EAT

Glutenvrij brood? Dit is alles wat je erover wilt weten!

Glutenvrij brood - Dit is alles wat je erover wilt weten!
Steeds meer mensen volgen een glutenvrij dieet. Uit noodzaak, wegens een glutenintolerantie, of vanwege de gezondheidsvoordelen die een dergelijk dieet met zich meebrengt.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Geen gluten (meer) eten, betekent niet dat je geen brood meer kunt eten. Er zijn tegenwoordig vele mogelijkheden. In dit artikel lees je daarom alles wat je wilt weten over glutenvrij brood.

 

Wat is een glutenvrij dieet?

Laten we beginnen met de basis: wat zijn gluten eigenlijk? Met gluten wordt gedoeld op een groep eiwitten die voorkomt in granen. Gluten komen voor in vele graansoorten, waaronder tarwe, spelt, gerst en rogge. De gluten geven elasticiteit aan het product dat met het glutenbevattende graan wordt gemaakt. In het geval van brood betekent dit dat het ervoor zorgt dat het brood kan rijzen en een luchtige structuur krijgt.

Als je glutenvrij eet, mijd je alle glutenbevattende granen. Deze bevinden zich in allerlei voedingsmiddelen, waarvan brood, pasta, koek en gebak de meest voor de hand liggende zijn. Ook in bewerkt voedsel zijn vaak gluten verwerkt, zoals soepen, sauzen, kruidenmixen en paneermiddelen.

 

Hoe weet je welk brood glutenvrij is?

Uitvogelen welk brood glutenvrij is, kan een ingewikkelde zoektocht zijn. Vooral in de supermarkt. Het is belangrijk om in ieder geval te letten op een keurmerk en de allergeneninformatie door te nemen.

 

  1. Keurmerk: Glutenvrij brood heeft een keurmerk op de verpakking staan. Op internet kun je vinden om welke keurmerken het gaat.
  2. Allergeneninformatie: Staat er in de allergeneninformatie dat het brood ‘sporen van gluten’ kan bevatten? Dan is het brood niet veilig om te eten. Ook graansoorten die van nature geen gluten bevatten, kunnen bij de productie van het brood in aanraking komen met gluten.

 Je bent er echter pas van verzekerd dat brood glutenvrij is, door zelf de ingrediëntenlijst te controleren. Het is namelijk wettelijk verplicht om ingrediënten die een allergeen bevatten dikgedrukt of in hoofdletters te vermelden in de ingrediëntenlijst. Staat er een graan dikgedrukt of in hoofdletters vermeld? Dan is het zeer waarschijnlijk dat deze in aanraking is geweest met gluten en je het brood beter kunt mijden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl