken. Met aparte snijplanken voor vlees, vis, groente en fruit en brood kunnen er geen bacteriën van bijvoorbeeld rauwe vis over worden gebracht op ander voedsel dat klaar is om te eten. Vergeet overigens ook niet om een snijplank na ieder gebruik grondig te reinigen.

 

4.     Algehele schoonmaak van de keuken

Om niet ziek te worden, is het verder belangrijk de keuken overall goed schoon te houden. De grote oppervlaktes zoals aanrecht en gootsteen moeten na ieder keer gebruik worden afgenomen. Doe dit verder eens per week grondiger, en ga eenmaal per maand ook eens met een doek door de keukenkastjes heen om de keuken zo hygiënisch mogelijk te houden.

 

5.     De koelkast schoonmaken

Tot slot is het van belang je koelkast regelmatig te reinigen om bacterievorming tegen te gaan. Haal hierbij minimaal eens per week in ieder geval een doekje door de groentela, en maak de hele koelkast van boven tot onder eenmaal per maand grondig schoon. Check ook regelmatig of je koelkast nog wel voldoende koelt en de temperatuur rond de vier graden Celsius blijft.

 

Tips voor een betere hygiëne in je hele woning

Heb je de hygiëne in de keuken goed op orde, maar heb je het idee dat er nog wel wat te verbeteren valt aan de algehele hygiëne in je woning? Lees dan het eerder verschenen artikel met tips om de hygiëne in huis te verbeteren

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken